Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2021 02:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Spisovateľ Elo Šándor († 55) si najťažšie chvíle zapisoval do notesa: Z jeho poznámok sa vykľul poklad

Nielen ľudia, ale aj predmety majú niekedy zvláštne osudy. Medzi takéto patria aj zápisky z frontu. Napohľad obyčajný notes sa šťastnou súhrou náhod ocitol v rukách človeka, ktorý rozpoznal nielen jeho výpovednú, ale aj dokumentačnú a historickú hodnotu.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Patril totiž slovenskému spisovateľovi a publicistovi Elovi Šándorovi († 55), medzi inými aj autorovi známych príbehov o svákovi Raganovi z Brezovej.

Možno to bol osud. A možno obyčajná náhoda, ktorá zariadila, aby sa v rukách nadšeného zberateľa starých vecí ocitol napohľad nezaujímavý zápisník. Tu niekde sa začal odvíjať príbeh, ktorý sa o čosi neskôr dočkal aj knižného vydania.

„Priateľ Pavel Habáň mi kedysi dávnejšie povedal o mimoriadnom úlovku, ktorý sa mu podaril na ktorejsi burze militárií. Starý, ošúchaný notes bol súčasťou kúpy konvolútu - súboru viacerých vecí, ktoré musel kúpiť ako komplet, ak sa chcel stať majiteľom jedného konkrétneho artefaktu. Až neskôr, keď prezeral i ďalšie, vlastne nechtiac kúpené veci, zistil, že dolu v krabici ležal i starý notes so zápiskami z frontu z I. svetovej vojny,“ opisuje náhodný objav spisovateľ Juraj Hradský.

Nový majiteľ zápisníka Pavel Habáň zistil, že nejde o obyčajný zápisník, ale sú v ňom osobné zápisky spisovateľa a publicistu Ela (Eleméra) Šándora, autora trojzväzkových príbehov o svákovi Raganovi z Brezovej (1927), humoristických poviedok Figliari (1933), satirických kresieb malomestských úradníkov Rozprávky z priečinka (1945) a mnohých ďalších diel.

 

Pustil sa do čítania zápisníka, čo však nebolo jednoduché. Jeho autor ho písal v rôznych situáciách, či už to boli ťažké podmienky na fronte, v zákopoch, alebo počas presunov vo vlaku, ale aj po vážnom zranení nohy v poľných lazaretoch. Tomu zodpovedá aj písmo - nie vždy úhľadné a čitateľné. Pavel Habáň zápisky rozlúštil a prepísal. V spolupráci s Jurajom Hradským vznikla pútavá knižka. Autori ponechali autenticitu textu, čím bola zvýraznená pôvodná osobitosť a fyzický i duševný stav, v akom sa v tej-ktorej situácii Elo Šándor nachádzal.

K adresátke sa nedostal

Notes Ela Šándora so zápiskami z frontu je konkrétnym dokumentom o jednom ľudskom osude. Vznikol ako potreba uložiť do jeho stránok bezprostredné rozpoloženie mysle, myšlienky, reakcie na rôzne situácie, s ktorými sa nikomu nezveroval. Práve notes mal byť pôvodne sprostredkovateľom medzi ním a dievčinou Marienkou Kľúčovskou z Nového Mesta nad Váhom, pre ktorú ho písal, ale ktorej ho napokon nikdy neodovzdal. Malý, tmavý notes sa stal svedectvom o utrpení, o ktorom sa môžeme šťastnou súhrou náhod dozvedieť práve na stránkach knihy Zápisky z frontu.

Dnes už nie veľmi často sa nám podarí nahliadnuť takmer priamo do vojnového diania. A to najmä, ak ide o I. svetovú vojnu. Vďaka náhode, ktorá predchádzala kúpe nenápadného ošúchaného zápisníka, vďaka autentickej výpovedi osobného príbehu jedného z účastníkov vojny, ktorý si ho zaznamenával do svojho denníka, sa môžeme dozvedieť oveľa viac, ako by sme sa dočítali v bežnej vojnovej literatúre.

„V Zápiskoch z frontu ide o doslovný prepis so zachovaním pôvodného pravopisu i dobového slovosledu. Na niektorých miestach sa text písaný ceruzkou dal čítať len veľmi obtiažne, často s pomocou silnej lupy či analogickým porovnávaním tvarov jednotlivých písmen,“ vraví spisovateľ Hradský. Napokon sa však podarilo rozlúštiť a prepísať aj tie najnečitateľnejšie pasáže a priblížiť tak širokej verejnosti časť životných osudov jedného z priamych účastníkov I. svetovej vojny.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily