Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2021 17:57 | Správy | Zahraničné správy

Ako prví na svete získali štyri očkovacie látky: Kanada schválila ďalšiu vakcínu

Kanadské regulačné úrady v piatok schválili nasadenie vakcíny proti covidu-19 od americkej spoločnosti Johnson & Johnson, čím krajina získala ako prvá na svete možnosť zaočkovať svojich občanov štyrmi rôznymi látkami.

Na rozdiel od preparátov firiem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca je pritom vakcíny J&J potrebnej k plnej imunizácii len jedna dávka, zdravotnícki experti si od nej preto sľubujú urýchlenie očkovacej kampane, píše agentúra AP.

Kanada rovnako ako mnoho iných krajín nevyrába žiadne vakcíny na svojom území a stretáva sa preto s krátkodobým nedostatkom vakcín. Spojené štáty zatiaľ nedovoľujú export dávok vyrobených na ich území, Kanada sa preto rovnako ako Mexiko musí spoliehať na dodávky vakcín z Európy či z Ázie. Ottawa zatiaľ uzavrela s J&J zmluvu na dodávku desiatich miliónov dávok s možnosťou doobjednať ďalších 28 miliónov. Zatiaľ však nie je jasné, kedy prvé vakcíny do Kanady dorazia. USA schválili očkovaciu látku J&J vo februári. Tamojší regulátor dospel k záveru, že je silnou prevenciou proti tomu najdôležitejšiemu, teda vážnemu priebehu covidu-19, hospitalizácii a úmrtiu.

Jedna dávka v masívnych klinických testoch vykonaných na troch kontinentoch zabránila ťažkému covidu-19 v 85 percentách prípadov, a to aj v Juhoafrickej republike, kde sa objavila obávaná nová mutácia koronavírusu. J&J usiluje o núdzové schválenie látky aj v Európe a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Jej cieľom je vyrobiť do konca roka miliardu dávok. Vakcínu americkej firmy schválil vo februári ako prvý štát na svete Bahrajn.

 

Nedostatok očkovacích látok v Kanade je taký vážny, že sa vlády tamojších provincií chystajú predĺžiť interval medzi jednotlivými injekciami dvojdávkových vakcín na štyri mesiace namiesto odporúčaných troch až štyroch týždňov. To by úradom umožnilo podať aspoň jednu dávku 80 percentám Kanaďanov starších ako 16 rokov do konca júna len s dodávkami sľúbených od Pfizeru a Moderny. Druhé injekcie by potom ľudia začali dostávať od júla s ďalšími dodávkami vakcín. Kanade tiež hrozí vidina prerušenia dodávok vakcín z tovární v Európskej únii. Tá vo štvrtok zablokovala štvrť milióna dávok vakcíny od AstraZenecy smerujúce do Austrálie na základe opatrenia na kontrolu exportu, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby veľké farmaceutické firmy splnili svoje zmluvné záväzky so starým kontinentom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?