Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2021 13:04 | Správy | Zahraničné správy

Český vakcinológ prišiel so zásadným odporúčaním: Toto prudko zvýši účinnosť vakcíny AstraZeneca!

Zdravotníci by mali podávať druhú dávku vakcíny firmy AstraZeneca až po 12 týždňoch, v takom prípade je účinnosť 81 percent.

Novinárom to v pondelok povedal český vakcinológ Roman Chlíbek. České ministerstvo teraz pripravuje metodiku pre očkovanie touto vakcínou, ktorá bude interval odporúčať. Vydať by ju malo tento týždeň. AstraZeneca je podľa Chlíbka účinná zo 75 percent aj proti britskej mutáciu, ktorá sa teraz v Česku šíri. Podľa platných dokumentov k vakcíne AstraZeneca sa má očkovacia látka podávať v dvoch dávkach v intervale 4 až 12 týždňov.

Vakcinologická spoločnosť, ktorej Chlíbek predsedá, vydala odporúčanie, aby zdravotníci dávali ľuďom druhú dávku až po 12, prípadne 13 týždňoch. "Posledné štúdie ukázali, že ak sa druhá dávka dá až po troch mesiacoch, prudko narastá jej účinnosť," povedal Chlíbek. Českí zdravotníci zatiaľ naočkovali asi 8800 dávok vakcíny AstraZeneca, čo je 1,6 percenta z celkového množstva podaných vakcín všetkých výrobcov. V Česku sú pritom k dispozícii desiatky tisíc dávok AstraZeneky.

Chlíbek pripustil, že očkovanie touto látkou má meškanie. Podľa neho vzniklo predovšetkým kvôli nepochopeniu výsledkov a dát o vakcíne, niektorí ľudia potom vakcíne nedôverovali. O účinnosti vakcíny firmy AstraZeneca sa predtým objavili pochybnosti. Niektoré európske štáty ju kvôli malému množstvo dát neodporučili pre seniorov. Podľa Chlíbka ale takéto obmedzenie nie je nutné. Vakcína podľa neho poskytuje stopercentnú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia covid-19, hospitalizáciou a úmrtím.

 

Medzi prvou a druhou dávkou potom vykázala účinnosť 78 percent. U očkovaných sa podľa vakcinologa po podaní AstraZeneky tvoria také hladiny protilátok, aké majú ľudia pre prekonaní infekcie koronavírusom. Ministerstvo zvažuje, že by vakcínou AstraZeneca očkovalo od marca pracovníkov v školstve, má to byť súčasťou postupu pre postupný návrat detí do škôl. Zapojiť by sa od marca mali viac tiež praktickí lekári, budú môcť v rezervačnom systéme vypisovať termíny na vakcináciu.

AstraZeneca je podľa Chlíbka účinná proti britskej mutáciu koronavírusu, v prípade juhoafrickej či brazílskej varianty ale účinnosť v takej výške nie je. Dá sa teda predpokladať, že vakcína sa kvôli mutáciám bude upravovať. Zabrániť šíreniu mutácií nemožno. "To, že tu nebudeme mať juhoafrickú mutáciu, je nezmyselné. Musí sa tu časom objaviť," poznamenal vakcinológ. Podľa dát ministerstva zdravotníctva malo k nedeľnému večeru v Česku ukončenej očkovaní 207.552 ľudí. Prvú dávku dostalo ďalších 337.829 ľudí. Najviac ľudí, asi 93 percent, dostalo vakcínu firiem Pfizer / BioNTech, s ktorou sa tiež v Česku očkuje najdlhšie. Okrem toho sa používa ešte vakcína firmy Moderna.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?