S tuto zmenou prichádza ministerstvo pôdohospodárstva. Dôvodom je nielen snaha pomôcť ekonomicky najzraniteľnejším občanom dostať sa k lacnejším potravinám, ale aj snaha pomôcť predajcom, ktorí dnes musia tovar po minimálnej dobe spotreby darovať na charitu, či zlikvidovať. Slovensko sa tak zaradí k 14 európskym krajinám, v ktorých je už dnes takýto predaj nejakým spôsobom povolený. Ktoré potraviny sú bezpečné aj po uplynutí dátumu minimálnej spotreby?
Nový Čas radí
Aký rozdiel je medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej spotreby?
Dátum spotreby – týmto dátumom sa označujú potraviny, ktoré z mikrobiologického hľadiska rýchlo podliehajú skaze a z tohto dôvodu môžu po krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí.
Dátum minimálnej spotreby – je dátum, do ktorého si potravina, ak je riadne skladovaná, uchováva svoje špecifické vlastnosti.
Kde budú tieto potraviny prístupné? Ako budú označené?
Takto predávané potraviny musia byť oddelene umiestnené od ostatných potravín a zreteľne označené, že ide o potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Všetky na jednom mieste, nie po celej predajni.
Ako dlho po dátume minimálnej spotreby budú môcť byť takéto potraviny v predaji?
Novelou sa neupravuje doba predaja potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Za bezpečnosť týchto potravín zodpovedá predajca, preto musí starostlivo zvážiť, ako dlho bude potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti predávať.
Budú takéto potraviny lacnejšie?
Áno, výšku zľavy si určí sám obchod.
Ktoré potraviny budú takto predávané?
Všetky potraviny, ktoré majú označenie o dátume minimálnej spotreby. Čiže od pečiva cez konzervy, vajcia, maslo, mäso...
Analytik: Krok správnym smerom
Ľubomír Drahovský, analytik T.E.R.N.O.
- Je to krok správnym smerom. Vytvorí sa druhá kategória potravín, kde už maloobchod bude môcť manipulovať s cenou a tým oslovovať nižšiu príjmovú skupinu – dôchodcov či chudobnejších. Na druhej strane bude mať každý na výber, či chce najvyššiu kvalitu potravín, alebo sa uspokojí aj s nižšou. Obchod si na poslednú dobu predaja dá pozor.
Ryži či cestovinám to neublíži
Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory SR
- Doba minimálnej trvanlivosti hovorí o tom, že tá potravina môže byť aj po uplynutí dátumu bezpečná, a to za predpokladu, že boli dodržané podmienky skladovania a nebol porušený obal. Po tomto termíne výrobca už nemôže garantovať, že potravina má svoju štandardnú chuť, konzistenciu alebo tvar. Závisí to od jednotlivých typov potravín. Pri niektorých ako ryža či cestoviny nie je problém a potraviny sú naďalej bezpečné.
Obchod: Vítame to
Pavol Konštiak, viceprezident Zväzu obchodu SR
- Dlhodobo sme povinní pod hrozbou miliónovej pokuty odstrániť tovar po minimálnej dobe spotreby z pultov. Pod ďalšou hrozbou pokuty ho musíme darovať charite. Pritom konzervám, strukovinám, cestovinám, medu nič nehrozí. Boli by sme radi, keby sme tento tovar mohli predávať aj ďalej. Napríklad z dôvodu pandémie – prečo by sa pri obmedzeniach nemohol dopredať?
Kaufland: Už 3 roky darujeme takéto potraviny
Lucia Vargová, hovorca
- Znižovanie potravinového odpadu je pre nás dôležité, preto na dennej báze sledujeme vývoj odpisov. V roku 2018 sme spustili celoslovenský projekt na darovanie potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti. Za toto obdobie sme darovali potraviny v hodnote 350 000 €.
Tesco: Pozor na tvorbu skleníkových plynov!
Peter Steigauf, hovorca
- Od vypuknutia koronakrízy sme darovali už 1 700 ton nepredaných potravín, z ktorých bolo možné pripraviť 4 milióny porcií jedla. Ak by bol potravinový odpad krajinou, bol by tretím najväčším producentom skleníkových plynov vo svete. V boji proti plytvaniu potravinami sme si preto zvolili inovatívny prístup s jasnou stratégiou a konkrétnymi krokmi prinášajúcimi pozitívnu zmenu pre celú spoločnosť.
Billa: Plytvať sa bude menej
Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa
- Predaj potravín aj po dátume minimálnej trvanlivosti určite napomôže zníženiu plytvania potravinami a preto takúto zmenu podporujeme. Týchto potravín nie je veľa. Ide o trvanlivé potraviny s dlhšou trvanlivosťou, preto aj my využívame rôzne akcie na tie potraviny, pri ktorých sa už blíži koniec dátumu minimálnej trvanlivosti.