Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Po 10 rokoch opäť musíme povinne vypĺňať formuláre: Prečo je dôležité sčítanie obyvateľstva?

Máme na to 6 týždňov! Po 10 rokoch je tu opäť sčítavanie obyvateľstva a vypĺňanie otázok ohľadom nášho bývania, viery či majetkov.

6 otázok, na ktoré môžem pri sčítavaní naraziť

Čo je rozhodujúci okamih sčítania?

Rozhodujúci okamih sčítania je dátum, ku ktorému sa musia vzťahovať údaje, ktoré uvediete do sčítacieho formulára, týmto okamihom je polnoc z 31. decembra 2020 na 1. januára 2021. To znamená, že pri sčítaní, ktoré sa uskutoční od 15. februára 2021, uvediete údaje, ktoré boli aktuálne k tomuto dátumu. V praxi to znamená napr.: zosobášili ste sa v marci 2021, v sčítacom formulári pri otázke „Aký je Váš rodinný stav?“ označíte „slobodný/slobodná“, pretože údaj sa vzťahuje k rozhodujúcemu okamihu k 1. 1. 2021, keď ste ešte boli slobodný/á. Iný príklad: Za dieťatko, ktoré sa vám narodilo 1. januára 2021 sčítací formulár nevypĺňate.

Môžem dodatočne opraviť sčítací formulár, ak som ho už odoslal?

Po zodpovedaní všetkých otázok uvedených vo formulári sa obyvateľovi ponúkne zhrnutie. V tomto poslednom kroku si obyvateľ všetky sebou zadané odpovede skontroluje a až následne bude môcť formulár odoslať. Formuláre, ktoré budú odoslané do systému, nebude možné opravovať.

Môžem vyplniť sčítací formulár viacnásobne?

Každý obyvateľ sa má sčítať raz s uvedením správnych údajov. Systém však obyvateľovi umožňuje pod jedným rodným číslom odoslať formulár 2-krát, pri treťom pokuse bude obyvateľ upozornený, že vyčerpal maximálny možný počet pokusov sčítať sa. Duplicity budú odstránené pri spracovaní údajov. Relevantnosť duplicitných formulárov je určená podľa vyplnenosti položiek a logickej súvislosti medzi nimi (vek, vzdelanie,...).

Aká je pokuta, ak sa nezapojím?

V zmysle zákona o sčítaní môže byť udelená pokuta od 25 do 250 eur osobe, ktorá sa nesčíta. Pokutu udeľuje obec. Naším cieľom však naozaj nie je rozdávať pokuty.

Ak som vycestovaný, alebo som zabudol elektronicky vyplniť formulár, ako mám postupovať?

Formulár je dostupný v mobilnej aplikácii a na www.scitanie.sk, čiže všade na svete. Byť vycestovaný nie je v tomto prípade dôvod sa nesčítať. Je to elektronické. Dôvodom je, ak by ste nemali dosah na internet a ani žiadne elektronické zariadenie. Vtedy môžete počas doby asistovaného sčítania využiť kontaktné miesto a sčítať sa tam.

Potrebujem potvrdnie o sčítaní, mám si vytlačiť výsledný sumár o tom, že som tak urobil?

Určite je dobré si potvrdenie vytlačiť, ale nie je nutné nám ho predkladať. Treba si dať hlavne pozor na to, aby ste si pred odoslaním skontrolovali svoje údaje, prípadne opravili a doplnili. Po odoslaní už to nie je možné. Samosprávy budú lákať ľudí na trvalý pobyt.

 

Hlavne buďte Košičan

Otvoriť galériu
Jaroslav Polaček
Zdroj: ajp

- Každý jeden človek sa počíta. Nie je teda jedno, koľko nás je. Ak chceme, aby Košice prosperovali a mesto investovalo do rozvoja, každé euro navyše sa počíta. Údaje budú platiť až po ďalšie sčítanie, teda najbližších 10 rokov. Aj preto je to tak významný údaj. Chcel by som vás teda požiadať, aby ste na to pri sčítaní obyvateľov mysleli. Odľahčene na záver: či už sa cítite ako Apač, alebo Sioux, či dokonca neviditeľný jednorožec, hlavne buďte Košičan.

 

Prináša nám to informácie

Otvoriť galériu

- Je zákonnou povinnosťou každého obyvateľa sčítať sa a aj každej obce/mesta plniť úlohy pri sčítaní obyvateľov. Sčítanie prináša informácie o stave spoločnosti, o jej demografickom, ekonomicko-sociálnom zložení. Prostriedky na financovanie sú zabezpečované zo štátneho rozpočtu.

 

Závisí od toho aj plánovanie škôlok

Otvoriť galériu
Marek Hattas (33)
Zdroj: anc

- Sú to podstatné informácie o rozmiestnení obyvateľstva a poskytnú nielen mestu, ale aj rôznym iným inštitúciám a aj súkromnému sektoru dôležité informácie pre budovanie siete rôznych služieb, napríklad škôl či lekární. Napríklad od vekovej štruktúry obyvateľov na danom území závisí plánovanie počtu miest v škôlkach alebo poskytovanie rôznych služieb pre seniorov – a práve to sú veci, ktoré mestá najčastejšie riešia. Od počtu trvale bývajúceho obyvateľstva na území Nitry závisí aj výška podielových daní, ktorú potom my ako mesto od štátu dostaneme. Na základe dát zo sčítania sa napríklad tvoria rozhodnutia o obslužnosti územia linkami MHD, budujú sa parkoviská a parkovacie miesta, mení sa územný plán mesta a podobne.

 

Peniaze investujeme do skvalitňovania mesta

Otvoriť galériu

- Bratislava spustila kampaň – Bratislava sa ráta. Hlavné mesto pripravilo informačnú kampaň, ktorou chce upozorniť Bratislavčanky, Bratislavčanov, ale aj ľudí, ktorí v Bratislave žijú bez trvalého pobytu, že je dôležité, aby vyplnili sčítací formulár, a tým priznali, že denne využívajú Bratislavu. Čím väčší počet rezidentov ukáže sčítanie, tým viac peňazí dostane Bratislava do svojho rozpočtu. Mesto tieto peniaze následne investuje do skvalitňovania ciest, chodníkov, verejných priestranstiev, rozvoja dopravy, kultúry, bývania, podpory sociálne znevýhodnených a pod.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: abe, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!