Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2021 12:00 | Správy | Politika

Vojna Remišovej a Ďuriš Nicholsonovej: Pravda o miliarde z eurofondov a drsné slová politológa

Kde je pravda?! V pondelok sa rozhorel v koalícii ďalší konflikt, ktorý výnimočne nesúvisí s premiérom, ale eurposlankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou (44) a vicepremiérkou Veronikou Remišovou (44).

„Ja mám všetky argumenty k tomu, že čo odznelo na tej tlačovke, je skutočne tak. Takže neviem, za čo sa mám ospravedlňovať. Pani Remišová hovorí o iných číslach, nie o čistej realokácii peňazí z Fondu regionálneho rozvoja,“ povedala Novému Času europoslankyňa s tým, že na svoju kolegyňu v žiadnom prípade nechcela útočiť. Vraj chcela len upozorniť na to, čo sa deje.

Otvoriť galériu

Na otázku, prečo Remišovej pred tlačovkou najprv nezavolala, mala jasnú odpoveď: „Volala som s ministrom práce Krajniakom. Potrebovala som vedieť, či žiadal pani Remišovú, aby tie peniaze uvoľnila. Lebo som mala informácie len o tom, že na to tlačila Európska komisia. Tak som si chcela overiť, že keď sa už idem biť za ten európsky sociálny fond, či o to žiadal a potvrdil mi, že opakovane. Dokonca bol za Remišovou s ministrom financií Hegerom a žiadali ju opakovane, aby tie peniaze uvoľnila a presunula ich na Európsky sociálny fond. Remišovej som sa už nemala vo februári na čo pýtať. Kocky už boli hodené,“ vysvetlila dlhoročná politička.

Minister práce priznáva problém

Krajniak priznáva, že pri eurofondoch nebolo všetko s kostolným poriadkom. Jeho rezort vraj opakovane upozorňoval na možnosť nevyčerpania niekoľkých miliárd z fondov EÚ. Remišová ho však mala upokojovať slovami, že taký scenár nehrozí. Teraz mu pripomína, že aj ministri Sme rodina odmietli presunúť viac peňazí zo svojich ministerstiev. Premiér Igor Matovič sa postavil za Remišovú. „Nerozumiem tomuto neustálemu cigáneniu voči vlastným kolegom,“ neodpusil si šitpľavú poznámku premiér.

 

Je to skôr politický spor

Marián Koreň, ekonóm z Euractiv

- Ak je otázka, či sme prišli o miliardu eur, tak to jednoznačne nie. Ak to takto hovorí pani Nicholsonová, tak je to zavádzajúce. Slovensko o miliardu eur v minulom roku neprišlo. Neprišli sme ani o cent, čo sa týka eurofondov. Je však možné, a to asi chce aj povedať pani Nicholsonová, že tým, že sme tie peniaze nevyužili teraz v tejto situácii, v prvom rade na kurzarbeit, o ktorom hovorí aj minister Krajniak, tak v budúcnosti o peniaze prísť môžeme.

Problém je ten, že zostali určené na pôvodný účel, a to na podporu regiónov, kde sa čerpajú pomaly. Ale nikto nevie povedať, či to bude miliarda eur. Ďalší rozmer však je ten, že programové obodbie sa skončilo v decembri, tak sme premrhali možnosť dať tie peniaze na účel pomoci podnikateľom. To je pravda, ale opäť je otázka, či by sa tie peniaze dali použiť na tento účel. Ono je to asi celé skôr politický spor. Niektoré ministerstvo asi nedostalo toľko peňazí, ako očakávalo, a tie peniaze zostali na inom ministerstve.

 

Remišová urobila maximum, čo mohla

Michal Wiezik, europoslanec Spolu

- Miliarda nemohla byť presunutá. Európsky fond regionálneho rozvoja slúži na tvrdé projekty, typu rozvoj infraštruktúry, regiónov a sídel. Z tohto hľadiska nemohol byť presunutý unblock na mäkké projekty Európskeho sociálneho fondu, ktorý je zameraný napr. na školenia, podporu zamestnanosti a pod. Veronika presunula z EFRR na ESF maximum z toho, čo bolo možné. No určite to nemohla byť miliarda. Nepresunuté peniaze však neprepadli. Aby sa Veronika vyhla prepadnutiu, ktoré hrozilo po decembri, zlúčila pod EFRR dva operačné programy pre „integrovanú infraštruktúru a rozvoj a výskum“. Tým pádom sa vyhla decembrovému deadlinu a peniaze máme stále k dispozícii. Tento krok jej bol odporučený priamo Európskou komisiou.

 

Je to amaterizmus, takto sa to nerobí

Radoslav Štefančík, politológ

- Tento konflikt má dve roviny. Prvá je, že prečo to tieto dve poslankyne riešia práve takto. Pokiaľ nájdu nejaký problém vnútri koalície, tak by s ním určite nemali vyjsť von, ale mali by tento problém riešiť vo vnútri. A ak by bola pani Remišová skutočne „vinná“, tak by mali pokojne žiadať aj jej demisiu, respektíve vyvodenie zodpovednosti. Ale určite by sa to malo diať za zatvorenými dverami. Druhá rovina je, že ja osobne neviem, či je Remišová skutočne zodpovedná za nevyužitie nejakých peňazí, ale mali by si to obe poslankyne stopercentne overiť, zistiť, či to je pravda a následne to riešiť vnútri. Toto svedčí len o amaterizme týchto vládnych politikov, pretože takto sa to skutočne nerobí.

 

Ako sa malo narábať s miliardou

* Miliarda nebola presunutá z Európskeho fondu regionálneho rozvoja do Európskeho sociálneho fondu, no podľa Nicholsonovej mala byť. Mohla tak slúžiť na vyplácanie ľudí zasiahnutých krízou, no takto vraj prepadla, lebo sme to mohli urobiť len do konca roka.

* Remišová hovorí, že peniaze presunula, a to takýmto spôsobom:

- podpora zdravotníckeho systému 204,3 mil. eur

- udržanie zamestnanosti 410,2 mil. eur

- podpora malých a stredných podnikov 330,2 mil. eur

- podpora zložiek integrovaného záchranného systému 51,0 mil. eur

- iné opatrenia na zmiernenie dopadov covidu 109,3 mil. eur

* Ekonóm odmieta, že by peniaze prepadli. V budúcnosti to nie je vylúčené, teraz sa to však nedá povedať.

* Remišová mala zabrániť prepadnutiu objemu peňazí tak, že zlúčila pod Európsky fond regionálneho rozvoja dva operačné programy pre „integrovanú infraštruktúru a rozvoj a výskum“. Tým pádom sa vyhla decembrovému termínu.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva