Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Šéf cestovných kancelárií vo veľkom rozhovore o dovolenkách: Ako budú Slováci tráviť toto leto?!

Cestovanie je momentálne plné obmedzení, no začiatok roka je už tradične obdobím, kedy Slováci plánujú letné dovolenky.

Tento rok je ale výrazne ovplyvnený pandémiou koronavírusu a neustále sa meniacimi pravidlami v jednotlivých krajinách. Ako bude vyzerať letná dovolenková sezóna? Bude z finančného aj zdravotného hľadiska bezpečnejšie vycestovať s cestovnou kanceláriou alebo na vlastnú päsť? Oplatí sa siahnuť po first momentoch alebo vyčkávať? Otázok a pochybností je veľa, nie na všetky je možné podľa prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Romana Berkesa (48) dať momentálne jasnú odpoveď. Letnú dovolenku vidí optimisticky.

Cestujú momentálne Slováci?

Cestovanie na Slovensku sa trošku viacej pohlo, dá sa povedať, vo vianočnom a novoročnom čase. Viac Slovákov sa vybralo do exotických destinácií a cestovné kancelárie pripravili v tomto smere produkty. Otvorili sa lety z Bratislavy na Maldivy, lietalo sa do Arabských emirátov, Zanzibaru. Toto boli veľmi lákavé destinácie s nízkym výskytom covidu, čiže slovenskú klientelu to oslovilo. Taktiež sa otvárajú destinácie, ktoré Slováci poznajú už z minulosti ako Omán, ten je veľmi žiadaný. A, samozrejme, v neposlednom rade Egypt - ako pred koncom minulého roka, tak isto v týchto týždňoch sú k dispozícii ponuky cestovných kancelárií do tejto destinácie.

 

 

tieto destinácie bezpečné?

Veľmi opatrne spomínam bezpečnosť. Ale ak porovnávame celkovú situáciu v daných destináciách a tu na Slovensku, dá sa povedať, že tie krajiny sú bezpečnejšie. Ak dokážeme zabezpečiť opatrenia pri transferoch, to znamená na letiskách a v samotných lietadlách, tak cestovanie je bezpečnejšie a samotný pobyt sa dá klasifikovať ako bezpečný.

 

Čo všetko ešte musím absolvovať, kým sa dostanem do destinácie?

Momentálne sú povinné testy. Závisí od toho, do akej destinácie a akou leteckou spoločnosťou, tie pravidlá sa môžu mierne meniť, ale vo všeobecnosti platí to, že klient musí mať negatívny test.

 

O akých testoch hovoríme, antigénových alebo PCR? Zabezpečí ich v balíku cestovka?

Dôležité je, aby klienti mali PCR testy, pretože toto sú testy, ktoré sú potom uznávané ďalej, či už ako podmienka vstupu na palubu lietadla, alebo podmienka pre vstup do destinácie. Je to rôzne. Sú prípady, keď cestovná kancelária ponúka tieto testy v rámci balíka, ale väčšinou je to na klientoch, ktorí si musia tieto testy zabezpečiť vopred.

 

Čo ponúkajú hotely klientom, aby sa cítili bezpečne?

Hotely prijali mnohé opatrenia, ktoré zvyšujú bezpečnosť pobytu a o týchto opatreniach informujú cestovné kancelárie. Čiže prostredníctvom cestovných kancelárií sa klienti dostanú k informáciám o tých opatreniach. Bezpečnosť v rámci hotela je naozaj zvýšená z hygienického hľadiska - hlavne čo sa týka udržiavania čistoty v samotnom hoteli. Takisto opatrenia pri podávaní stravy či pri poskytovaní akýchkoľvek iných služieb. Tu sme pocítili naozaj vysokú snahu hotelierov zvýšiť bezpečnosť. Tak­isto čo sa týka transferov, veľmi živo sa o to zaujímame - akým spôsobom dokážu zabezpečiť bezpečnosť pri samotnom cestovaní. Momentálne komunikujeme so samotnými destináciami a snažíme sa dopátrať, akým spôsobom bude zvyšovaná bezpečnosť cestujúcich na letiskách. Či je možné pre charterové lety cestovných kancelárií zabezpečiť špeciálny prístup. To znamená, že pasažieri z jedného lietadla charterovej spoločnosti dokážu prejsť odbavovacím procesom celého letiska bez toho, aby prišli do styku s inými národnosťami. Toto všetko sú momentálne témy, o ktoré sa zaujímame a odpovede na tieto otázky budeme vedieť v blízkej budúcnosti.

Otvoriť galériu

Začiatok roka je väčšinou obdobie, kedy ľudia už začínajú rozmýšľať o letnej dovolenke. Budeme cestovať tento rok? Ako bude vyzerať táto sezóna?

Ja pevne verím, že cestovať sa bude. Poskytovať služby v cestovnom ruchu je náš chlebíček. Čiže cestovné kancelárie momentálne plánujú tak ako po minulé roky svoj eprodukty. Nedá s ani inak. Samozrejme, objemy očakávame menšie, ale destinácie, ktoré sme zvykli ponúkať, pravdepodobne v ponukách cestovných kancelárií aj budú. Otázka bude, ako sa situácia bude vyvíjať a aké budú opatrenia a podmienky cestovania.

 

Bude bezpečnejšie cestovať cez cestovku alebo si dovolenku zorganizovať na vlastnú päsť?

Ja osobne si myslím, že cestovanie prostredníctvom cestovných kancelárií bude v blízkej budúcnosti bezpečnejšie. A to preto, lebo CK dokáže kontrolovať celý proces poskytovaných služieb od začiatku až do konca a vie zároveň klientovi  poskytovať aktuálne informácie. My dokonca dokážeme byť partnerom štátu, pretože CK si vo väčšine prípadov zabezpečuje charter sama. Tým pádom zabraňuje tomu, aby v lietadlách cestovala aj medzinárodná klientela, ktorá využíva let ako transfer. Tak isto po prílete sa snažíme zabezpečiť na letisku, pokiaľ je to možné, proces odbavovania tak, aby sa klienti nestretli s inými národnosťami. Po vystúpení z letiska ich čakajú transfery, ktoré sú tiež pod kontrolou CK a vieme splniť podmienky hygienika, akým ošetrovacím procesom by mali prechádzať. Vieme vopred informovať klienta o všetkých opatreniach hotela a vieme odkontrolovať, či je všetko v súlade s tým, ako bolo dohodnuté. Máme aj vplyv tieto opatrenia prostredníctvom svojich delegátov meniť.

 

Akú záruku vie dať cestovka klientovi?

Tak ako doteraz, majú CK zo zákona povinnosť byť poistené proti insolventnosti. Klienti sa nemusia obávať, ak si zakúpili zájazd minulého roku u CK, ktorá tento rok ešte nemá poistenie a bol odložený, tak ten zájazd je poistený ešte z minulého roka. Rok 2020 je vyriešený. Buď sa klienti do augusta tohto roka dohodnú s CK na poskytnutí iného zájazdu, alebo do 14 dní uhradia CK všetky peniaze klientom späť. Momentálne väčšina CK ponúka nad rámec ešte špeciálne podmienky pre klientov. Ak sa zájazd nemôže uskutočniť, CK dva-tri dni pred začatím vracajú klientom peniaze späť.

 

Táto služba je zrejme atraktívna, ale zvýši to celkovú cenu dovolenky?

Neočakávame nejaké markantné zvýšenie, alebo naopak, nepočítame s nejakými markantnými zľavami, pretože momentálne siete hotelov uvažujú tak, že ak sa predpokladá menší záujem v danej oblasti, rozhodnú sa radšej nechať časť hotelov zatvorenú, aby neboli nútení k tomu predávať svoje služby pod cenu. Neočakávame teda výrazné zľavy, ale určite budú aj zaujímavé last minute ponuky.

 

Má niektorá CK problém uzatvoriť poistenie proti insolventnosti?

Posledné dni táto téma rezonovala aj médiami. Situácia je neprehľadná, nevieme odhadnúť, ako to celé vlastne nakoniec bude vyzerať a to poistenie musíme uzatvoriť teraz, s platnosťou na rok. Riziko tu teda je a poisťovne ho premietajú do podmienok cestovným kanceláriám, ktoré sa zvyšujú takým spôsobom, že sú pre mnohé neprijateľné. Tento rok má ale drvivá väčšina CK uzatvorené poistenie.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Slovensko minulo na výskum v Tichom oceáne milióny eur: Kedy je naplánovaná najbližšia expedícia?
Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
(ilustr. foto)
Už je to 30 rokov odkedy vzniklo toto veľkolepé dielo: Podmorský tunel má päťdesiat kilometrov
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Dôležité informácie od Izraelu USA: Schyľuje sa k ďalšej vojenskej operácii proti Hamasu?
Z neba v Iráne padali živé ryby.
Zábery, ktorým nebudete chcieť veriť: Z neba padali živé ryby!
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
(ilustračná fotografia).
Situácia stále eskaluje: V Pásme Gazy vládne plnohodnotný hladomor
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ukrajinská modelka urazila ruský národ: Teraz čelí obvineniu! Toto naozaj povedala?
(ilustr. foto)
Štyri deti sa prepadli strechou športového centra: Na záchranu prišli tri vrtuľníky