Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Nitre má pomôcť tvrdý lockdown: Prosba epidemiologičky všetkým Slovákom!

Oravský scenár sa, bohužiaľ, opakuje a je dokonca hrozivejší!

Tentoraz horí Nitra a nemocnica je tesne pred kolapsom. Na COVID tu zomreli už traja doktori. Na odvrátenie blížiacej sa katastrofy nasadila vláda pod taktovkou premiéra Igora Matoviča (47) plošné testovanie. Bude sa konať od piatka do nedele a zopakuje sa aj nasledujúce dva víkendy. Do roboty či do prírody tak budú môcť ísť od pondelka 11. januára len tí, ktorí sú negatívni.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Nitrianska nemocnica je na pokraji síl. COVID tu zabije denne niekoľko pacientov a o život pripravil už aj troch lekárov. Podľa riaditeľa Milana Dubaja hrozí, že kapacity nebudú stačiť. „Už neviem, akým slovom by som mal vyjadriť obrovské vyčerpanie, fyzické aj psychické, týchto ľudí, ktorí toto denne znášajú. Ako vyjadriť obdiv k nim, že napriek všetkým okolnostiam do nemocnice stále prichádzajú. Čiarou, ktorá bola prekročená, je pre týchto ľudí úmrtie jedného z nás,“ povedal Dubaj.

Pomôcť má galantská nemocnica, ktorá sa oddnes mení na červenú a liečiť bude len COVID-ových pacientov. Bude pre nich k dispozícii 110 lôžok, z toho desať s umelou pľúcnou ventiláciou a 80 s priamym prívodom kyslíka. „Naše mesto ide do najťažšieho obdobia, aké si naša generácia pamätá. Bude potrebná zodpovednosť, nasadenie a tolerancia každého jedného z nás. Na pleciach máme bremeno, ktorého sa spoločným úsilím zbavíme,“ hovorí primátor Nitry Marek Hattas, ktorý sa osobne stretol s premiérom Igorom Matovičom, aby spolu prebrali ďalší postup, ktorý má odvrátiť blížiacu sa katastrofu.

 

„Situácia, v ktorej sa nachádzajú ľudia v Nitrianskom okrese, je doslova katastrofálna. Keď ju porovnám so situáciou, v akej sa nachádzali ľudia na Orave, tak je rádovo horšia,“ povedal premiér Igor Matovič s tým, že situácia je v tomto regióne aktuálne horšia asi o 50 % oproti Orave, ktorá bola pred dvomi mesiacmi najzasiahnutejším regiónom.

Plošné testovanie tri víkendy po sebe

Okresný štáb v Nitre žiadal pre zlú situáciu zatvorenie fabrík a otvorené škôlky len pre tie deti, ktorých rodičia pracujú v kritickej infraštruktúre. V stredu k tejto veci zasadala vláda, ktorá dospela k záveru, že v regióne je nevyhnutné zorganizovať plošné testovanie. Konať sa bude od piatka do nedele a aj ďalšie dva víkendy.

Od pondelka 11. januára tam budú následne platiť sprísnené pravidlá a do práce, do prírody a po dieťa do škôlky budú môcť ísť len tí, ktorí sa preukážu negatívnym testom. Na všetko má dohliadať polícia, ktorá bude námatkovo kontrolovať aj pri vstupoch do mesta. „Ak sa ľudia testovania zúčastnia, má to potenciál prečistiť spoločnosť od tých najinfekčnejších,“ hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Nekvalitné testy dostali stopku

Štát mal pôvodne na testovanie v Nitre nasadiť antigénové testy Biocredit od firmy RapiGen. Štúdie však ukazujú, že tieto testy neodhalia ľudí bez symptómov. Premiér preto napokon po dohode s Hattasom rozhodol inak.

„Ubezpečil som ho, že v žiadnom prípade nepoužijeme testy RapiGen, o ktorých kvalite sú závažné pochybnosti,“ napísal na facebooku Matovič. Hattas následne informoval, že pri celoplošnom testovaní v Nitre budú použité testy od juhokórejského výrobcu SD-Biosensor, ktoré sa osvedčili aj pri celoplošnom testovaní minulý rok.

Minister školstva Branislav Gröhling zároveň vyzval aj ostatných primátorov miest, v ktorých sa zhorší situácia, aby zorganizovali plošné testovanie. „Máme len dve možnosti – očkovanie a testovanie. Preto by sme mali dlhodobo pristúpiť k testovaniu,“ povedal Gröhling. Plošné testovanie chystá tento víkend napríklad aj Púchov či Košice.

Výsledky sa dostavia viac ako o 2 týždne

Epidemiologička Henrieta Hudečková upozorňuje, že ani plošné testovanie neurobí zázrak a potrvá vyše dvoch týždňoch, kým sa ukáže zlepšenie. Ale len v tom prípade, ak sa rapídne zníži mobilita obyvateľov. „Myslím si, že v Nitre je to už veľmi rozšírené, síce to na celom Slovensku, no určite viac ako dva týždne potrvá, kým sa to zlepší, ak sa zavedú opatrenia. Ale musia byť fakt striktné,“ hovorí Hudečková.

Čo čaká Nitru?

• Plošné testovanie v okrese prebehne od piatka 8. januára do nedele 10. januára.

• Prísť môžu deti, dospelí aj seniori. Avšak, keďže školy zostávajú zatvorené, premiér vyzýva, aby sa v prvom rade prišli dať testovať dospelí, ktorí potrebujú negatívny výsledok do práce.

• Nasledujúce dva víkendy sa bude testovanie opakovať.

• Od pondelka 11. januára od 5. hodiny ráno zároveň začne platiť v regióne sprísnenie zákazu vychádzania, ktorý momentálne platí na celom Slovensku.

• Na cestu do zamestnania, do prírody a tiež na sprevádzanie dieťaťa do školy a škôlky budú ľudia potrebovať potvrdenie o negatívnom PCR alebo antigénovom teste, ktoré nie je staršie ako 7 dní.

• Výnimku majú deti do 10 rokov a tí, ktorí majú potvrdenie o prekonaní COVID-u, nie staršie ako 3 mesiace.

• Bez testu len na nákup nevyhnutných vecí.

• Polícia bude náhodne kontrolovať dodržiavanie opatrení, a to pri vstupe do mesta aj v meste.

• Vláda povolila od štvrtka testovať aj firme Jaguar Land Rover, výsledky testov budú platiť tiež 7 dní.

Otvoriť galériu

Ľudia by mali byť čo najviac doma

Zuzana Krištúfková, epidemiologička

- Testovanie v okrese Nitra určite pomôže. Musíme si uvedomiť, že cieľom testovania je vyhľadať pozitívne osoby a nechať ich následne doma v izolácii, aby infekciu neroznášali ďalej. Treba mať však na pamäti, že negatívny test nie je priepustkou na slobodu. Odporúčam aj testovanie zamestnancov fabrík. Do zamestnania by mali ísť len negatívne osoby. Veľmi prosím všetkých obyvateľov, nielen z Nitry, aby prísne dodržiavali platné nariadenia, aby sa nestýkali s inými ľuďmi, okrem osôb, s ktorými žijú v jednej domácnosti, aby necestovali. Iba tak sa nám situáciu podarí dostať pod kontrolu.

 

Treba zatvoriť všetko, čo sa dá

Otvoriť galériu

- Myslím si, že testovanie určite pomôže a je určite lepšie, ako to celoplošné. Testovať treba tam, kde je problém a ten je teraz v Nitre. Druhá vec je, že to tam treba sprísniť a zavrieť aj fabriky. Samozrejme, po dohode. Sú určité veci, ktoré musia bežať. Napríklad obchody, lekárne a podobne. No treba čo najviac obmedziť pohyb a ten sa obmedzí tak, že už nepôjdu ľudia ani do roboty. Treba prosto zvážiť, čo zatvoriť a čo nie, ale čo najviac by sa malo.

Myslím si, že v Nitre je to už veľmi rozšírené, síce to na celom Slovensku, no určite viac ako dva týždne potrvá, kým sa to zlepší, ak sa zavedú opatrenia. Ale musia byť fakt striktné. Mobilita musí byť významne znížená. Keď bolo testovanie na Orave, tak potom sa tam znížila mobilita a bolo to poznať. Už po tom celoplošnom si negatívni behali hore-dole, ale na Orave to tí ľudia naozaj zvládli lepšie, alebo teda sa inak správali. Dúfam, že v Nitre to berú vážne všetci občania a toto tiež urobia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Oceňované divadelníčky sedia v base v Rusku: Súd je nekompromisný, prišla ďalšia rana
Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
(ilustr. foto)
Klimatická zmena má na čmeliaky katastrofálny vplyv: Hrozí im... Toto neveští nič dobré
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan
Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?