Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Pracoval aj počas pandémie! Peter († 71) bol lekárom telom i dušou: Zachraňoval iných, zabil ho COVID

Nevyberá si! Mimoriadne ťažká situácia v Nitre si vyžiadala už svoje obete aj v radoch lekárov, ktorí sú v prvej línii.

Riaditeľ nitrianskej fakultnej nemocnice Milan Dubaj podotkol, že zdravotníci sú vyčerpaní fyzicky aj psychicky a situácia je alarmujúca. Denne tam zomrie nad desať COVID pozitívnych pacientov! Okrem toho tiež vypadávajú zdravotníci. Aj oni musia bojovať so zákernou nákazou. Žiaľ, ťažkému priebehu koronavírusu podľahli v posledných dňoch pracovník COVID-ového urgentu, urológ a aj internista Peter († 71).

Len ťažko hľadajú slová kamaráti, kolegovia i rodina. Peter († 71) bol lekárom telom i dušou. Ako hovoria jeho blízki, ale aj pacienti, vždy bol ochotný pomôcť a nikdy nevedel povedať nie. Dokonca aj keď bol vyčerpaný, vždy pristupoval k pacientom s úsmevom a nádejou. „Bol to človek, ktorý pomáhal každému, komu mohol, či už v oblasti medicíny, alebo v bežnom živote,“ napísala vnučka nebohého s tým, že práca lekára bola pre neho povolanie, ktorému zasvätil celý život.

Otvoriť galériu

Internista začínal najskôr pracovať v nitrianskej nemocnici, neskôr si však otvoril svoju vlastnú ambulanciu. Napriek tomu, že mal už 71 rokov a pokojne si mohol užívať zaslúžený oddych, neurobil tak a svoju prácu naďalej s láskou vykonával. „Peter Krehák bol môj dobrý kamarát. Niekoľkokrát mi pomohol ujsť hrobárovi z lopaty. Vždy vedel, ako pomôcť, aby sa človeku polepšilo. Je to obrovská strata,“ povedal so zármutkom lekárov kamarát Peter (68).

 

Ani zúriaca pandémia koronavírusu totiž Petra Kreháka nedonútila, aby prestal ordinovať. Do ambulancie na Chrenovej chodil tak, ako vždy, aby mohol pomôcť svojim pacientom. Sebe už však pomôcť nedokázal. „Počas svojho života zachránil životy stovkám ľudí. Bol dvojatestovaný internista a mal aj atestáciu z tropickej medicíny. Ako lekár pracoval 46 rokov,“ pokračovala užialená vnučka.

Čierny deň

V čase, keď rodiny po celom Slovensku sadali za štedrovečerný stôl, Petrova rodina musela volať sanitku. Zdravotníci ho odviezli do nemocnice, lebo nevládal dýchať. Nakazil sa vírusom COVID-19. O päť dní neskôr sa jeho zdravotný stav zhoršil natoľko, že ho museli uviesť do umelého spánku a pripojiť na pľúcnu ventiláciu. Rodina do poslednej chvíle verila, že ich milovaný otec, manžel a dedko sa nevzdá a z tohto ťažkého boja vyjde ako víťaz.

Nestalo sa. Žiaľ, ťažký priebeh choroby ho navždy odtrhol od všetkých. „Piaty január sa pre mnohých ľudí zapíše do života ako čierny deň. Deň, keď poslednýkrát vydýchol tento skvelý pán doktor, manžel, otec a dedko. Pán doktor, ďakujeme za všetko, odpočívajte v pokoji,“ uviedla smútiaca rodina. Za skvelým lekárom smútia aj jeho pacienti.

„Ešte pred tromi týždňami som bol u neho na vyšetrení a srandovali sme! Smutné, strašné!“ napísal Marian. Ďalší pacient dodal: „Úprimnú sústrasť. Bol to skvelý lekár.“

Kolegu z nemocnice nezachránili

Marian B., Nitra

Len pred pár dňami na koronavírus zomrel rotmajster v zálohe Jozef († 47), ktorý vypomáhal v nitrianskej nemocnici. Ďalšou obeťou pandémie sa stal aj urológ Marian B. Rovnako ako jeho kolega internista Peter K. († 71), svoj boj s koronavírusom prehral. V nitrianskej nemocnici pracoval desiatky rokov a pacienti si na neho spomínajú ako na vynikajúceho lekára.

„Vždy vedel pomôcť, vždy bol usmiaty a vždy bol profesionál. Nikdy som nevidela, že by nemal náladu, a dokonca nikdy nepovedal, že je unavený. Viem, že keď bol aj on povolaný, vždy povedal áno. Prácu bral zodpovedne, no, žiaľ, nakazil sa aj on a nebolo mu pomoci napriek veľkej snahe jeho kolegov,“ prezradila jeho kolegyňa z nemocnice. Hoci statočne bojoval o život, zachrániť sa ho nepodarilo.

 

Práci obetovala celý Život

Janka B. († 55), Veľký Krtíš

Následkom koronavírusu podľahla aj zdravotná sestra z nemocnice vo Veľkom Krtíši. Vždy obetavá a usmievavá Janka B. mala len 55 rokov, zomrela 29. decembra. „Toto je ozajstná hrdinka,“ reagujú na jej smrť ľudia na sociálnej sieti. Zdravotníčka bola aj držiteľkou ocenenia na regionálnej úrovni Biele srdce. Svoju starostlivosť poskytovala dlhé roky starším pacientom na oddelení dlhodobo chorých, či v zariadení sociálnych služieb vo Veľkom Krtíši.

Otvoriť galériu
Janka B. († 55)
Zdroj: fb/pk

Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou vo Veľkom Krtíši pracovala od roku 2012 na internom oddelení a od vlaňajšieho novembra na oddelení urgentného prímu. Posledné mesiace sa venovala boju s COVID-om. Aktívne sa podieľala na prípravách a reprofilizácii COVID-ových traktov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ver, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať