Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2021 10:53 | Správy | Zahraničné správy

Zastaví Izrael očkovanie proti COVID-19? Krajina nemá dosť vakcín

Izrael na budúci týždeň spomalí alebo dokonca úplne zastaví očkovanie ľudí prvou dávkou vakcíny proti infekčnej chorobe COVID-19 od spoločnosti Pfizer.

Príčinou je nedostatok týchto vakcín. Riešenie tohto problému potrvá niekoľko týždňov, informovali v noci na pondelok izraelské médiá.

Denník The Times of Israel poznamenal, že táto informácia sa objavila krátko pred tým, ako izraelský minister zdravotníctva Juli Edelstein v pondelok ráno uviedol, že prvú dávku vakcíny dostalo už 1.224.000 Izraelčanov, čo je asi 12 percent populácie krajiny.

Médiá ubezpečili, že prestávka v očkovacej kampani neovplyvní podanie druhej dávky vakcíny 1,2 miliónu ľudí, ktorí už dostali jej prvú dávku. Systém zdravotnej starostlivosti však môže pozastaviť objednávanie na očkovanie prvou dávkou, a to do času, kým budú do Izraela dodané ďalšie vakcíny.

 

Times of Israel dodal, že Izrael rokuje so spoločnosťou Pfizer o dodávkach vakcín, pričom chce dosiahnuť, aby časť dodávok plánovaná na február bola do Izraela dopravená ešte tento mesiac.

Televízia Kešet 12 v nedeľu informovala, že veľmi medializovaný úspech Izraela v očkovacej kampani uškodil jeho rokovaniam so spoločnosťou Pfizer.

Iné krajiny, vidiac vysokú mieru zaočkovanosti v Izraeli, totiž počas rokovaní so spoločnosťou Pfizer poukazovali na to, že Izrael dostal príliš veľa dávok vakcíny proti COVID-19. Táto situácia vytvára na Pfizer tlak, aby poskytol ďalšie dávky vakcíny iným štátom, uviedla izraelská televízia.

Dodala, že zdravotná poisťovňa Me'uchedet hlási nedostatok dávok vakcíny na zaočkovanie svojich klientov starších ako 60 rokov. Iné poisťovne zatiaľ tento problém nemajú, uvádza sa v správe.

Okrem toho poisťovňa Me'uchedet informovala, že 40 percent termínov na očkovanie jej klientov z arabskej komunity bolo z rôznych dôvodov zrušených, čo spôsobilo chaos v procese distribúcie a plytvanie vakcínami.

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech má totiž po vybraní z chladiaceho boxu veľmi krátku dobu exspirácie a ak sa na očkovanie nedostavia objednaní pacienti, vakcíny môžu vyjsť nazmar.

V Izraeli sa takéto dávky vakcíny niekedy podávajú aj mladším ľuďom. Televízia Kešet 12 v nedeľu informovala, že takto bolo už v Izraeli zaočkovaných asi 100.000 ľudí vo veku od 20 do 40 rokov, vrátane "mnohých", ktorí nie sú zdravotníckymi pracovníkmi alebo inak ohrození. Televízia Kešet 12 dodala, že na konci dňa sa pred vakcinačnými centrami v Jeruzaleme vytvárajú rady mladších ľudí, ktorí čakajú, či na nich zvýšia nespotrebované vakcíny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke sprava kapitán Tomáč Tatar, Peter Cehlárik, tréner Craig Ramsay a Martin Faško-Rudáš.
Mal by Ramsay rozbiť prvý útok? Takto to vidia bývalí centri…
Inlfuencer Samuel Miškov s priateľkou Dianou: Z dvojice sa čoskoro stanú rodičia.
Foto
Známy slovenský moderátor a influencer srší nadšením: Čoskoro sa stane OTCOM!
Jedna osoba zahynula a 340 000 domácností v Poľsku postihli výpadky elektriny v dôsledku víchrice, ktorá krajinu zasiahla vo štvrtok (ilustračné foto)
Búrky spôsobili POHROMU na strednom Slovensku: Voda napáchala veľké škody!
Čerstvo upečeným chlebíkom či koláčmi chcú miestni utužovať svoje vzťahy.
Foto
Krásny projekt spojil Veľkošarišanov: Dobroty pečú spolu v komunitnej peci!
Michal Šimečka je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra
Šimečka o uznesení o atentáte na premiéra Fica: Je to prvý krok k lepšej politickej kultúre
Auto skončilo mimo cesty, prevrátilo sa na strechu a na záberoch vidno, ako z neho odleteli kusy karosérie!
Foto
Strašné FOTO nehody na východe: Z auta ODLETELI kusy plechov! Čo sa tam stalo?
driving a car
Polícia zastavila vodiča, v tom sa to začalo: Jedna horšia správa ako druhá! Budete si ťukať na čelo
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Poslanci diskutujú o regulácii výskytu medveďov: Takto by to podľa PS mohlo vyzerať
Nemocnica
Chorobnosť v Banskobystrickom kraji stúpa! Na viacerých oddeleniach zakázali návštevy
Weston na surové mäso nepoužíva ani koreniny. Preferuje jeho prirodzenú chuť.
Kontaminovaná populárna zmes korenia?! Dve spoločnosti čelia obrovskému problému
S herečkou Dubayovou sa pretancoval až do 9. kola.
Foto
Šokujúce priznanie Adamca z Let’s Dance: Sexuálne obťažovanie priamo na parkete?!
(ilustračné foto)
Lietadlo z Londýna postihli silné turbulencie: Jeden človek zomrel!