Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2020 01:26 | Správy | Peniaze

Toto nás čaká od soboty: Maloobchody a prevádzky zostanú zatvorené, prečítajte si zoznam výnimiek

Od soboty sa zatvárajú všetky maloobchodné prevádzky a prevádzkové služby.

Výnimku však budú mať napríklad predajne potravín v rozsahu uspokojenia nevyhnutných životných potrieb, drogérie, lekárne, ale aj ďalšie zariadenia. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Výnimkou sú prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne na základe návrhu lekára, prevádzky verejného stravovania, pričom môžu vydávať pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby.

Rovnako pod výnimky spadajú predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok a očné optiky vrátane vyšetrenia a merania zraku, predajne novín a tlačovín, obchody s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie. Otvorené môžu byť tiež výdajné miesta pre tovar zakúpený cez internet, mail alebo telefonicky, zásielkový predaj a balíkomaty.

 

"Pri čakaní na výdaj tovaru musí prevádzkovateľ zabezpečiť, aby ľudia dodržali odstup aspoň dva metre a mali prekryté horné dýchacie cesty. V priestore, kde sa tovar vydáva, môže byť naraz iba jeden zákazník," uvádza ÚVZ SR.

Výnimkou sú tiež predajne náhradných dielov motorových vozidiel, pneuservisy a odťahové služby, autoservisy a servisy bicyklov, servisy a požičovne lyží, predajne živých rýb a stromčekov, v oboch prípadoch len v exteriéri, či prevádzky telekomunikačných operátorov.

Otvorené môžu byť aj pošty, banky, poisťovne a leasingové služby, práčovne a čistiarne odevov, čerpacie stanice, pohrebné služby, pohrebiská a krematóriá, služby technickej a emisnej kontroly, ale aj servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky. V prípade taxislužieb môžu pasažieri sedieť iba na zadných sedadlách a najviac dvaja v jednom rade. Výnimkou sú tiež advokáti, notári, súdni exekútori, správcovia konkurzných podstát, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci, tlmočníci a prekladatelia, kľúčové služby a zberné dvory.

V prípade hotelov a podobných ubytovacích služieb, prevádzok lanoviek a vlekov sa musia ich návštevníci starší ako desať rokov preukázať negatívnymi výsledkami antigénového alebo PCR testu na ochorenie COVID-19 nie staršími ako 72 hodín, prípadne potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19.

Otvorené môžu byť tiež služby dlhodobého ubytovania a karanténneho ubytovania. ÚVZ informuje, že sa zatvárajú taktiež prevádzky, ktoré mohli byť doteraz otvorené za osobitných podmienok. Ide o umelé kúpaliská, fitnescentrá, prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných predstavení, kaderníctva a prevádzky starostlivosti o ľudské telo a autoškoly.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) víta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (druhý sprava) a Brigitte Macronová (vľavo) Olenu Zelenskú (druhá zľava).
Zelenskyj na oslavách Dňa D: Politických lídrov prosil o väčšiu pomoc Ukrajine
(ilustračná foto)
Nemecká polícia dostane nové stroje od Airbusu: Tie staré používali desaťročia
Americký prezident Joe Biden.
Biden predstavil mierový plán pre Gazu, veliteľ Hamásu ho vysmial: Drsné slová, ktoré nechcel počuť
Vémolova manželka Lela otvorene: Takto to chodí u nás v spálni!
Takýto objav sa môže podariť nájsť človeku iba raz za život.
Alexovi sa podaril neuveriteľný výkon: To, čo vytiahol z vody, prepíše dejiny
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a americký prezident Joe Biden.
Macron sa odhodlal na odvážne slová: Návrat vojny na európsky kontinent
Foto
Manželia vzali synčeka k lekárovi: Čakal ich šok! Šestdňovému bábätku odhalili vážnu diagnózu
 Viete, kto to je?
Foto
FOTOhádanka: Viete, ktorému známemu hercovi patria tieto výrazné oči?
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Poplach v hlavnom meste: V Petržalke nahlásili bombu, ľudí evakuovali!
Americký prezident Joe Biden
Ako je to s útokmi na Rusko americkými zbraňami? Biden prezradil, na čom sa dohodli
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny v sobotu 4. mája 2024.
Pri útokoch v Donecku použili nebezpečnú zbraň: Ničí všetko, čo jej príde do cesty
Moderátorkina dcéra Sophie (18) rastie do krásy
Foto
Bývalá televízna hviezda Vadkerti: Je z nej hrdá mama! Dcéra dosiahla veľký úspech