Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2020 11:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Rozpočet Bratislavy na budúci rok: V hre je 431,9 milióna eur, číslo sa ešte môže meniť

Mesto Bratislava plánuje v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom vo výške 431,9 milióna eur.

Vyplýva to z návrhu mestského rozpočtu na roky 2021 - 2023, ktorým magistrát chce zabezpečiť realizáciu ambicióznych cieľov v oblasti rozvoja mesta aj napriek zložitej makroekonomickej situácii spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Návrh rozpočtu môže verejnosť momentálne pripomienkovať a 17. decembra sa ním budú zaoberať bratislavskí mestskí poslanci.

"Hlavnou ambíciou rozpočtu na roky 2021 - 2023 je pokračovanie rozpracovaných projektov mesta napriek zhoršenej makroekonomickej situácii, predovšetkým v oblasti dopravy a verejnej infraštruktúry, životného prostredia, kvalitnejšej údržby mesta, sociálnej spravodlivosti," deklaruje hlavné mesto.

V oblasti dopravy rozpočet počíta s finančným vyrovnaním modernizácie Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály z tohto roka a hlavne s realizovaním výstavby druhej etapy električkovej trate v bratislavskej Petržalke v priebehu rozpočtovaných rokoch 2021 - 2023. Ráta sa aj s prípravou modernizácií električkových tratí na Ružinovskej a Vajnorskej, novej trati v území Nív, obnovou vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava, spustením mestskej parkovacej politiky a výstavbou parkovísk. Taktiež aj s realizáciou rozšírenia Harmincovej ulice v Dúbravke a Petržalskej ulice v Čunove.

 

V Sade Janka Kráľa plánuje mesto pokračovať s revitalizáciou a zanedbanou údržbou. Na základe inventarizácie svojich stromov mesto počíta s ich kvalitnejšou starostlivosťou. Takisto počíta s pokračujúcou výsadbou nových stromov nad rámec náhradnej výsadby. Metropolitný inštitút Bratislavy má pokračovať v realizácii súťaží návrhov na viaceré kľúčové verejné priestory v Bratislave. "V oblasti údržby sa zvyšujú výdavky na postupné dobudovanie komunálneho podniku mesta s cieľom skvalitniť zimnú a letnú údržbu ciest a chodníkov, a to aj v spolupráci s mestskými časťami. V oblasti sociálnej spravodlivosti a dostupného bývania pripravuje mesto súťaže na viaceré nájomné bytové domy, ktoré sa budú v rokoch 2021 - 2023 projektovať a očakáva sa začiatok výstavby prvých bytov," spresnila samospráva v návrhu.

Hlavné mesto plánuje aj rekonštruovať byty vo svojom vlastníctve, so zámerom vytvoriť náhradné nájomné byty a znižovať postupne zoznam čakateľov na náhradný nájomný byt. Samospráva chce pokračovať v aktívnej práci v oblasti pomoci ľuďom bez domova a vylúčeným komunitám, podporovať pilotné projekty "housing first" a aktívne spolupracovať s tretím sektorom.

"Pandémia nového koronavírusu počas roku 2020 spôsobila priame aj nepriame výpadky v príjmoch mesta a jeho organizáciám vo výške viac ako 25 miliónov eur. Fiškálnym cieľom mesta bude preto kontrolovane zabezpečiť realizáciu plánovaných rozvojových projektov mesta tak, aby bol dlh mesta v každom okamihu pod kontrolou," deklaruje magistrát.

Dočasné zvýšenie dlhového zaťaženia hlavného mesta nad 53,7 percenta v roku 2021 (v roku 2022 má klesnúť opäť pod 50 percent) bude podľa samosprávy pravdepodobne nevyhnutné hlavne pre začiatok výstavby druhej etapy petržalskej električkovej trate, časovému nesúladu jej financovania z európskych zdrojov a pre začatie realizácie viacerých pripravovaných rozvojových projektov.

Návrh rozpočtu neuvažuje so zvyšovaním miestnych daní, ale predpokladá ich lepší výber, a to aj nedoplatkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meky patril k hudobným legendám našej doby.
Foto
Je to tu! Fanúšikovia Žbirku († 69) sa môžu tešiť na nezabudnuteľný zážitok: O čo ide?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael stanovil ultimátum: Počká ešte pár hodín a potom začne konať
Populárna lekáreň získala prestížnu cenu.
Foto
Prestížne ceny Mastercard Obchodník roka 2023: Absolútnym víťazom sa stal Dr. Max!
Nadrogovanému vodičovi opäť zadržali preukaz, v Lučenci spôsobil nehodu
Nadrogovaný vodič havaroval v Lučenci: Šokujúce zistenie pri kontrole! Ako je to možné?
Útok mečom v Británii
Foto
Šialený útok v Londýne: Muž samurajským mečom na ulici zabil dieťa († 13)
Hollie na tento zážitok spomína so smiechom.
Foto
Objednala si veľkú pochúťku: Keď uvidíte čo jej priniesli, nebudete sa vedieť prestať smiať!
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko zúri nad tým, čo spravili Spojené štáty: Zatykač na Putina a teraz toto?
Ilustračné foto
Veľké gesto od Slovenska: Pre Ukrajinu má zásielku, ktorá prispeje k záchrane životov
(ilustračné foto).
Smutný deň na cestách: Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár († 29)
Zuzana Belohorcová zvolila na leto nový účes s ofinkou.
Váš Tip
Belohorcová tesne pred 50-kou popiera zákony starnutia: Pre takýto SEXI zadok by vraždili aj dvadsiatky!
Prehnaná reakcia imunity trvá dlhšie ako respiračné ochorenie.
Foto
Podobné príznaky, iná choroba: Ako rozoznať alergiu od nádchy?
Izraelská polícia (ilustračná fotografia).
Turek v Jeruzaleme zaútočil na izraelského policajta: Muži zákona s ním nemali zľutovanie