Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2021, 00:00 | Správy | Domáce správy

Ryby by sme mali jesť častejšie, než si myslíte: Vyskúšajte tieto skvelé recepty

Ryby obsahujú množstvo pozitívnych látok pre naše zdravie. Preto by sme ich mali konzumovať minimálne raz týždenne. Nemalo by to byť také zložité, lebo majú dve hlavné výhody – chutia vynikajúco a ich príprava nie je nijako zložitá.

Rybacie fašírky so zeleninou

Rybacie fašírky so zeleninou. Otvoriť galériu

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 10 slaných krekrov
  • 200 g cukrovej kukurice (konzerva)
  • 1 malú cibuľu
  • 6 PL majonézy
  • šťavu z ½ citróna
  • 2 hrste mrazeného hrášku
  • 400 g tuniaka v konzerve
  • 1 ČL slnečnicového oleja
  • soľ , mleté čierne korenie

Príprava:

1. Sušienky nahrubo rozlámeme, vsypeme do robota, pridáme kukuricu a rozmixujeme na hrubšiu zmes. Preložíme do misy, vmiešame cibuľu, majonézu a citrónovú šťavu a dôkladne premiešame. Potom pridáme hrášok a tuniaka vo väčších kúskoch.

2. Zmes rozdelíme na 8 častí a tvarujeme fašírky. Tie opečieme dozlatista. Podávame napríklad s varenou brokolicou a zemiakmi

Náš tip: Rybacie fašírky si môžete urobiť aj do zásoby. V mrazničke vydržia viac ako mesiac.

Zapekaná ryba so zemiakmi a syrom

Zapekaná ryba so zemiakmi a syrom. Otvoriť galériu

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 400 g mrazeného filé
  • 150 g tvrdého syra
  • 3 vajcia
  • olej
  • korenie na pizzu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • drvenú rascu
  • citrónovú šťavu


Príprava:

1. Očistené nakrájané zemiaky vložíme do pekáča, premiešame so soľou a korením. Na oleji osmažíme pokrájanú cibuľu s cesnakom a drvenou rascou. Zmes zamiešame do zemiakov aj s rozšľahanými a osolenými vajíčkami.

2. Na zemiaky položíme rybie filé, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme korením na pizzu z oboch strán. Prikryjeme alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pri tejto teplote pečieme cca. 40 minút. Potom alobal odstránime a necháme zapiecť ešte asi 10 minút. Rúru vypneme, filé posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a necháme dopiecť asi 10 minút.

Treska na paradajkách

Treska na paradajkách Otvoriť galériu

Na 4 - 6 porcie potrebujeme:

  • 4 – 6 filetov tresky
  • 1 cibuľu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml lúpaných paradajok (konzerva)
  • 1 fenikel
  • 1 papriku
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • oregano, tymián


Príprava

1. Na olivovom oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľu, lisovaný cesnak, postupne pridávame nakrájanú papriku a fenikel a dusíme.

2. Do panvice pridáme lúpané paradajky v konzerve. Osolíme, okoreníme a pridáme koreniny podľa chuti. Prikryté necháme na malom ohni variť asi 30-40 min.

3. Nakoniec vložíme filety, osolíme, okoreníme a prikryté varíme 10-15 min., záleží od hrúbky ryby.

4. Podávame so zemiakmi, cestovinami alebo s čerstvou bagetou.

Losos so špenátom v krémovej omáčke

Losos so špenátom v krémovej omáčke Otvoriť galériu

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 4 porcie lososa bez kože (po 125 g)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL masla
  • 6 strúčikov cesnaku
  • malú cibuľu
  • 4 PL suchého bieleho vína
  • 150 g sušených paradajok v oleji
  • 300 ml smotany
  • 2 hrste špenátu
  • hrsť strúhaného parmezánu
  • 1 ČL zemiakovej múčky
  • 2 PL petržlenu
  • soľ, mleté čierne korenie


Príprava:

1. Olej rozohrejeme v panvici, na ňom prudko opečieme osolené a okorenené kúsky ryby, 5 minút z každej strany. Vyberieme ich a dáme nabok. Vo výpeku v panvici rozpustíme maslo. Na ňom opečieme nakrájaný cesnak, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, zľahka ju opražíme a zalejeme vínom.

2. Stíšime oheň, prilejeme smotanu a za občasného miešania varíme. Podľa chuti osolíme a okoreníme, vsypeme lístky špenátu a potom pridáme parmezán. Krátko varíme, aby sa syr rozpustil, a zahustíme zemiakovou múčkou. Varíme už len minútu, premiešame, do omáčky vložíme kúsky ryby. Podávame so zemiakmi alebo čerstvým pečivom.

Diskusia / 0
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas Víkend
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Kontrola na slovensko-poľskom hraničnom priechode
Poliaci sprísňujú kontroly na hraniciach: Zo Slovenska a Česka sa k nim dostanete len s negatívnym testom
Johnson & Johnson Medical Products company in Markham, Ontario
V USA dostala zelenú ďalšia vakcína: Prínosy Johnson & Johnson sú u dospelých väčšie ako riziká, tvrdia experti
Nick postavil kópiu veže pre svoju manželku Bernie.
Manželia nemohli pre koronu do Paríža, Eiffelovku si postavili pred domom: Teraz hasia problém
Majster sveta v rely prehral boj s rakovinou: Zomrel lietajúci Fín Mikkola († 78)
Aktualizované
Počet úmrtí na koronavírus za piatok je viac ako 100: Koľko nakazených odhalili PCR testy?
Herec stvárnil v seriáli ikonickú postavu veterinára.
Foto
Fanúšikovia seriálu Horná Dolná budú sklamaní: Rázne rozhodnutie po smrti Štefana Kožku († 66)!
Oprava by mala trvať asi tri mesiace.
Unikátna oprava v kostole v Dubnici nad Váhom: Najťažšiemu zvonu vdýchnu nový život!
Belohorcová: Môj veľký sen je zaspievať si v šou s dcérou Salminkou.
Belohorcová dlho váhala: Prečo napokon kývla na ponuku v šou Tvoja tvár znie povedome?
Kapitol, sídlo Kongresu Spojených štátov.
Snemovňa reprezentantov schválila balík pandemickej pomoci: Biden má s financiami obrovské plány
Hráči Slavie sa dozvedeli meno súpera počas letu domov.
Foto
Slavia sa meno súpera dozvedela netradične: Radosť na palube lietadla
Cestujúci s respirátormi v pražskej MHD.
V Česku to ide dolu vodou: Počet nakazených na koronavírus sa neustále zvyšuje
Rafael Nadal je smutný z odchodu trénera Zidanea z Realu.
Čo sa to deje? Nadal ruší jeden turnaj za druhým