Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2020 10:30 | Správy | Domáce správy

Pre koho od pondelka končí zákaz vychádzania?! Ako budete žiť s testom a ako bez testu

Už v sobotu a v nedeľu sa odohrá celoplošné testovanie obyvateľstva na koronavírus.

Premiér Matovič tvrdí, že štúdia z Česka je pozitívna. „Očakávali sme 30 % senzitivitu na celom Slovensku v porovnaní s PCR testami. Zmysel robiť antigénové testy je dvakrát väčší, ako keď sme do toho išli. Motol hovorí, že dokážeme nájsť 67 % tých, ktorých by našli PCR testy. Pre nás je to mimoriadne cenný argument na to, že celoplošné testovanie má zmysel. Čím viac máte vírusovej nálože v sebe, tak tým je test presnejší. Je to veľmi efektívny predpoklad, ako identifikovať pozitívnych ľudí,“ vysvetlil Matovič.

Pre koho platí a neplatí sloboda pohybu

- človek musí mať negatívny antigénový test z plošného testovania alebo PCR test od 29.10. do 1. novembra

- povinné zostávajú rúška v exteriéri, zatvorené fitnescentrá aj interiéry reštaurácií

- voľne sa možno pohybovať po meste či obci, ísť do ktoréhokoľvek obchodu či ku kaderníkovi

- ľudia, ktorí nemajú žiadny test, nemôžu ísť do zamestnania, môžu ísť do najbližších potravín či k lekárovi alebo drogérie

- bez testu sa môžete zúčastniť aj pohrebu či sobáša alebo sa starať o blízkeho príbuzného

- bez testu možno odprevadiť dieťa do školy, venčiť psa do 100 metrov od domu, alebo sa mu nemusia podrobiť deti do 10 rokov

- výnimky na testovanie sa vzťahujú aj na ľudí so stredne ťažkým a ťažkým mentálnym postihnutím, autistov, ľudí s narušenou imunitou či onkologických pacientov - potrebné potvrdenie od lekára

Otvoriť galériu
Výnimky zo zákazu vychádzania
Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva SR

Štúdia potvrdila, čo sme očakávali

Pavol Jarčuška, infektológ

- Súčasnú epidémiu koronavírusovej infekcie môžeme zvládnuť len kombináciou primeranej formy lockdownu a rozumnej testovacej stratégie. Najmä v rizikových regiónoch je potrebné otestovať čo najväčší počet obyvateľov. Nutné sú aj ďalšie opatrenia, najmä trasovanie s dôkladným záchytom kontaktov. Štúdia, ktorá je prezentovaná, dokázala, že vo všeobecnej populácii bola falošná negativita antigénových testov mierne vyššia ako 30 %. Avšak u pacientov, ktorí majú navyššiu vírusovú nálož a predpokladáme, že sú výrazne rizikovejší z hľadiska prenosu infekcie, bola falošná negativita v tejto štúdii, podobne ako v iných štúdiách nízka - iba 7 %. Štúdia len potvrdila fakt, že antigénové testy sú najpresnejšie u pacientov s vysokou vírusovou náložou.

Otvoriť galériu

Slovenská lekárska komora v stredu vyzvala vládu, aby zvážila celoplošné testovanie. „Bude nás mať kto a s čím po skončení plošného testovania vyšetriť, ak sa nakazia zdravotníci, ktorí budú testovať? Na mnohé otázky nemáme ešte ani dne, žiadne odpovede,“ povedal prezident komory Marián Kollár.

Dodáva, že nie je doba, aby sme robili veci, ktoré nemajú zásadný vplyv na zvládnutie pandémie v tomto období a už vôbec by sme nemali robiť veci, ktoré zdravotníkom odčerpávajú sily. Kollár povedal, že sa nebude zúčastňovať krízového štábu. „Ak odborníci nemajú medzi politikmi žiadne postavenie a vôbec sa nehľadí na ich názor, tak nie je dobré mariť čas a energiu niekde, kde nie ste prínosom. Toto je politická akcia, nie odborná,“ uzavrel.

Matovič na vyhlásenie reagoval prudko. Premiér sa chytil lekára, ktorý bol po boku prezidenta komory Kollára, a vyhlasoval už vyvrátené tvrdenia o úmrtnosti na koronavírus. Prirovnával ju totiž k chrípke. Matovič reagoval, že mu to „vybilo poistky“ a varuje pred šírením podobných hoaxov a neprávd. „Pán prezident lekárskej komory, ktorý dnes šíril blud, že COVID je chrípka, bol celý čas prítomný na zasadnutí krízového štábu. Neregistrujem, že sa jeho ruka pri hlasovaní o testovaní zdvihla proti.“

Skutočná smrtnosť koronavírusu závisí od veku pacienta a výrazne sa zvyšuje s vyšším vekom. Už pre ľudí nad 50 rokov je oveľa vyššia ako chrípka a alarmujúca pre pacientov nad 70 rokov. Z hospitalizovaných ľudí pritom na koronavírus v nemocnici umiera 2,4 % vo vekovej kategórii 18 - 49, 10 % nad 50 rokov a 26 % ľudí nad 65 rokov. Problémom tiež je, že v nemocniciach nie sú miesta a personál na iné ochorenia.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov