Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2020 14:13 | Správy | Zahraničné správy

Čo avizoval, to aj splnil: Pražský primátor nastúpil do nemocnice ako dobrovoľník

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v utorok nastúpil ako dobrovoľník do Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady. Pracovať bude na oddelení prijímajúce pacientov s podozrením na nákazu chorobou covid-19, ale zatiaľ čakajúci na výsledky testu.

Do nemocnice bude chodiť nasledujúcich 14 dní vo svojom voľnom čase a funkciu primátora to vraj neovplyvní. "Ja to beriem s pokorou a rešpektom a dúfam, že to motivuje ďalších, ktorí by mohli ísť pomôcť," povedal pri nástupe Hřib, ktorý vyštudoval III. lekársku fakultu a získal titul MUDr., ale v nemocnici nepracoval.

"Vyhodnotil som, že prudko sa zhoršujúca situácia v nemocniciach je pre Prahu v súčasnosti práve tou najväčšou výzvou. Hoci tento problém na magistráte v rámci našich možností intenzívne riešime, je potrebné, aby som naň týmto krokom ešte viac upozornil a aspoň svojím osobným prispením podporil lekárov," povedal ČTK Hřib. Hřib bude pracovať na centrálnom covidovom príjme s názvom Fever clinic. "Budem robiť v podstate vstupné vyšetrenie pacienta, spísanie dokumentácie a budem  poruke skúsenejším lekárom," povedal. Pracovať bude v tzv. Red zóne, kedy na sebe bude mať všetky ochranné pomôcky a celotelový oblek.

Na chod magistrátu vraj nebude mať práca v nemocnici vplyv. "Odpadlo mi množstvo povinností ceremoniálneho charakteru, kedy sa nekonajú žiadne akcie, kde by som mal mať napríklad úvodné slovo, takže je možné, aby som si usporiadal kalendár tak, že môžem ísť na popoludňajšiu zmenu do nemocnice," povedal Hřib. "Motivovať ľudí k tomu, aby nejakým spôsobom išli pomôcť, je z môjho pohľadu bytostnou súčasťou výkonu funkcie primátora," dodal.

 

Pomoc uvítal riaditeľ nemocnice Petr Arenberger. "Vnímame jeho rozhodnutie ako veľmi motivujúce pre všetkých lekárov, sestry a zdravotnícky personál, ktorí majú home office. Myslím si, že je to veľmi dobrý príklad," povedal Arenberger. Dĺžka zaškoľovania dobrovoľníkov záleží na praxi a vzdelaní. Lekári, ktorí svoju prax nevykonávajú, čo je prípad aj Hřiba, budú pracovať spoločne so skúseným lekárom. V nemocnici na Vinohradoch v súčasnosti pomáha kvôli pandémii 150 medikov.

"Predpokladáme, že podľa čísel, ktoré máme naplniť, počas budúceho a toho ďalšieho týždňa budeme ďalších minimálne 150 pomocníkov potrebovať," povedal Arenberger. Kapacitu lôžok prispôsobuje nemocnica podľa potreby hospitalizácie. V súčasnej dobe má nemocnica 85 hospitalizovaných pacientov, z toho 15 je napojených na pľúcny ventilátor alebo vysokoprietokový kyslík. "Do konca týždňa budeme musieť otvoriť do kapacity 126 lôžok," dodal riaditeľ. Vo výsledku bude nakoniec asi tretina nemocnice slúžiť pre ošetrenie covid pozitívnych pacientov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Fotografia z miesta nehody.
Vážna dopravná nehoda v centre Turzovky: Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom!
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek
Paramedics in a rescue operation after a car crash
Stačila sekunda! Dievčatko († 4) z Česka sa udusilo párkom v rohlíku: Ani rýchla pomoc nepomohla
Fotografia nezvestného muža.
Foto
Polícia pátra po 57-ročnom Milošovi z Kotešovej: Nezvestný je už týždeň! Nevideli ste ho?
Ilustračné foto
Teplo vystrieda iné TRÁPENIE: Už to prichádza! Čo očakávajú meteorológovia?
Juraj Slafkovský a Cole Caufield sú veľmi dobrí kamaráti.
Foto
Američania sú už v Bratislave: Ich hviezda po príchode prosila Slafkovského o pomoc!
Problémy s kanalizáciou budú riešiť po svojom.
Údržba kanalizácie dopadla katastrofálne: Zomrelo päť ľudí, šiesty je v nemocnici! Čo sa im stalo osudným?