Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2020 18:40 | Správy | Domáce správy
Foto

Slovensko sa usiluje odvrátiť český scenár: Pozrite si podrobný zoznam opatrení!

Slovensko sa vydalo v prípade pandémie nového koronavírusu "českou" cestou. V najbližších dňoch preto sprísni protiepidemické opatrenia.

Od štvrtka (15. 10.) bude platiť povinnosť nosiť rúško aj v exteriéri, zakážu sa hromadné podujatia, reštaurácie budú môcť podávať len zabalené jedlo a jeho konzumácia bude možná len v exteriéri. Zatvoria sa fitnescentrá, wellness zariadenia, akvaparky, kúpaliská či sauny. Obchody s potravinami a drogériou budú musieť od štvrtka vymedziť čas nákupu pre seniorov. Obmedzí sa aj počet ľudí v obchodoch a nákupných centrách. Po rokovaní ústredného krízového štábu to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Do úvahy prichádza aj zákaz zhromažďovania sa nad šesť ľudí. Stredoškoláci prejdú na dištančné štúdium už od pondelka (12. 10.).

Krajčí spresnil, že rúška budú povinné v exteriéri v obciach a mestách. Výnimka na nosenie rúška bude platiť mimo obce a miest pre rodinu, keď pôjde spolu, alebo pokiaľ budú ľudia od seba vzdialení viac ako päť metrov.

Od štvrtka bude platiť zákaz všetkých organizovaných hromadných podujatí. Na pondelkovom zasadnutí vlády by chceli podľa Krajčího prerokovať aj zákaz zhromažďovania sa nad šesť ľudí. "Uvedomujeme si, že v tejto situácii je veľmi nevyhnutné obmedziť mobilitu a socializáciu ľudí na miestach, kde to nie je nevyhnutné," skonštatoval Krajčí s tým, že ľuďom a študentom sa má umožniť chodiť do práce a do školy, avšak všetky ostatné činnosti sa musia obmedziť na úplné minimum.

 

Prevádzky verejného stravovania budú môcť vydávať iba zabalené jedlo so sebou. Prevádzky budú môcť podávať jedlo v exteriéri, ak budú mať túto možnosť.

Zákaz konzumovať v interiéri sa bude týkať aj barov či kaviarní. V interiéri si zákazníci nemôžu dať dole rúško, zdôraznil Krajčí. Pokiaľ je v ubytovacom zariadení reštaurácia, majú si hostia nechať jedlo priniesť na izbu v zatvorenom obale. Terasy budú môcť byť otvorené, ak nie sú presklené či inak uzavreté. Pri vstupe do obchodných centier sa má merať teplota.

Obchody s potravinami a drogériou budú musieť vymedziť čas v rozmedzí 9.00 h až 11.00 h na nákupy seniorov nad 65 rokov. Podľa Krajčího môžu seniori nakupovať aj v iných časoch, no odporúča, aby dodržiavali vyhradené hodiny. Obmedzí sa aj počet ľudí v obchodoch a nákupných centrách, bude môcť v nich byť jedna osoba na 15 štvorcových metrov.

Výnimka bude platiť na organizovanie piatich najvyšších športových súťaží, a to v prípade futbalu, hokeja, volejbalu, hádzanej, basketbalu. Hráči musia byť pretestovaní a hrať sa bude bez divákov. Zákaz hromadných podujatí sa podľa Krajčího má týkať aj bohoslužieb. Premiér Igor Matovič (OĽANO) dodal, že krsty, pohreby a sobáše sa budú môcť konať, avšak za pravidiel, aké budú platiť pri prevádzkach, čiže jedna osoba na 15 štvorcových metrov v priestore. Ak sa budú tieto obrady konať vonku, počet účastníkov sa podľa Matoviča obmedzovať nebude, dodržiavať sa však musia dvojmetrové odstupy.

Verejná doprava sa regulovať nebude, no predpokladá sa, že dištančné vzdelávanie bude regulačný faktor v hromadnej doprave. Zasadnutia obecných a mestských zastupiteľstiev či pojednávania na súdoch sa budú môcť konať za dodržiavania prísnych protiepidemických opatrení.

Podľa Matoviča budú samozrejmé kompenzácie pre ľudí. Opatrenia budú podľa neho platiť, kým sa sedemdňový kĺzavý medián nezníži pod 500.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) potvrdil, že už od nedele 7.00 h sú posilnené policajné kontroly. Dodal, že pri kontrolách už nebudú dávať len upozornenia, ale udeľovať sa majú aj blokové pokuty, prípadne sa vec posunie na správne konanie. "Hranice zatiaľ nechávame otvorené," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!
Ilustračné foto
V Maďarsku protestovali proti návšteve iránskeho exprezidenta: Čoho sa dopustil? Tak to snáď nie!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?
Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
Hrad Modrý Kameň.
Váš Tip
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu: Na čo sa môžu návštevníci tešiť?
(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!