Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2020 04:00 | Správy | Domáce správy

Poplach v slovenských nemocniciach: V karanténe skončili desiatky zdravotníkov!

Napätie sa stupňuje! Epidémia koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19 sužuje celé Slovensko.

Napriek všemožnej snahe nemocničného personálu, ktorý denne ošetruje stovky chorých a nevládnych pacientov, sa situácia vymyká spod kontroly. Dôkazom je fakt, že na centrálnom príjme nemocnice v Ružinove sa nakazilo 18 zdravotníkov a 13 ich je pozitívnych aj v Národnom onkologickom ústave.

Otvoriť galériu

Zdravotníci, ktorí majú síce bezpríznakový priebeh ochorenia a najradšej by pomáhali zachraňovať životy, sa tak chtiac-nechtiac ocitli v izolácii. Nový Čas zisťoval, v akom stave sú ostatné nemocnice. Namiesto pomoci skončili nechcene izolovaní! Reč je o personále centrálneho príjmu v bratislavskom Ružinove a Národného onkologickéhom ústavu, kde sa ochorenie COVID-19 potvrdilo u viacerých zdravotníkov.

Bezpríznakový priebeh

 

Kritickú situáciu začala nemocnica okamžite riešiť a podľa našich informácií museli zo soboty na nedeľu odkláňať sanitky z centrálneho príjmu v Ružinove na Kramáre a Antolskú. Nemocnica bola nútená prijať núdzové opatrenia a kompletne dezinfikovať všetky priestory. Môžeme potvrdiť, že na pracovisku CPO sa vyskytlo 18 zdravotníkov, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Všetci zdravotníci boli bezpríznakoví,“ informovala hovorkyňa ružinovskej nemocnice Eva Kliská, podľa ktorej sa ochorenie zachytilo aj vďaka aktívnemu vyhľadávaniu kontaktov.

„Títo zamestnanci sa aktuálne nachádzajú v domácej karanténe. Prijali sme všetky bezpečnostné opatrenia, informovali sme regionálneho hygienika a dezinfikovali kontaminované priestory,“ doplnila Kliská. Podľa hovorkyne táto situácia nijako neohrozila fungovanie centrálneho príjmu, ktorý pracuje v štandardnom režime. Koronavírus sa nevyhol ani nemocnici, kde sa nachádzajú najzraniteľnejší pacienti so závažnými diagnózami. Napriek tomu však podľa hovorkyne Národného onkologického ústavu (NOÚ) Patrície Kubicovej nemocnica celú situáciu zvláda.

Otvoriť galériu

„V súčasnosti v Národnom onkologickom ústave evidujeme na COVID-19 pozitívne testovaných 6 lekárov, 2 sanitárov a 5 sestier, ktorí majú zatiaľ bezpríznakový priebeh a sú v domácej izolácii,“ uviedla Kubicová, podľa ktorej prebehlo v NOÚ testovanie na viacerých oddeleniach. Podľa hovorkyne používa zdravotnícky personál pri kontakte s pacientmi všetky ochranné pomôcky a dôsledne dodržiava aj opatrenia. „Naďalej poskytujeme pacientom zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime,“ uzavrela Kubicová.

Počet nakazených zdravotníkov v nemocniciach

Nemocnica Poprad:

- Vo viacerých nemocniciach na východe Slovenska je podľa informácií Nového Času situácia pokojná. V Poprade však majú 12 nakazených zamestnancov.

„V Nemocnici Poprad od soboty pribudla jedna pozitívne testovaná osoba z radov zamestnancov, spolu máme 12 pozitívnych zamestnancov. Naďalej testujeme personál, ktorý prišiel s pozitívnymi osobami do kontaktu. Na čo najrýchlejšie preverenie a pretestovanie kontaktov sme zaradili aj antigénové rýchlotesty,“ povedala hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda, ktorá zvlášť zdôraznila, že v nemocnici platí naďalej absolútny zákaz návštev, zvýšená dezinfekcia povrchov, používanie ochranných masiek, dezinfekcie a rukavíc a bariérová ošetrovateľská starostlivosť.

Nemocnica AGEL Zvolen:

„V Nemocnici AGEL Zvolen nemáme v tejto chvíli potvrdený pozitívny prípad koronavírusu ani u pacienta, ani u zamestnanca nemocnice,“ povedala hovorkyňa nemocnice Martina Pavlíková.

Fakultná nemocnica Trenčín:

Vo Fakultnej nemocnici Trenčín pozitívne testovali na nový koronavírus 16 zamestnancov. Pri preberaní pacientov s iným ochorením ako COVID-19 budú pomáhať aj okolité nemocnice. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová, pozitívne testy malo šesť lekárov a ostatný zdravotnícky personál. Zdravotná starostlivosť o pacientov je podľa nej zabezpečená.

Chirurgické oddelenie Nemocnice Krompachy:

Na chirurgickom oddelení Nemocnice Krompachy sa vyskytlo ochorenie COVID-19. Dočasne preto funguje v obmedzenom režime. Ako sa pre TASR vyjadrila hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavlíková, pod ktorú nemocnica patrí, nový koronavírus sa potvrdil u 15 zamestnancov oddelenia, ako aj u štyroch pacientov. „Stalo sa tak napriek zavedeným a dodržiavaným prísnym protiepidemiologickým opatreniam,“ uviedla s tým, že chirurgické oddelenie, kde sa prvý prípad objavil, sídli v samostatnej budove.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gal, tasr, SITA, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Maďarsko odmieta návrhy Ukrajiny: Tvrdý odkaz! Toto podľa vicepremiéra neurobia
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Moskva ide rozširovať svoj arzenál: Pripravuje sa na niečo?! Desivé slová diplomata
Miroslav Imrich († 71) zrejme spáchal samovraždu.
ŠOK! Známeho českého speváka († 71) našli mŕtveho: Mrazivé, kde skonal... Prekliate miesto?
Putin nariadil cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní!
Aktualizované
Putinov krok všetkých vydesil: Rusi majú nacvičovať odpálenie JADROVÝCH zbraní! Reakcia na Macronove výroky?
Makhmud Muradov
Tvrdá rana pre ex-Bagárovej: Po tomto zostal Muradov v šoku!
Umelcovu dcéru Renátu (vpravo) mrzí, že o ňu otec počas života neprejavil záujem.
Boj o dedičstvo po Grúňovi († 81): Vdova ženie právnikov na dcéru, ktorú spevák 39 rokov nevidel
(ilustračné foto)
Český farár vyvolal ŠKANDÁL vo Vatikáne: Hrôza, čo mal pri sebe! Polícia zakročila
(ilustračné foto)
Obmedzenia na diaľnici D2: V tomto úseku buďte trpezliví! Prejazdný je len jeden pruh
Monika Beňová
Foto
Beňová zostala ZHROZENÁ, akú správu dostala: Mám 55 rokov ale... šialené, sú to BLÁZNI!
Na snímke podnikateľ Michal Suchoba prichádza na súdne pojednávanie v kauze Mýtnik.
Aktualizované
Kauza Očistec má dohru: Podnikateľ Suchoba dostal trest! Takto dopadol
Ruský prezident Vladimir Putin.
USA prezradili, KEDY by vstúpili do konfliktu s Ruskom! Slová, ktoré Putina nepotešia
Foto
Poplach v českom tíme: V generálke totálne vyhoreli, tvrdá kritika hviezdy z NHL!