Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2020 13:35 | Správy | Domáce správy

Prezidentka Čaputová prehovorila na panelovej diskusii: Slová, ktoré niektorým otvoria oči

Čo sa týka klimatickej krízy, je možné dosiahnuť zmenu, dýchať čistý vzduch a zachrániť našu planétu.

Vyhlásila to vo štvrtok na štvrtom ročníku Austria World Summit vo Viedni na panelovej diskusii s názvom Reagujme na klimatickú krízu _ buďme súčasťou riešenia prezidentka SR Zuzana Čaputová. Potrebná je podľa nej takisto ekologická transformácia slovenskej ekonomiky.

Čaputová počas panelovej diskusie v priestoroch španielskej jazdeckej školy vo viedenskom Hofburgu predstavila nový plán prezidentskej kancelárie stať sa uhlíkovo neutrálnou do roku 2030. Súčasťou tohto plánu je napríklad vysadenie 1300 stromov ročne, pričom už v októbri ich pribudne 500. Úrad prezidentky chce takisto inštalovať prvky zelenej infraštruktúry _ zelené strechy a steny, a postupne prejsť na elektromobilitu. Prezidentská kancelária navyše prestala používať plasty a v záhrade Prezidentského paláca umiestnila včelie úle a minulý týždeň dokonca vyprodukovali prvý vlastný med.

Čaputová ďalej upozornila na to, že podľa vedcov budú dôsledky klimatickej krízy v roku 2100 predstavovať päťkrát smrteľnejšiu hrozbu, než je aktuálna pandémia COVID-19. "V oblasti klimatickej zmeny vedia všetci, čo je potrebné robiť. Musíme len ukázať vôľu a konať spoločne," konštatovala prezidentka a odsúdila tých, ktorí napriek nesporným dôkazom spochybňujú ničivé a nezvratné dôsledky klimatickej zmeny.

 

"Už teraz konzumujeme 1,5-krát viac, ako je kapacita zdrojov na Zemi. Máme na výber: môžeme pokračovať v tomto experimente s našou planétou alebo môžeme konať," apelovala Čaputová.

Politici podľa nej nemôžu predstierať, že klimatická kríza nie je naliehavým problémom. Transformácia ekonomík, ktoré sú zároveň zelené aj prosperujúce, je možná.

V panelovej diskusii okrem Čaputovej osobne vystúpil aj chorvátsky prezident Zoran Milanovič a virtuálne sa pripojili podpredseda Európskej komisie pre ekologickú dohodu Frans Timmermans a predseda španielskej vlády Pedro Sánchez.

Cieľom samitu, ktorý sa koná pod záštitou rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena pravidelne od roku 2017, je zvyšovanie povedomia o klimatickej kríze. Témou tohto ročníka je vzťah medzi klimatickou krízou a pandémiou COVID-19.

Samit otvoril jeho zakladateľ, bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger, prostredníctvom on-line príhovoru zo svojho domovského štátu. Vyjadril presvedčenie, že civilizácia a príroda môžu žiť v harmónii. Klimatická zmena je podľa jeho slov pandémiou našej planéty.

S krátkymi príhovormi vystúpili aj rakúsky prezident Van der Bellen, rakúsky kancelár Sebastian Kurz, odzneli aj videopríhovory britského princa Charlesa a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Šéf OSN pripomenul, že v dôsledku takzvaného lockdownu sa síce krátkodobo zlepšila kvalita ovzdušia v mnohých mestách, no je potrebné zamerať sa na klimatickú spravodlivosť. Na následky globálneho otepľovania totiž doplácajú najchudobnejšie a najzraniteľnejšie regióny sveta.

Podľa Guterresa môžeme ísť ďalej cestou fosílnych palív, ktoré prinášajú znečistenie životného prostredia, alebo investovať do obnoviteľných zdrojov energie a zelených technológií.

Van der Bellen upozornil, že proti klimatickej kríze neexistuje nijaké očkovanie a jediným účinným prostriedkom je naše rozhodné a spoločné konanie, čo platí aj pre naštartovanie ekonomiky po koronavírusovej kríze.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?