Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2020 14:20 | Správy | Domáce správy

Noví nakazení prišli ku koronavírusu troma spôsobmi: Ministerstvo apeluje na ľudí

Jedna tretina nakazených na Slovensku sú importy zo zahraničia, druhá je výsledkom rizikových aktivít a zvyšok sú ich kontakty.

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) preto prijíma preventívne opatrenia na ochranu zdravia ľudí. "Situáciu s COVID-19 máme vďaka intenzívnej každodennej práci pod kontrolou, pripravených je približne 2 000 pľúcnych ventilácií a podporných dýchacích prístrojov, nemocnice v prípade potreby vedia okamžite reprofilizovať lôžka, ochranných pomôcok máme dostatok, na dennej báze monitorujeme situáciu, konzultujeme ju s odborníkmi a predvídavo nastavujeme opatrenia," uviedlo v pondelok v stanovisku MZ SR

„Nosenie rúška, dostatočný odstup od ostatných a hygiena rúk, to sú tri základné oblasti, ktoré nás preventívne chránia pred novým koronavírusom,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Pandemická komisia vlády SR odporučila od 16. septembra celoplošne zakázať hromadné podujatia, napríklad konferencie, v ubytovacích zariadeniach a v prevádzkach verejného stravovania, s výnimkou svadieb a karov.

„Stanovené budú aj podmienky pre športové kempy, kde účastníci budú musieť mať negatívny test na COVID-19 nie starší ako 96 hodín, nesmú mať príznaky respiračného ochorenia, účastníci budú musieť počas konania kempu dodržiavať spoločnú izoláciu,“ vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov, člen Pandemickej komisie vlády SR a Konzília odborníkov Pavol Jarčuška.

 

Od 1. októbra by celoplošne malo na Slovensku na svadbách platiť obmedzenie maximálneho počtu 30 ľudí. V zelených okresoch na exteriérových hromadných podujatiach by mal byť limit 200 osôb, pri interiérových hromadných podujatiach 100 ľudí. V oranžových a červených okresoch by mal byť limit pri vonkajších hromadných podujatiach 100 osôb, v interiéri 50 ľudí.

Povinnosť nosenia rúšok na školách sa predĺžila do konca septembra. „Rozhodli sme sa pre tento krok z dôvodu ochrany zdravia a zabráneniu šírenia vírusu medzi žiakmi. Hoci nosenie rúška je na prvom stupni dobrovoľné, aj najmenším ho odporúčam, a prosím rodičov o edukáciu detičiek a vysvetlenie dôležitosti nosenia rúška,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ochorenie COVID-19 ohrozuje najmä starších ľudí a osoby s oslabenou imunitou. „Z preventívnych dôvodov odporúčame nerealizovať návštevy v domovoch sociálnej starostlivosti, neorganizovať rodinné oslavy a ako prevenciu očkovanie proti pneumokokom a chrípke,“ zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva.

Pandemická komisia vlády SR zároveň na pondelkové rokovanie Ústredného krízového štábu SR odporučila uzatvorenie hraníc s Ukrajinou, zaradenie Českej republiky vzhľadom na veľký denný nárast nakazených medzi rizikové krajiny, Rakúsko a Maďarsko zaradiť medzi krajiny s nepriaznivou prognózou. Švédsko, Bulharsko a Kanadu navrhujú zaradiť medzi nové menej rizikové krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ľuboš má ísť k Šimkovičovej na koberček.
Foto
Kostelný po Šimkovičovej obvineniach zo šikany: Veľavravný ODKAZ! Obrázok hovorí za všetko
Protesty, streľba a smrť: Macron sa na chaos už nemôže pozerať! Podnikol rázny krok
(ilustračné foto)
Srdcovocievne ochorenia zabíjajú obrovské množstvo ľudí: Stačí jeden KROK, ktorý tomu môže predísť
Man drinking alcohol while driving in his car
Opilci na cestách: Polícia v Žilinskom kraji nachytala veľké množstvo vodičov pod vplyvom
Eutanázia je kontroverzným spôsobom ukončenia života (ilustračné foto).
Stane sa asistovaná smrť legálnou? Zákonodarcovia rokujú o kontroverznom spôsobe ukončenia života
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Schyľuje sa k VOJNE? Kim Čong-un svojou výzvou dvihne tlak celému svetu!
Bývalá tenistka považuje čas pre seba za dôležitý.
Foto
Keď to Cibulková zbadala, okamžite všetkých varovala: Decká, NEVERTE tomu!
2024: Vodiča dodávky netrápilo, že zranil ľudí.
FotoVáš Tip
Cyklista Patrik opisuje šialený zážitok: Po 8 rokoch ma zrazila rovnaká dodávka! Detaily naháňajú strach
(ilustračná fotografia).
Nočný útok na Krym: Rusko sa chváli úspechom! Takto sa porátali s ukrajinskými silami
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Mimoriadna schôdza k zmenám v RTVS: Aký osud čaká telerozhlas?!
(ilustračné foto)
V centre Sabinova našli mŕtvolu! Nik nevie, čo sa stalo a aha, čo hovoria miestni
Bus crashed into a wall
Strašné správy po havárii autobusu: O život prišlo 16 ľudí! Detaily nešťastia naháňajú zimomriavky