Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2020 17:09 | Správy | Zahraničné správy

Zľahla sa po nej zem: Opozícia nemá správy o ďalšej spolupracovníčke Cichanovskej

Bieloruská opozícia v utorok oznámila, že nedokáže nadviazať kontakt s ďalšou aktivistkou, ktorá je oficiálnou zástupkyňou bývalej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Informovala o tom v utorok agentúra Interfax.

Ide o Antaninu Kanavalavovú, s ktorou nie je možné sa skontaktovať a miesto, kde sa nachádza, nie je známe.

Deň predtým, v pondelok, podobne nebolo možné nadviazať telefonické spojenie s členkou predsedníctva opozičnej Koordinačnej rady a Cichanovskej spojenkyňou Maryjou Kalesnikavovou, hovorcom rady Antonom Radňankovom a výkonným tajomníkom Ivanom Kravcovom.

V utorok ráno štátna agentúra BelTA informovala, že bieloruská pohraničná služba zadržala Kalesnikavovú pri pokuse o nelegálne prekročenie štátnej hranice s Ukrajinou.

 

Podľa agentúry Interfax, odvolávajúcej sa na nemenovaný zdroj, svojmu vyhosteniu na Ukrajinu Kalesnikavová zabránila aj tým, že na hranici údajne roztrhala svoj pas.

Bieloruská pohraničná služba následne potvrdila medializované informácie o zadržaní Kalesnikavovej a informovala tiež, že Radňankov a Kravcov opustili Bieloruskú republiku. Momentálne sú na území Ukrajiny.

Štáb Viktara Babaryku, nezaregistrovaného uchádzača o kandidatúru v bieloruských prezidentských voľbách, v utorok popoludní informoval, že Kalesnikavová sa po zadržaní na bielorusko-ukrajinskej hranici nachádza na jednom zo stanovíšť pohraničnej služby v Homeľskej oblasti. Bieloruské úrady túto informáciu nepotvrdili, ale ani nevyvrátili, informovala agentúra Interfax.

Hneď po prezidentských voľbách, ktoré sa v Bielorusku konali 9. augusta, v krajine vypukli protesty občanov nesúhlasiacich s ich oficiálnymi výsledkami. Bezpečnostné zložky tieto zhromaždenia rozháňali pomocou vodných diel, paralyzujúcich granátov a gumenými projektilmi.

Od začiatku protestov bolo zadržaných viac ako 10.000 ľudí. Do nemocnice bolo prijatých najmenej 250 zranených, hlásených bolo aj niekoľko úmrtí.

Len niekoľko hodín po voľbách z Bieloruska do susednej Litvy odišla Sviatlana Cichanovská, ktorá v hlasovaní skončila na druhom mieste. Z Litvy vyzvala na vznik koordinačnej rady, ktorá má za úlohu nadviazať dialóg s Lukašenkovým režimom.

Zo siedmich členov predsedníctva rady sú na slobode a v Bielorusku už len dvaja: právnik Maksim Znak a spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Sviatlana Aleksijevičová. Ostatní sú buď vo väzení, vyšetrovaní alebo boli vyhnaní z krajiny ako Kalesnikavová.

Spravodajský portál Tut.by vo svojej infografike zverejnenej na internete uviedol, že exminister kultúry Pavel Latuška sa zdržiava v Poľsku, pričom predtým bol naňho bieloruskými úradmi vyvíjaný nátlak; Cichanovskej splnomocnenkyňa Voľha Kavaľkovová bola odsúdená na 25 dní väzenia a následne prepravená neznámymi osobami do Poľska; Lilija Vlasavová bola zadržaná pre finančnú trestnú činnosť; odborár Siarhej Dylevskij bol odsúdený na 25 dní väzenia za organizovanie nepovolených zhromaždení.

Z Bieloruska ešte pred voľbami odcestoval aj iný, úradmi nezaregistrovaný prezidentský kandidát Valeryj Capkala. Svoj odchod objasnil obavami o bezpečnosť svoju i svojich detí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Detské pohotovosti čakajú nepopulárne opatrenia.
Veľké zmeny: Ordinačné hodiny na detských pohotovostiach sa skrátia! Takto budú fungovať
Sexi atlétka dráždi fanúšikov: Postup na olympiádu oslávila v bikinách!
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!