Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.08.2020 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Situácia je vážna! Uznávaný vedec spísal 5 najväčších problémov Slovenska v boji s Covid-19

Situácia je vážna aj podľa názoru vedeckej obce. Uznávaný odborník Pavol Čekan vytýčil 5 bodov, na ktoré sa treba na Slovensku sústrediť.

Podľa vedca Čekana sa situácia ohľadom koronavírusu na Slovensku nerieši s dostatočnou ráznosťou. "Epidemiológovia hlásia nedostatočné kapacity, odberové miesta hlásia preťaženie systému, o zásobách IVD certifikovaných PCR testoch vieme málo a tí, ktorí by o tom mali vedieť, si zavádzajúc zamieňajú odberové sety s PCR testami. O dátach o šírení infekcie nevieme nič a ľudia sa sťažujú, že sú malo informovaní," vyhlásil vedec. 

Ak chceme situáciu zvládnuť, musíme zabrať. "Už je neskoro zvaľovať vinu na druhých, ale musíme krok po kroku robiť zásoby chýbajúcich strategických komodít (testy, lieky, vakcíny, ventilátory, ochranne odevy, masky, rukavice, atď.), navýšiť personálnu kapacitu ÚVZ, RÚVZ, či iných štátnych zdravotníckych a diagnostických inštitúcií, zapojiť vedecké pracoviská do boja proti pandémii, atď. Už sa nemôžeme spoliehať len na zodpovednosť všetkých občanov. Tento luxus je už neodvratne preč. O príčinách je zbytočné diskutovať. Treba začať konať," vyzýva Čekan.

Otvoriť galériu
Pavol Čekan.
Zdroj: tasr

Odborník spísal 5 kľúčových vecí, ktoré treba začať riešiť: "1. signifikantne zvýšiť kapacity na efektívne vyhľadávanie pozitívnych pacientov a ich kontaktov aj s využitím digitálnych technológii; 2. zvýšiť kapacitu rutinného testovania, hlavne pre prichádzajúcich ľudí zo zahraničia; 3. zaviesť automatizovaný zber čo najväčšieho spektra dôležitých dát o šírení infekcie; 4. zlepšiť zrozumiteľnú a informatívnu komunikáciu smerom k verejnosti a 5. dbať na prevenciu proti vírusu - nosenie rúšok, dezinfekcia, karanténne opatrenia, atď."

 

V diskusii sa na vedca obrátili viacerí Slováci s otázkami, ktoré nie sú zodpovedané. "Dobrý deň pán Čekan, aký má vplyv percento budúcich zaočkovaných na účinnosť vakcíny? Ďakujem vopred za odpoveď," pýta sa jedna z nich. Čekan jednoznačne odpovedá: "Čím vyššie percento zaočkovaných, tým vyššia kolektívna imunita, tým vyššia účinnosť očkovania."

Otvoriť galériu

Na pretrase je aj návrat detí do škôl. Postavilo sa Slovensko k tomuto kroku správne? Jedného z rodičov zaujímalo, ako vedec vníma, že sa deťom pri vstupe do škôl nebude merať teplota. "Že zbytočne si eliminujeme jeden testovací krok/filter na odhalenie infikovaného školáka," odpovedal Čekan.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Slovenská polícia uzavrie dohodu o spolupráci: Aká krajina pomôže pri boji s kriminalitou?
Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Tomáš Taraba odvolal riaditeľa významnej inštitúcie: Funkciu šéfa preberie tento muž
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
(ilustračné foto)
Úmrtie študenta († 17) na internáte v Piešťanoch: Čo sa mladému chlapcovi malo stať osudným?
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!