Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2020 12:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
FotoVideo

Šokujúci incident v bratislavských potravinách na VIDEU: Pokladník upozornil zákazníka na rúško, ten ho napadol!

Počty nakazených stúpajú v desiatkach denne. Sú dôkazom toho, že Slovensko, podobne ako mnohé iné krajiny, sa dostalo do druhej vlny pandémie.

Pred jej horším priebehom varuje aj samotný minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ľudí vyzýva, aby si neplánovali dovolenky v Chorvátsku a aby dodržiavali protiepidemiologické opatrenia. Podľa odborníkov začíname podceňovať dôležitosť nosenia rúška. Nepoužívame ho správne, mnohí naň zabúdajú aj v MHD či v obchodoch. Nepríjemný zážitok má aj predavač Milan z Bratislavy. Za upozornenie zákazníka, aby si ho nasadil, dostal úder do tváre.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Hoci je podľa oficiálnych vládnych nariadení povinnosť nosiť rúško v uzavretých priestoroch, niektorí zákazníci si z nariadení ťažkú hlavu nerobia. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil aj čitateľ Milan, ktorý netušil, aké následky bude mať obyčajné napomenutie. Do predajne Terno na Vilovej ulici v Petržalke, kde čitateľ pracuje ako pokladník, vošiel zákazník bez toho, aby mal na tvári rúško. Po tom, čo ho na túto skutočnosť predavač upozornil, došlo k potýčke, ktorú zaznamenal aj kamerový systém v obchode.

„Upozornil som ho, prečo si nedá rúško, a on ma pri pokladnici napadol,“ napísal muž, ktorý ostal z incidentu šokovaný. Podľa jeho slov na neho zákazník zaútočil aj slovne, že mu nemá čo rozkazovať. „Povedal som mu, že zavolám políciu, a on povedal, že je sám policajt,“ tlmočil zákazníkove slová nahnevaný Milan, podľa ktorého bolo správanie neznámeho muža neprimerané a hrubé.

 

„Spomínaný incident sa v našej predajni na Vilovej ulici odohral. Pri riešení sme postupovali podľa interných predpisov. Zamestnanca sme sa opýtali, či chce incident riešiť s políciou, na čo odpovedal záporne. My jeho rozhodnutie, samozrejme, akceptujeme, a keďže nedošlo k ublíženiu na zdraví a poškodeniu majetku, toho dňa sme danú záležitosť uzavreli,“ uviedol Marek Koštrna, marketing manager TERNO real estate s.r.o.

Otvoriť galériu

Na zodpovedné správanie voči sebe aj okoliu upozorňujú v posledných dňoch odborníci častejšie. „Vzhľadom na nárast počtu pacientov je najvhodnejšou ochranou pred koronavírusom nosenie rúška, odstupy a dezinfekcia,“ apeluje prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Problém vidí aj v ich správnom nosení, mnohí ho totiž nosia len na ústach. „Vírus sa vylučuje aj z nosohltana, preto je dôležité mať prekrytý aj nos,“ dodal infektológ.

Viac ako tisíc porušení

Do 20. augusta polícia zaznamenala 2 923 porušení o povinnosti nosenia rúška, pričom priestupok potvrdila u 1 589 prípadov. „Výšku uložených pokút nevykazujeme, ich výber nie je prioritou polície. Zameriavame sa na prevenciu a ide nám viac o dodržiavanie zákonov a nariadení s cieľom ochrany verejného zdravia, čo, samozrejme, neznamená, že pokuty neukladáme,“ uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ.

Podľa odborníčky je za tým, že Slováci v opatreniach poľavujú a nedodržiavajú ich až tak ako na začiatku epidémie, viacero faktorov. „Za veľa môžu rôzne konšpiračné a zľahčujúce informácie šíriace sa na internete. Zo začiatku sa zľahčovanie objavovalo oveľa menej,“ uviedla psychiatrička Danica Caisová. Ako dodala, stále máme, pre krátkosť času, nedostatok informácií na to, aby sme vedeli, aké následky hrozia. „Ľudia to tak často vnímajú, že ak ochoriem, budem mať miernu formu a vyliečim sa bez následkov,“ doplnila Caisová.

Dôvod vidí aj v tom, že po čase sa ľudia presýtia každou informáciou. „Pre ľudí to už nie je taká atraktívna téma ako na začiatku,“ zhodnotila psychiatrička. Slováci mali doteraz šťastie aj v tom, že sme mali nielen málo nakazených, ale hlavne nezomrelo veľa ľudí. Na nezodpovedných ľudí by mali dohliadnuť policajti aj vojaci. „Prichádza čas na to, že požiadame silové zložky štátu, aby nám pomáhali monitorovať dodržiavanie opatrení, ktoré sú nastavené v našej krajine,“ uviedol minister zdravotníctva.

Kde treba stále nosiť rúško

- V interiéri s výnimkou vlastnej domácnosti (štátne inštitúcie, banky, poisťovne, obchodné centrá, vnútorné priestory všetkých obchodov a prevádzok služieb s výnimkou kúpalísk, wellness centier či pri cvičení v interiéri, lekárne a pod.).

- Rúško sa odporúča v exteriéri pri vzdialenosti menej ako 2 metre od iných osôb.

Otvoriť galériu

Kto nemusí nosiť rúška

- Osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou (napr. chronická obštrukčná choroba pľúc, astma...).

- Osoby s kožnými ochoreniami tváre, u ktorých by nosenie rúška mohlo viesť k zhoršeniu stavu (napr. seboroický zápal kože...).

- Deti do 3 rokov.

- Nateraz sa potvrdenie od lekára o príslušnej diagnóze nevyžaduje.

Ako správne nasadiť rúško

- Pred použitím rúška si očistite ruky vodou a mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom.

- Rúško si nasaďte a noste tak, aby zakrývalo ústa a nos (nielen ústa).

- Dbajte na to, aby medzi tvárou a rúškom neboli medzery.

- Počas používania sa nedotýkajte rúška.

- Tvárové rúška je potrebné vymieňať za nové, ak sú poškodené, vlhké alebo špinavé.

- Jednorazové rúška nie sú učené na opätovné požívanie, látkové treba preprať a vyžehliť.

Otvoriť galériu

Od polície hrozí 1 000 € pokuta

Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ

- Príslušníci služby poriadkovej polície Policajného zboru v prípade, že prídu do kontaktu s osobou, ktorá nerešpektuje uvedené opatrenie, poučia ju o skutočnosti, že sa uvedeným konaním dopúšťa priestupku na úseku civilnej ochrany. Ak napriek poučeniu osoba neuposlúchne výzvu hliadky Policajného zboru, môže jej byť uložená pokuta v blokovom konaní do výšky 1 000 eur.  

Cestu do Chorvátska si neplánujte

Marek Krajčí, minister zdravotníctva

Viaceré krajiny, ktoré boli doposiaľ na zozname zelených, budú po novom medzi červenými. V stredu to pred rokovaním vlády SR uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Status quo podľa jeho slov doposiaľ zachovali najmä pre dovolenkové obdobie. Informovať o zmenách plánuje už vo štvrtok. „Nie je dobré si žiadne dovolenky plánovať na september do štandardných turistických destinácií, pretože je situácia najmä v Chorvátsku v súčasnosti naozaj veľmi kritická,“ povedal. Tiež uviedol, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje informačnú kampaň o ochorení tak, aby sa eliminovali ekonomické škody.

Ako chránime zamestnancov?

Martin Krajčovič, predseda Slov. aliancie moderného obchodu

Ak uvedený prípad nastane, personál alebo pracovník bezpečnostnej služby v prvom rade vyzve dotyčného zákazníka, aby si rúško či inú ochranu tváre nasadil. V prípade, že zákazník neuposlúchne, je vyzvaný, aby opustil predajňu. Keďže nemáme vynucovaciu právomoc v prípade, nastali už aj prípady, keď niektorí obchodníci požiadali o asistenciu políciu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: df, ivš, gal, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Polícia žiada o pomoc pri pátraní po 17-ročnom Petrovi.
Foto
Zmizol tínedžer Peter! Môže byť v TOMTO meste: Spoznávate ho?
(ilustračné foto).
17 čínskych lietadiel prekročilo vzdušnú hranicu Taiwanu: Vytiahli aj lode! Desivé správy
(ilustračné foto)
Polícia v Bratislave zasahuje na školách, deti posielajú domov! Čo sa deje?
(ilustračné foto)
Rozruch v českom gymnáziu: Desiatky študentov evakuovali, zasahuje niekoľko policajtov! Čo sa tam stalo?
Diplomatické vzťahy oboch krajín sú napäté. (ilustračná foto)
Vymieňajú Západ za Rusko?! Znepokojivé kroky: TÝMTO postavili USA a Moskvu do tesnej blízkosti
V televízii Ta3 končí kľúčový človek.
Televíziu Ta3 opúšťa ZNÁMA tvár: Odchádza pracovať pre Ficovu vládu!
Foto
Rázne rozhodnutie Djokoviča: Hantuchovej ex dostal padáka!
Slávne posedenie v kaviarni pri štrúdli
Foto
V EÚ sme vďaka spojeniu rivalov pri káve a štrúdli! Koľko miliárd získalo Slovensko za 20 rokov členstva?
Donald Trump.
Šokujúce tvrdenia: Stráca Trump KONTROLU nad vlastným telom? Odborník hovorí o vážnej diagnóze
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
V tomto úseku na D2 rátajte s obmedzením: Bude prejazdný len jeden jazdný pruh
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Čierna štatistika zo Žilinského kraja: Smutné, koľko ľudí zomrelo na cestách tento rok
nemocnica Trenčín
Fakultná nemocnica v Trenčíne má nového šéfa: Na post bol jediný uchádzač