Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Invalidný dôchodca Marián je odkázaný na pomoc dobrých ľudí: Na život mi mesačne zostáva 58 eur

Robí, čo je v jeho silách, aby si uľahčil ťažký osud, síl mu však postupne ubúda. Bratislavčan Marián (68) je jedným z predávajúcich časopisu Nota bene v bratislavskom Starom Meste.

Šesťdesiatnik je na invalidnom dôchodku. Pre problémy s nohami je už takmer nevládny a na vozíku, no napriek tomu každý deň predáva časopis od ôsmej do piatej hodiny pri supermarkete na Námestí SNP. Privyrábať si musí - jeho jediným príjmom je invalidný dôchodok, z ktorého mu po zaplatení ubytovania zostáva na prežitie žalostná suma.
Marián (68) má za sebou ťažký príbeh. Už v minulosti mal podľa vlastných slov finančné problémy, no žil takmer obyčajným životom.

„Bol som ženatý, ale mal som problémy s peniazmi, a tak som niečo ukradol. To ma dostalo do väzenia v Leopoldove, v ktorom som bol tri roky. Po návrate z basy sa so mnou manželka rozviedla,“ spomína na horkú minulosť Marián. Nedarilo sa mu nájsť si prácu a aj jeho zdravotný stav sa zhoršoval.

„Nemám tri prsty na nohe a ledva prejdem na záchod, predtým som bol len o barliach, ale teraz sa už zdvihnem len na toaletu,“ vraví so smútkom v hlase. Veľkú silu na rozprávanie však nemal. Rozprával potichu a vynechával slová. Pri rozhovore sa nám pozeral priamo do očí, no po každej vete bolo v jeho očiach vidieť nesmierny smútok.

Väčšinu dá za izbu
Marián je na invalidnom dôchodku, ktorý dostáva vo výške 208 eur. Býva v ubytovni, kde mesačne platí 150 eur za izbu, ktorú zdieľa s ďalšími osobami. „Na jedlo a ostatné mi zostane 58 eur,“ priznal. Jedinou možnosťou je preto si privyrábať. Do Starého Mesta ho zvyčajne berie jeho spolubývajúci, ktorý ho pred ôsmou ráno odvezie pred supermarket na Námestí SNP, kde predáva časopis až do piatej, keď ho zasa vezme späť. Každý deň za slnka aj dažďa sedí a snaží sa predať čo najviac výtlačkov.

 

Ako prezradil Peter Kadlečík, koordinátor sociálnych projektov OZ Proti prúdu, časopis pre zákazníka stojí 2,4 € a predajcovia ho kupujú od výrobcu za polovicu. Po predaji tak majú z každého výtlačku 1,2 €. Ako však Marián priznáva, sú dni, keď predá jeden kus, a dni, keď ich predá viac, výsledok celodennej práce je teda neistý. „Marián pôsobí v projekte Nota bene ako predajca. Najväčším nástrojom podpory pre klientov je samotný časopis Nota bene a naň naviazaná sociálna práca,“ povedala sociálna pracovníčka v projekte Nota bene Belinda Fulierová z OZ Proti prúdu.

„Poskytujeme predajcom základné a špecializované poradenstvo. V prípade potreby robíme klientom sprievod na zdravotné vyšetrenia alebo úrady a sprostredkovávame klientom spoluprácu s inými organizáciami, ak to situácia vyžaduje,“ dodala. Napriek tomu, že Marián robí, čo je v jeho silách, zdravie mu neslúži. Opýtali sme sa teda, čo by najviac potreboval. Bez zaváhania, aj napriek ťažkostiam, odpovedal: „Keby som už nemusel chodiť predávať, už nevládzem.“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martina Beveláguová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí