Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2020 09:59 | Správy | Domáce správy

Ninka sa zázračne prebrala z bdelej kómy: Obetaví rodičia bojujú o jej návrat do života, sťažnosť na postup lekárov

Príbeh, ktorý trhá srdce! Tínedžerka Nina (17) z Malinova bola ešte minulý rok aktívne a usmievavé dievča.

Spolu s rodičmi plánovali letnú dovolenku a ani v zlom sne im nenapadlo, že sa ich životy navždy zmenia a rodina si prejde peklom. Dôvodom je krvácanie do mozgu, ktoré Nina utrpela po tom, čo jej praskla aneuryzma. Následkom viacerých operácií a mozgovej sepsy zostala Ninka v bdelej kóme. Zúfalí rodičia v snahe pomôcť milovanej dcére oslovili medicínske kapacity zo zahraničia, ktoré ich dcéru doslova prebrali k životu. Na zdravotnom stave ich dcéry sa podľa nich podpísala nedbanlivosť našich lekárov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Život nádejnej módnej návrhárky Niny (17) sa od základov zmenil po tom, ako jej v mozgu praskla aneuryzma. „Všetko sa začalo 14. 6. 2019, keď sme prišli domov zo školy. Ninka sa poobede začala sťažovať na silnú bolesť hlavy,“ opisuje začiatok nočnej mory mama Lucia, ktorá okamžite zalarmovala záchranárov. „Najskôr sa ma pýtali, či ju nemôžem doviezť sama a až keď som nástojila, že nie, poslali sanitku, ktorá došla po 40-ich minútach. Prvé, čo sa po príchode opýtali, bolo, že na čom dcéra fičí a či náhodou nepila alkohol,“ pokračuje rozhorčená žena, podľa ktorej bol nástup do sanitky posledným okamihom, keď videla dcéru stáť na nohách.

 

Rodičia: Množstvo pochybení

Po príchode do nemocnice na Kramároch bola podľa maminých slov Nina prevezená na CT-čko a odtiaľ na operačku, kde jej dávali do hlavy drenáže. „Povedali nám, že je to veľmi vážne, že má krvácanie do mozgu a dali ju do umelého spánku,“ opisuje konanie lekárov Lucia, podľa ktorej bola Nina prevážaná na špeciálnu magnetickú rezonanciu do inej nemocnice, aby zistili, kde aneuryzma praskla iba tri dni po operácii. „Lukáša nechceli minulý rok prevážať kvôli riziku. A naša dcéra bola prevážaná, pričom jej z hlavy trčali hadičky a bola v umelom spánku,“ krúti hlavou nešťastná mama.

Otvoriť galériu

Mladú študentku začali lekári preberať z umelého spánku po piatich dňoch, no pre masívne krvácanie ju museli zaintubovať. Zúfalá mama prezrádza, že podľa neurochiruga mali tri spôsoby, ako odstrániť aneuryzmu a rozhodli sa pre chirurgický, ktorý však nebol úspešný. Ninka bola prevezná naspäť na ARO, kde bola do 11. 7. a podľa maminých slov sa nič nedialo. „Napriek tomu, že bola operácia naplánovaná na 17. 7., našu dcéru preložili na neurochirugiu dievčat, kde boli príšerné podmienky a sestričky im nosili lieky v rukách,“ hovorí nahnevaná Lucia, podľa ktorej sa na tomto oddelení Ninke priťažilo. Po tom, čo jej vybrali z hlavy drenáže, sa jej rana otvorila a dostala infekcie s vysokými teplotami, pre ktoré musela byť odložená aj plánovaná operácia. „Keďže nevedeli zistiť, z čoho má dcéra teploty, internistka nariadila, aby jej vzali vzorku z likvoru. Vtedy sa ukázalo, že má začínajúcu infekciu mozgu. Okamžite ju vzali na ambulanciu, kde jej vzali likvor z chrbtice a zistili zápal,“ hovorí ťažko skúšaná žena, podľa ktorej Ninke zmenili antibiotiká, ktoré začali zaberať a teplota jej klesla.

Vážne komplikácie

Hoci 31. júla podstúpila nadaná študentka 9-hodinovú operáciu, počas ktorej jej odstránili aneuryzmu, rodičia si stále nemohli vydýchnuť. „Mala to mať preväzované každý deň a ona mala prvý preväz až po piatich dňoch. Po týždni dostala vysoké teploty a bola jej zistená infekčná klebsiella (infekčné ochorenie). Mala štyridsiatky horúčky a museli ju chladiť. O dva dni neskôr dostala aj sepsu,“ pokračuje v rozprávaní Lucia. „Jeden neurochirurg vtedy povedal, že nech sa nebojíme, že našej dcére sa iba rozpadáva mozog a na normálny život stačí 10 percent,“ priznáva s hrôzou nešťastná mama.

Podľa nej Ninke 11. augusta oholili hlavu a zistili, že pri otvorenej rane mala preležaninu, ktorú jej museli operačne odstrániť. Presne 20. augusta bolo mladej študentke spravené kontrolné vyšetrenie, počas ktorého zistili, že došlo k zahnisaniu do pravej mozgovej komory. Nina v priebehu niekoľkých týždňov absolvovala množstvo náročných zákrokov, počas ktorých jej vymieňali drenáže a odstránili kosť z mozgu. „Po všetkých týchto zanedbaných úkonoch a zápaloch je naše dieťa v bdelej kóme s masívnym poškodením mozgu. Po prvom zákroku s nami komunikovala a písala esemesky napriek tomu, že bola 7 týždňov po zakrvácaní mozgu,“ dodáva Lucia, ktorá sa spolu s manželom obrátila na odborníkov z iných krajín. „Jeden z nich dokonca skonštatoval, že s takouto diagnózou by bola zoperovaná do dvoch dní,“ hovorí Lucia, ktorá má na našich doktorov ťažké srdce. Podľa jej slov neurobili všetko pre to, aby jej dcére pomohli.

Otvoriť galériu

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrea Galajdová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?