Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2022 00:00 | Nové Časy | Čas Vianoc

Krajšie Vianoce práve vďaka tomu, že budeme šetriť

Výdavky na Vianoce nás tento rok môžu potrápiť ešte viac ako po minulé roky.

V čase energetickej a ekonomickej krízy mnohé domácnosti zápasia so zvýšenými nákladmi aj počas bežného roka a nemôžu si dovoliť vynaložiť na sviatky toľko financií ako v minulosti. Ak sa však na vianočné výdavky pozrieme bližšie, zistíme zaujímavé skutočnosti, ktoré nám môžu pomôcť ušetriť tak, že to ani trochu neuberie našej predstave o tom, ako majú vyzerať čarovné vianočné chvíle, práve naopak.

Vianočný rozpočet

V prvom rade je potrebné zbaviť sa predstavy, že náklady na Vianoce sa rovnajú nákladom na darčeky. Je pravdou, že za darčeky utratíme veľkú časť rozpočtu, ale sú aj iné položky, za ktoré zaplatíme veľa peňazí a môžeme tam efektívne ušetriť. Práve tu môže byť záchranou naša kreativita alebo inšpirovať sa nápadmi iných na sociálnych sieťach. Na internete v súčasnosti nájdeme obrovské množstvo tipov a trikov, ako napríklad vyrobiť na vianočný stromček vlastné dekorácie, alebo ozdobiť vianočný stôl. A to z bežne dostupných, lacných materiálov. Do tejto činnosti môžeme zapojiť celú rodinu a stráviť tak pekné spoločné chvíle. A práve o tom majú byť predsa Vianoce.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Nákupy bez stresu

Najväčším nepriateľom šetrenia sú nákupy v časovom strese. A tým nemyslíme len nákup darčekov, ale aj kúpu potravín. S väčšinou ingrediencií na štedrovečernú večeru nie je dôvod čakať do posledného týždňa. Stačí sledovať priebežne akcie v obchodoch a znášať jednotlivé položky postupne. Urobme si plán, čo všetko potrebujeme nakúpiť a zapojme celú rodinu. Tak do nákupov, ako aj spoločného varenia a prípravy domácnosti. Rozdeľme si úlohy, aj nákupné zoznamy a každý člen bude mať pocit zodpovednosti a dôležitosti pri príprave vianočnej atmosféry.

Nastaviť si filozofiu obdarovávania

Základom však zostáva určiť si správne filozofiu obdarovávania svojich blízkych. Trendom, ktorý zodpovedá aj ekologickým výzvam tejto doby, je jeden dar pre jednu osobu. Nie je totiž cieľom zasypať svojich blízkych množstvom darov, ale obdarovať ich vecou, ktorá pre nich bude mať citovú hodnotu. Práve tu uspejú tí, ktorí sú počas roka dobrí poslucháči a poznajú túžby ľudí okolo seba. Vďaka tomu dokážu aj prostredníctvom maličkosti, ktorá nemusí mať veľkú finančnú hodnotu, dať blízkemu pocit, že stojí za to, aby pre neho pod stromček pripravili vec, o ktorej sa v minulosti zmienil, že by mu urobila radosť. Takto vybraný dar má peniazmi nevyčísliteľnú hodnotu. Ak tomuto budeme odmala učiť aj svoje deti, pochvália nás aj psychológovia, ktorí dlhodobo upozorňujú na nepriaznivý vplyv presycovania detí materiálnymi vecami. Väčšiu hodnotu ako darček pod stromčekom má podľa nich čas, ktorý im venujeme, aby sme sa spolu zahrali.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!