Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2023 00:00 | Nové Časy

Fermentácia zažíva veľký comeback

Fermentovanie je najjednoduchší spôsob konzervovania. Už ste ho vyskúšali?

Kedysi praktický spôsob, ako zachovať potraviny bez potreby chladničiek a zásobiť sa zdravou úrodou počas celej zimy. Dnes obľúbený spôsob spracovania potravín s nádychom dobrodružstva.

Nakladanie uhoriek, zaváranie či kvasenie kapusty bolo v minulosti, a dodnes ešte v mnohých slovenských rodinách je, bežnou súčasťou života, takže v tomto ohľade to nie je pre našu kultúru nič výnimočné. Viete však, čo to vlastne tá fermentácia je? Zjednodušene povedané, ide o metabolický proces, pri ktorom vznikajú mikroorganizmy napomáhajúce tráveniu. Prospešné baktérie, ktoré sa pri fermentácií vytvoria, totiž pozitívne vplývajú na tráviacu sústavu. Prakticky teda fungujú ako prírodné probiotiká.

Fermentuje celý svet

Zaujimavé je, že každá krajina, resp. kultúra má svoje typické zvyky v tejto oblasti gastronómie. Pravdepodobne najtypickejšou fermentovanou potravinou na svete je jogurt či kefír. V Ázii je známe napríklad kimchi – kórejská kapusta nakladaná s pastou z chilli papričiek. Najčastejšie sa podáva ako vedľajší chod, ale nie je výnimočná ani jeho konzumácia na raňajky.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Chutné „pickles“

Pickles sú ideálna príloha k burgerom. Pri pickles sa fantázii medze nekladú, hodí sa naň prakticky akákoľvek zelenina. Môžete použiť mrkvu, kapustu, červenú repu, karfiol, reďkovky, cukety, ale aj bylinky či rôzne koreniny. Na prípravu potrebujete len mix zeleniny podľa vlastného výberu, soľ a trochu cukru.

Zdravá kombuča

Fermentovať sa však dajú aj nápoje. Kombuča alebo čajová huba je rôsolovitá hmota vytvorená veľkým objemom kvasiniek. Neoslovila vás predstava skvaseného čaju? Milovníci tohto nápoja by o jeho pozitívnych účinkoch vedeli rozprávať celé hodiny. Patria medzi ne napríklad podpora trávenia, detoxikácia organizmu, posilnenie imunity či dokonca zoštíhlujúci efekt. Predtým, než sa do pestovania kombuče pustíte, naštudujte si aj riziká. Tento fermentovaný nápoj musí byť pripravený správne, inak môže obsahovať aj nebezpečné plesne.

Ako na fermentáciu?

Ak si chcete doma vyskúšať fascinujúci proces fermentácie naživo, netreba sa toho obávať, je to pomerne jednoduché. Pri dodržiavaní základných zásad sa prakticky nemá čo pokaziť.

Vždy používajte čerstvé suroviny, ideálne lokálne.
Preventívne nádoby vysterilizujte, alebo aspoň prelejte vriacou vodou.
Každý kúsok zeleniny musí byť celý ponorený v šťave.
Na začiatok nechajte nádobu pri izbovej teplote, aby sa fermentácia naštartovala, až po pár dňoch ju preložte do chladu.
Zo začiatku nechajte nádobu v miske či na tácke – prvé dní môže byť fermentácia divoká a časť obsahu nádoby môže prekypieť von.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!