Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Minister financií Igor Matovič exkluzívne pre Nový Čas: Kto je neschopný, kto zlyhal a koho by vymenil!

Tvrdo sa pustil do svojich kolegov z vlády.

ROZPOČET A SULÍK

Posledné týždne debatu rozprúdil najmä rozpočet. Komunikovali ste bez problémov aj s Richardom Sulíkom či Máriou Kolíkovou, ktorí nie sú práve vaši ministerskí favoriti?

S Richardom Sulíkom zvláštne, lebo som sa iba dozvedal, že tam a tam ideme prispieť stovky miliónov na elektrinu, ale asi sa pomýlil a myslí si, že chodí každé ráno do roboty na ministerstvo financií a nie hospodárstva. Keď chce niekde míňať nejaké peniaze, tak je povinnosť ministra prísť na ministerstvo financií a hovoriť, že chcem vyčleniť takýto balík peňazí na kompenzácie vyšších cien energií. Rišo ani raz neprišiel, ostatní sem chodili a prezentovali priority. Neprišiel a ani raz nepredložil žiaden návrh na to, aby sme do rozpočtu zakomponovali peniaze na kompenzáciu vyšších cien energií. Tým pádom žiaden priestor na to v rozpočte nie je vytvorený. Nechápem prístup, že cez médiá ľuďom sľubuje hory-doly, ale v skutočnosti nerobil nič na tom mieste, kde niečo urobiť môže.

 

On oponuje, že sa snažil presviedčať ministra Budaja, ktorý má pod palcom envirofond, aby prispel firmám na drahšie ceny energií. Vy takisto máte možnosti presvedčiť ministra, aby k tomu došlo. Neplánujete to spraviť?

Rišo Sulík nasľuboval pomaly miliardu z envirofondu. O tom je zákon, že do 30 % rozhoduje o týchto prostriedkoch ministerstvo životného prostredia. S tým sa v rozpočte ráta, že časť pôjde na kompenzáciu cien energií firmám, ktoré minú veľa energií, a to je objem 7,5 milióna eur. Ale Sulík sľuboval stovky miliónov a o tomto keď sa chce baviť, tak treba zmeniť zákon a presadiť to do rozpočtu, aby sme s tým počítali na budúci rok. To je mimoriadne zlyhanie ministra hospodárstva, nevytvoriť priestor na kompenzáciu energií.

 

Jedna vec je dohadovanie sa, kto má zodpovednosť. Druhá vec je, že tie ceny pôjdu reálne hore. Čo budete ako vláda robiť, aby ste tým ľuďom pomohli?

Za riešenie kompenzácií zodpovedá ministerstvo hospodárstva a nenavrhlo ani jedno jediné euro navyše, aby sme počítali s kompenzáciami pre firmy a domácnosti na ceny energií. My sme im hovorili - hovorte, navrhujte aj s tým, aby povedali, odkiaľ treba zobrať peniaze, no neprišli ani s jedným návrhom. Vyčítali mi, že sa starám do iných ministerstiev, tak dovoľte mi ten luxus, že sa nebudem starať do toho, ako ministerstvo hospodárstva zoženie tie peniaze, ktoré si nevybojovalo v rozpočte. Majú čierneho Petra, musia to riešiť.

 

Vy teda z postu ministra financií hovoríte ľuďom, že peniaze navyše nebudú, lebo za to môže Sulík.

Nie, hovorím to, že ak by teraz bola situácia, že máme pred nemocnicami stotisíc ľudí, ktorí nie sú operovaní, a vy by ste sa ma opýtali ako ministra financií, prečo nie sú operovaní, tak vás pošlem za ministrom zdravotníctva. Toto je to isté v prípade energií. Je to jeho úloha, má riešiť energie a pár iných vecí, inak to ministerstvo vôbec nemá zmysel.

 

Sulík prišiel s návrhom, že by privítal zníženie DPH na energie, napríklad na 5 %. Je to pre vás schodný variant?

Keď ktokoľvek teraz príde s akýmkoľvek návrhom, tak musí prísť aj s tým, kde 150 miliónov zoberieme. Štátny rozpočet nie je bankomat. Akákoľvek diera, ktorá by sa tam urobila, tak by nám za to Európska komisia sekla po krížoch. Ak by sme to spravili a zobrali si pôžičku, tak by to splácali naše deti a vnúčatá.

 

Richard Sulík tiež hovorí, že keď ste dokázali zohnať 25 miliónov eur na očkovaciu lotériu, tak nebude problém nájsť peniaze na kompenzáciu na vysoké ceny energií.

Nechcem počítať tie stámilióny eur škody, čo narobila SaS svojím prístupom počas prvej a druhej vlny pandémie. To sa dá krásne zrátať. Nech mi doprajú luxus, že po súhlase v celej koalícii, po zmene zákona o očkovacej lotérii, za ktorú hlasoval parlament, som mohol vrátiť pár eur očkovaným ľuďom v porovnaní s tým, čo Slovensku ušetrili. Očkovaní ušetrili 7 - 8 miliárd eur podľa rôznych prepočtov a vrátime im takto zlomok peňazí späť. To sú také trápne argumenty v otázke energií neschopného ministra hospodárstva, lebo ak by mu naozaj na tom záležalo, tak by prišiel s návrhom, kde tie peniaze zoberieme, aby sme ich ľuďom mohli dať. Je úplne najlepšie byť za pekného, ale neniesť žiadnu zodpovednosť. Úplne ideálne by bolo, aby ukázal, že dokáže lepšie hospodáriť, lebo to stále hovoril, že štátne podniky, keď budú v rukách SaS, tak budú omnoho lepšie hospodáriť. Všetko, čo tieto podniky získajú navyše pod vedením pána Sulíka, môžeme dať ľuďom.

 

Čiže neubezpečíte ľudí, že vláda pomôže tým, ktorí by mali byť na tom najhoršie?

Keď si pán minister hospodárstva neurobí svoju prácu a nezvládne túto svoju úlohu, tak určite ako vláda nenecháme v štichu ľudí, ktorí by mali kvôli tomuto utrpieť významnú stratu. Ale popritom povieme, že robíme prácu za niekoho iného.

 

Richard Sulík vyhlásil, že s vami nebude sedieť v ďalšej vláde, ak by nejaká vznikla. Je to vzájomné?

Ja s tým počítam. Keď sme spolu rokovali o koalícii, tak ma opakovane uisťoval, že toto je jeho posledné ministrovanie a po budúcich voľbách odchádza do Austrálie a ukazoval mi, kde má ranč pri Perthe.

 

Ak by si to rozmyslel, tak by ste mali problém sedieť s ním v budúcej vláde?

Ja by som to nejako zvládol, ale počítam s tým, že si bude žiť tú austrálsku časť svojho života.

 

V súvislosti s rozpočtom má problém aj minister školstva Gröhling s tým, že nemá peniaze na zvýšenie platov učiteľov. Môžete vylúčiť, že sa budú zvyšovať platy učiteľov budúci rok?

Pre všetkých som zlý iba ja, ale tí ministri sa nepozrú na to, čo robia oni, aby peniaze navyše mali. Rovnako od pána ministra Gröhlinga som nezaregistroval žiadnu reformu, kde tie peniaze nájdeme. My sme mu ponúkali veľkú vec, ktorú by mohol urobiť a kde by tie peniaze by získal. K tomu sa nemal. Ani jeden minister nedostal navyše peniaze, lebo sme v takej situácii. Pri deficite 4,3 %, ktoré vyžaduje Európska komisia, nedostane nikto nič navyše. Verím, že obhájim 500-miliónové zvýšenie deficitu vtedy, keď ukážeme, že sme si nenapísali do programového vyhlásenia vlády len tak, že budeme rozpočtovo zodpovední a prijmeme novelu zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Lebo teraz sa k tomu nikto nemá. SaS to blokuje vyše roka, dokým nebude daňová brzda, no ani jeden renomovaný ekonóm nepodporil ideu daňovej brzdy. Vydierajú úspešne viac ako rok a riskujeme to, že reformu neprijmeme a to znamená, že po nás potopa. Keď sem prídu zlodeji k vláde, oni to rozdajú jedna radosť.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv