Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Minister financií Igor Matovič exkluzívne pre Nový Čas: Kto je neschopný, kto zlyhal a koho by vymenil!

Tvrdo sa pustil do svojich kolegov z vlády.

PARAGRAF 363 A KOLLÁR

Ako ste sa posunuli v otázke úprav paragrafu 363 trestného poriadku, ktorý dáva veľké právomoci generálnemu prokurátorovi?

Prebehla skupina, ktorú sme zriadili na Úrade vlády, a dalo sa dokopy na papier 17 opatrení, medzičasom k nim pribudli nejaké dve-tri. A určite sa k tejto otázke dostaneme do Vianoc a rozsekneme ju. Nebudeme zrejme ani my úplne spokojní, ani Boris Kollár, ale musíme nájsť cestu von. Nemôžeme dovoliť to, aby jeden človek stál nad akýmkoľvek rozhodnutím súdu len preto, že má pocit, že má atómový kufrík a môže kedykoľvek stlačiť červené tlačidlo.

 

Špekulovalo sa, že budete chcieť zaviesť to, aby pomocou tohto paragrafu nemohol generálny prokurátor zastavovať trestné konania, ale naopak, skôr otvárať. Smeruje to k tejto dohode?

Taký bol asi aj pôvodný úmysel zákonodarcu, ale teraz sa to trošičku vymklo spod kontroly. Zrazu Maroš Žilinka objavil v tomto paragrafe iné čaro a iné možnosti a mali by sme spraviť také úpravy, ktoré by napĺňali pôvodné poslanie tohto paragrafu. Aby to nemohlo byť zneužívané na to, že tu bude generálny prokurátor zastavovať trestné stíhanie, ale tak, aby mohol byť tým, ktorý nadvihne koberec nejakého prokurátora, zistí, že tam niečo zamietol a oživí prípad nanovo. Aby mal presne opačný účel, ako ho využil generálny prokurátor.

 

Je to pre vás kruciálna otázka pri vašom pôsobení v koalícii v zmysle, že ak to neprejde, tak si buchnete po stole a poviete si, že v tejto koalícii nebudete pokračovať?

Je najjednoduchšie na ceste za spravodlivosťou povedať pri prvej prekážke, že je príliš ťažká a radšej idem z tej cesty späť. Bolo by to mimoriadne nezodpovedné zo strany akéhokoľvek koaličného partnera, ak by sme neurobili všetko pre to, aby sme tú prekážku prekonali a pokračovali ďalej. Nechať Slovensko v tomto štádiu napospas Ficovi, Pellegrinimu, Kotlebovi a Mazurekovi. Oni sa tak zgrupia dokopy, že nikdy nedovolia, aby tú moc stratili a na Slovensku sa dobrým ľuďom nebude dať žiť. Našou zodpovednosťou je to vyriešiť, neviem, ako nájdeme to riešenie, ale musíme to spraviť.

 

Má generálny prokurátor vašu dôveru?

Má dobrý životný príbeh, neregistroval som žiadne jeho rozhodnutia, že by stál na zlej strane barikády, ale moja dôvera je vážne narušená tým, ako pristupoval k lámaniu cez koleno, cez paragraf 363, ako očisťuje Haščáka. Veľmi ma vyrušila argumentácia, kde hovoril, že Haščák mal dávať peniaze cez účet, tak to nejaví znaky úplatku, lebo úplatky sa dávajú igelitkou. To je aký argument? Keď raz dáva niekto úplatok, tak je to trestný čin a keď to dáva cez účet, tak to javí znaky aj iného trestného činu, a to legalizácie príjmov z trestnej činnosti. To sa robí preto, aby sa počestný podnikateľ mohol tváriť, že poctivo zarobil, ale v skutočnosti zobral úplatok. Biele goliere to predsa takto robili. Veľmi ma vyrušila táto argumentácia zo strany generálneho prokurátora a sám som si dal tú otázku, že či sme neurobili chybu.

 

Nevyrušujú vás aj slová Borisa Kollára o „čurillovskej mafii“, za ktoré sa odmieta ospravedlniť, kým nezrušia obvinenie vyšetrovateľa Čurillu?

Borisa Kollára mám rád, považujem ho za kamaráta, ale myslím si, že chlapec v tejto veci mimoriadne prestrelil. Nazývať statočných vyšetrovateľov mafiánmi sa asi nepatrí. Chápem, že boli vyrušení, že Vlado Pčolinský, dlhoročný kamarát, bol v base. Do toho zároveň vidí Čurillu, ktorý bol pri jeho vyšetrovaní a dostal Pčolinského do basy, tak to nevníma dobre. Vniesol do toho zbytočne osobný pocit zranenia a človeka, ktorý by si skôr zaslúžil metál za statočnosť, nazval mafiánom.

 

Nie je to chyba aj toho, že SIS ste zverili po zostavení vlády práve Borisovi Kollárovi? Narážam na to, že práve SIS prišla s odhaleniami o údajnej manipulácii svedkov.

To bola politická realita. Keď mi niekto povie, že sme mali inú možnosť, tak nech mi povie, akú. Sme rodina ako druhá najúspešnejšia koaličná strana po voľbách povedala, že si nárokuje jeden bezpečnostný rezort. Obranu, vnútro alebo SIS. Vybrali sme si SIS. Inak by tá koalícia nevznikla, mali na to legitímne právo.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil do niekoľkometrovej rokliny: Zahynulo najmenej 25 ľudí! Mrazivé detaily nehody
Ilustračné foto.
ZLÉ správy na leto: V TÝCHTO obľúbených destináciách vás dovolenka vyjde drahšie!
Ilustračné foto
Smrteľná prestrelka polície: Napätá situácia trvala niekoľko hodín! Hlásia obete
Záchytka s Braňom Mojsejom.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja
Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Nový majiteľ musí umožniť ľuďom prístup na cintorín, no veľkej návštevnosti sa obávať nemusí.
Foto
Niečo také ste ešte nevideli: Z kostola je dom! Pozrite si FOTO
Model na výšku meria 70 centimetrov.
Foto
To musíte vyskúšať! Postavte si vlastnú raketu: Nikdy to nebolo jednoduchšie
(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!