Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2020 11:08 | Správy | Politika

Kauza Kollárovej záverečnej práce: Pellegrini si neodpustil štipľavú poznámku

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) má podozrenia z plagiátorstva pri svojej diplomovej práci vysvetľovať budúci týždeň koaličným partnerom.

Na zasadnutie klubu ho pozvalo hnutie OĽaNO aj SaS. TASR o tom informovali Dáša Macaríková z mediálneho tímu OĽaNO a hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Pretože aj po dnešnom tlačovom brífingu Borisa Kollára ostáva veľa nezodpovedaných otázok, pozvali sme si predsedu Národnej rady SR na rokovanie poslaneckého klubu hnutia OĽaNO," informovala Macaríková. Rokovanie sa uskutoční v pondelok 29. júna. Poslanci hnutia zaujmú stanovisko po tomto stretnutí.

 

Na otázky poslancov má Kollár odpovedať aj na poslaneckom klube SaS 1. júla. "Strana SaS berie na vedomie rozhodnutie Borisa Kollára, nepoužívať magisterský titul. Zároveň je to však pre Borisa Kollára žltá karta od poslancov NR SR za SaS," zdôvodnila strana zaradenie mimoriadneho bodu na rokovanie klubu. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu Anny Zemanovej predseda parlamentu pozvanie prijal.

Predseda parlamentu svojím rozhodnutím nepoužívať titul priznal, že ho získal pochybne. Myslí si to podpredseda parlamentu Peter Pellegrini, jeho stanovisko pre TASR poskytla jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková. Od premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) Pellegrini naďalej očakáva, že bude požadovať vyvodenie politickej zodpovednosti.

"Premiér Matovič tvrdí, že kto ukradne niekomu inému časť jeho duševného vlastníctva, je zlodej a boj proti zlodejom je jeho politickým sľubom už desať rokov," pripomína Pellegrini. Očakáva preto od neho, že bude principiálny a tak ako v iných prípadoch, aj v tomto bude požadovať vyvodenie politickej zodpovednosti.

Predsedníctvo koaličnej strany Za ľudí sa bude v piatok zaoberať podozreniami z plagiátorstva pri diplomovej práci predsedu parlamentu. Podpredseda Národnej rady SR a zároveň strany Juraj Šeliga to uviedol na sociálnej sieti. Dodal, že Kollárovo rozhodnutie nepoužívať akademický titul nestačí.

Šeliga pripomenul, že chceli nastaviť novú a vyššiu politickú kultúru. "Z tohto pohľadu som čakal viac," poznamenal. Vec nepovažuje za uzavretú. Označil za neslušné kopírovať cudzie texty bez citovania, ešte neslušnejšie tváriť sa, že to tak nie je a úplne najneslušnejšie je podľa neho žiadať od svojho predchodcu odstúpenie a na seba mať v rovnakej situácii úplne iné nároky.

"Reči o tom, že sa nie je za čo ospravedlniť, či ako všetko bolo v súlade so zákonom, sú v tomto prípade zlým signálom všetkým poctivým univerzitám, vysokým školám, učiteľom aj študentom a žiakom," skonštatoval. Útok na médiá a opozíciu je podľa neho v tomto prípade úplne nemiestny a neprijateľný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý