Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2020 05:59 | Správy | Domáce správy

Problémy v trnavskej automobilke?! Podľa odborárov z PSA má prísť o prácu až 117 ľudí

Problémy v PSA?! Z trnavskej automobilky odíde podľa šéfa odborárov Milana Minárecha spolu 117 ľudí s tým, že to vedenie automobilky chce urobiť potichu.

Zo zvarovne už odišli traja zamestnanci. Minárech tvrdí, že to spôsobili najmä opatrenia spojené s prísnymi obmedzeniami zavedenými pre pandémiu koronavírusu, keď si v továrni overili, že sa výroba dá zabezpečiť aj v menšom počte pracovníkov. Aká je situácia v ďalších automobilkách?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Šéf odborárov Milan Minárech povedal, že s vedením PSA rokujú už niekoľko týždňov. „Je nám jasné, že pandémia zrejme nepraje väčšine podnikov a naša automobilka je medzi nimi,“ vysvetlil Minárech. Podľa neho firma nemá zákazky, a tak sa rozhodli znížiť počty zamestnancov. „Nebude to žiadne hromadné prepúšťanie, firma sa snaží so zamestnancami dohodnúť a pomaly, ale isto im už dávajú podpisovať zmluvy,“ povedal šéf odborov.

Trnavská automobilka podľa odborára využila čas, keď ľudia museli byť doma, a zistila, že veľmi efektívne dokážu pracovať z domu a jeden človek vie nahradiť aj dvoch ľudí. „Presne toto je ten problém, že kríza spôsobila, že ľudia vedia pracovať aj v home office. My ako odborári sme dokonca chceli, aby sa zamestnancom zdvihol plat a aby mohli mať štrnásty plat, ale to nám neprešlo, dokonca chceli zamestnancom platy znížiť.

 

Mrzí nás, že 117 ľudí bude musieť prísť o prácu,“ dodal Minárech. Každý zamestnanec, ktorý pracuje vo firme viac ako 5 rokov, dostane 5-mesačné odstupné. O stanovisko k tejto situácii sme požiadali aj vedenie PSA. ,,Nie je pravda, že by sme v tejto chvíli plánovali hromadné prepúšťanie. Je však pravda, že v záujme zachovania konkurencieschopnosti budeme rovnako ako doteraz pokračovať v hľadaní spôsobov znižovania výrobných nákladov a to v troch oblastiach: cena práce (vrátane odvodov, školení a flexibility), režijné náklady vrátane energií a aplikácia inovácií na zariadeniach v rámci Industry 4.0," povedal riaditeľ vonkajších vzťahov Peter Švec.

,,Je to dôležité pre udržanie konkurencieschopnosti. Dnes ešte viac ako v minulosti. Nevieme zatiaľ povedať, či tieto zamýšľané akcie zamerané na znižovanie výrobných nákladov budú mať za následok aj výpovede a ak aj áno, koľko ich prípadne bude. V prvom rade chceme maximálnemu počtu ľudí nájsť novú úlohu v automobilke, ak budú, samozrejme, spolupracovať pri zmene pracovného zaradenia. Zároveň prirodzená fluktuácia nám umožňuje niektorým ľuďom ponúknuť iné pracovné miesto v súlade s platnou kolektívnou zmluvou. Čo sa týka objednávok, už 6. júna sme spustili výrobu v pôvodnom režime, ako pred krízou COVID. Objednávok máme dostatok do konca júla," dodal.

 

Volkswagen Slovakia - Chceme ostať stabilným zamestnávateľom

Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa

- Cieľom našej spoločnosti je zachovať pracovné miesta a zostať stabilným zamestnávateľom napriek náročnej situácii. Ako nikdy predtým je preto mimoriadne dôležitá flexibilita pracovnej sily. V tejto chvíli produkujeme všetky modely produktového portfólia vo všetkých segmentoch na základe výrobného plánu, ktorý sa priebežne aktualizuje, pričom reflektuje na aktuálne požiadavky svetových trhov a efektívne riadenie výroby. Zároveň sa postupne pripravujeme na nábeh montáže modelu Škoda Karoq, ktorého štart výroby je plánovaný na jeseň tohto roka.

Kia Motors Slovakia - Prepúšťanie neplánujeme

Ján Žgravčák, hovorca spoločnosti

- V Kia Motors Slovakia prebieha výroba na dve pracovné zmeny minimálne do konca júla. Od 27. 7. do 7. 8. je plánovaná letná odstávka. Ďalšia výroba a prípadný návrat k trojzmennej prevádzke budú závisieť od vývoja dopytu na trhu. Momentálne neplánujeme žiadne hromadné prepúšťanie.

Jaguar Land Rover Slovakia - Potrebujeme všetkých našich zamestnancov

Miroslava Remenárová, manažérka pre firemné vzťahy

- Opäť sme obnovili výrobu, kde aktuálne potrebujeme všetkých našich zamestnancov, pričom od 26. júna začíname opäť ponúkať možnosť zamestnania v našom nitrianskom závode v spolupráci s úradmi práce a dávať tak kariérnu príležitosť uchádzačom bez práce. Naším zámerom je udržanie zamestnanosti a kvalitné pracovné podmienky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ver, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Foto
Neďaleko hraničného priechodu stúpa dym: Izraelský zásah v Rafahu nenechal chladnou ani túto veľmoc!
Podvod
Osobné údaje vojakov pod drobnohľadom hackerov: Ktorá krajina môže mať vážny čin na svedomí?
Rear view of female doctor rushing down the corridor of the hospital ward
Smrtiaci útok v nemocnici! Vyčíňanie šialenca zalarmovalo políciu, napáchal neodvrátiteľnú škodu
(ilustračné foto).
Americký vojak skončil v ruskej base: Na slobodu sa tak skoro nedostane! Prečo mu nasadili putá?
Herca má v zuboch jeho známa, ktorej údajne dlhuje peniaze
FotoVáš Tip
Dohra kvôli dlžobám Petra Batthyanyho: Hercove „ženy“ si skočili do vlasov!
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a ruskú prezident Vladimir Putin.
Nemecká ministerka sa obula do Ruska: Obrovská kritika! Ich aktivity sa dotkli aj Slovenska
Politician speaking publicly from the lectern during political rally, Nikon Z7
KONTROVERZNÝ incident pred zasadnutím vládneho kabinetu: Zasahovala tajná služba!
Na toaletách zabudol peňaženku, prišiel o 1 150 eur. (ilustračná foto)
Konzervatívci vo vláde chcú zmenu: Znamená znepokojenie žien a seniorov KONIEC spoločným toaletám?
Čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s Emmanuelom Macronom počas návštevy Francúzska.
Macron sa stretol s čínskym prezidentom: Ide o veľa, zatlačil na naňho ohľadom vojny na Ukrajine?
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Foto
Obavy sa potvrdili: Izraelská armáda obsadila ďalšie územie! Povolí Hamas šancu na prímerie?
ilustračné foto
Tlak sa zvyšuje, napätie narastá: Čínske lode nemali na tomto mieste čo robiť!
Foto
Slafkovský sa doma dlho neohrial: Po príchode na zraz bol okamžite hlavnou hviezdou!