Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2020 08:55 | Správy | Politika
Foto

Prvá výpoveď Kočnera na súde: Koho každého sa snažil potopiť!

Zvrat v megaprocese. Obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice podnikateľ Marián Kočner (57) začal prvýkrát vypovedať pred senátom Špecializovaného trestného súdu.

Doteraz to odmietal a vyjadroval sa len k jednotlivým dôkazom. Vo svojej spontánnej reči sa však viac ako na vyvracanie dôkazov voči sebe zameral na spochybňovanie výpovede troch kľúčových svedkov - už odsúdených sprostredkovateľa popravy Zoltána Andruskoá, muža, ktorý strieľal Miroslava Marčeka a niekdajšieho verného kamaráta Petra Tótha.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

O už odsúdenom Marčekovi

Kočner sa pred senátom snažil poukázať na to, že strelec Marček postupom času upravoval svoje tvrdenia. „Marček sa častokrát vo svojich výpovediach mýlil, Marček si už na konci svojich výpovedí začal aj vymýšľať. Úplne na začiatku tvrdil, že keď Andruskó priniesol nejaký materiál na mobile, tak sedel v aute vzadu a v zásade nič nevidel a adresu bydliska si pán Szabó napísal na nejaký papier, a potom tvrdil, že sa mu zdá, že v tom mobile boli aj nejaké fotky,“ vyhlásil v pojednávacej miestnosti Kočner.

 

Nepozdáva sa mu ani to, že pri skutku mali vraj pri sebe aj samopaly, aj keď Marček tvrdil, že strieľal len z pištole. „Marček tvrdí, že na mieste činu mali len krátku guľovú zbraň. Je však zvláštne, že večer po vražde u Andruskóa vyložili ešte dva samopaly z ruksaku. To by znamenalo, že ich mali pri skutku,“ zhodnotil Kočner.

Otvoriť galériu

Podľa Kočnera je ťažko uveriteľné, že si nepamätali sumu, ktorú si mali vypýtať ako doplatok už v čase po poprave. „Ani dokonca nevedeli, akú sumu dostali. Andruskó aj Marček tvrdia, že to neprepočítavali a nevedia, koľko dostanú. Je to veľmi zvláštne, mne sa tomu nechce veriť,“ vyhlásil a spochybňuje aj časy, ked sa malo duo nachádzať vo Veľkej Mači. „Prečo si prokuratúra nevypýtala záznamy od telefónnych operátorov od 5. februára 2018 od rána? Videli by sme, či pán Marček klamal alebo nie,“ dopytoval sa Kočner.

O Andruskóovi

Kočnerova taktika bola pri Andruskóovi rovnaká ako pri Marčekovi. Sústredil sa na nezrovnalosti, ktoré povedal pred súdom aj v prípravnom konaní. „Naprv povedal, že o vražde snúbenice Jána Kuciaka sa dozvedel z médií. Neskôr už tvrdil, že mu to oznámil vykonávateľ vraždy - Miroslav Marček s Tomášom Szabóom?“ pýtal sa.

Otvoriť galériu
Zoltán Andruskó
Zdroj: anc

Spochybňoval ich stretnutie a spôsob, akým Andruskó odovzdal Szabóovi peniaze za vykonanie vraždy. „Pochybujem, že pán Szabó mal večer otvorený obchod, do ktorého mu Andruskó doniesol peniaze,” uviedol Kočner s tým, že podľa údajov BTS Andruskó v ten deň ani nebol v Kolárove a je to čisté klamstvo.

Podľa obžalovaného podnikateľa sa sprostredkovateľ pripravil na to, že ho zadržia muži zákona. „Andruskó vedel o tom, že je sledovaný,“ dodal.

 

O exkamarátovi Tóthovi

Najviac rozporov podľa Kočnera obsahuje výpoveď exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha. Práve jeho slová pred súdom podľa prokuratúry doplnili dôkaznú situáciu svedčiacu o Kočnerovej vine. „Pán Tóth je veľmi zvláštna kapitola. Vždy so svojou novšou výpoveďou upravuje svoje výpovede tak, aby sedeli, lebo tie predtým nesedeli,“ povedal o svojom bývalom vernom spoločníkovi, ktorý mal riadiť aj sledovacie komando.

Otvoriť galériu

Tóth podľa Kočnera menil aj to, ako sa mal vyjadrovať o Kuciakovi v jeho prítomnosti. „Na začiatku tvrdí, že som Jána Kuciaka nikdy nespomínal. Vo výpovedi na hlavnom pojednávaní spomína, že som novinára spomínal dobre že nie každý deň,“ čudoval sa nad slovami svedka Tótha.

Exsiskár podľa Kočnera dostal na účet pred tým, ako začal spolupracovať s políciou, peniaze. Nekonkretizoval však koľko a odôvodnil to bankovým tajomstvom. Doplnil, že je zrejmé, že sa s jeho telefónmi - ktoré vyšetrovateľom odovzdal práve Tóth - manipulovalo . „Z komunikácie pána Tótha s neznámou osobou je zrejmé, že pán Tóth sa nabúral do siete Govnet. Je veľmi zvláštne, že sa to neriešilo. Pár dní na to bolo verejnosti oznámené, že sieť Govnet je napadnutá. Pán Tóth je spisovateľ, klamár, chráni si vlastný zadok,“ verbálne zaútočil na Tótha Kočner.

 

Spochybňoval Kuciaka

Kočner sa vyjadril aj k zavraždenému redaktorovi Jánovi Kuciakovi a jeho článkom. Snažil sa dokázať, že Kuciak sa mu venoval málo. „O mne je deväť riadkov, čo je osem percent celého článku,“ skonštatoval a doplnil, že iní novinári sa mu venovali viacej. „Nepriniesol nič nové, len to, čo už uverejnil niekto iný," uviedol.

Otvoriť galériu

Spochybniť sa snažil aj pôvod Kuciakových článkov, ktoré podľa neho neboli vytvorené vďaka informáciám z otvorených zdrojov. Ako príklad uviedol Kuciakov text o presune miliónov do karibskej schránky. „Kolegovia Jána Kuciaka povedali, že používal otvorené zdroje, takáto informácia nikde v otvorených zdrojoch nie je. Je to klamstvo, " tvrdil Kočner.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Foto
Vážna nehoda autobusu: Hlásia niekoľko obetí a množstvo zranených! Mrazivá FOTO
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Rýchla práca mužov zákona: Eduard si nabudúce poriadne rozmyslí, či to spraví znova
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Detaily požiaru vo Veľkých Kostoľanoch: Plamene spôsobil škody za 1,5 milióna!
Ilustračné foto
Útoky v Rusku: Militanti hodili výbušninu a začala sa paľba! Znepokojivé, čo sa tam deje
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!
Štefan dcérku ľúbi a veľmi ju túži získať do starostlivosti.
Foto
Srdcervúci príbeh Štefana s dcérkou: Pol roka žili v stane na ulici! Aby sa mala Saška lepšie, musel sa jej vzdať
(ilustračné foto)
Agresívny mladík pri Kežmarku napadol policajta: Strašné, čo sa udialo v Ľubici
Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!