Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2020 08:55 | Správy | Politika

Premiér Matovič má na krku problém: Trestné stíhanie za jeho odpoveď?

Zavaril si na problém? Premiér Igor Matovič (47) prišiel krátko po parlamentných voľbách na rozhovor do redakcie Nového Času.

Čitateľov zaujímali otázky o budúcnosti krajiny, možnej spolupráci s ostatnými lídrami, ale aj o podozreniach, ktoré súviseli s korupciou a vtedajšími vysokými štátnymi funkcionármi. Jedna otázka a odpoveď sa však dostali do hľadáčika vyšetrovateľov, ktorí prípad riešia ako ohováranie.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Kauzu dostal na stôl vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Bratislava II. Ten v oficiálnom liste, ktorým žiada redakciu Nového Času o informácie, píše, že „vykonáva vyšetrovanie vo veci trestného činu ohováranie“. Pre potrebu riadneho zadokumentovania prípadu tak žiada o zaslanie niektorých informácií súvisiacich s online rozhovorom s premiérom Matovičom, kde mu otázky kládli čitatelia.

Vyšetrovateľ konkrétne upozornil na otázku muža, ktorý sa podpísal ako Attila. „Chystáte sa riešiť niečo so zločincami v poľnohospodárstve? Mám na mysli konkrétne PPA. Celá agentúra je ako súkromná firma ktorá spravuje obrovskú haldu peňazí, ako sa im zachce. Nemyslíte, že by bolo lepšie na rozdeľovanie peňazí a kontrolu lepšie využiť poľnohospodársku komoru, ktorá má regionálne zastúpenie na celom Slovensku?“ pýtal sa Attila.

Otvoriť galériu
Matovič promptne odpovedal: „PPA vyčistíme, určite... A začneme vyprášením Kožucha.“ Juraj Kožuch je bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktorý je v súčasnosti vo väzbe pre prijímanie úplatkov. Podľa polície to malo byť vo výške takmer milión eur. Nie je jasné, či sa vyšetrovateľ v prípade možného ohovárania zameral na otázku alebo odpoveď.

 

„Vami požadované informácie sú obsahom vyšetrovacieho spisu. Prípravné konanie je konaním neverejným a vyšetrovateľ Policajného zboru v tomto štádiu trestného konania neudelil súhlas na zverejnenie bližších informácií,“ napísala hovorkyňa Krajského riaditeľstva polície v Bratislave Lucia Mihalíková. Advokát Róbert Bános si myslí, že ide skôr o osobu premiéra.

Otvoriť galériu

„Oba príspevky môžu evokovať prítomnosť znakov skutkovej podstaty trestného činu ohovárania. Na druhej strane prvý príspevok spája pojem zločincov s PPA, teda nie konkrétnou fyzickou osobou. Predmetom útoku v prípade trestného činu ohovárania môže byť iba jednotlivec - fyzická osoba,“ hovorí Bános.

Na základe toho vyvodzuje, že ak boli vôbec naplnené znaky ohovárania, „tak ich možno s ohľadom na predmet útoku viazať skôr na druhý diskusný príspevok“, čiže Matoviča. Minister vnútra Roman Mikulec, ktorý je pravou rukou Matoviča, hovorí, že si od práce polície drží odstup a prešetrovanie svojho nadriadeného neriešil. „Ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi neprináleží vstupovať do akéhokoľvek vyšetrovania, či už sa to týka bežného občana tejto krajiny alebo premiéra,“ odpovedal jeho hovorca Petar Lazarov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!