Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Veľký rozhovor s prezidentkou Čaputovou po roku v paláci: Čo si myslím o Matovičovi!

Presne pred rokom Slovensko s očakávaním sledovalo inauguráciu prvej prezidentky Zuzany Čaputovej (46).

Máte k nemu dôveru?

- Ak ide o kroky polície pod jeho vedením, musím skonštatovať pozitívnu zmenu. Faktom však je, že v minulosti stál na čele policajnej inšpekcie, kde som pozitívne kroky natoľko neregistrovala. Ale platí, čo som povedala najskôr, že polícia pod jeho vedením sa najmä v poslednom období posunula k lepšiemu.

 

Je vhodné, ak koalícia zmení zákon o voľbe policajného prezidenta, aby mal na jeho výber a odvolanie vplyv minister vnútra?

- To, čo Slovensko veľmi potrebuje, je budovanie politicky nezávislých inštitúcii. Áno, za políciu zodpovedá výkonná moc, to je pravda. Ale myslím si, že skúsenosť, keď mal minister vnútra silný vplyv na policajného prezidenta a zároveň pod ním bola aj policajná inšpekcia, ktorá má kontrolovať políciu, svedčí o tom, že takéto nastavenie systému nie je správne. V každom prípade by však mal byť výber policajného prezidenta čo najprofesionálnejší a najtransparentnejší. Malo by ísť o súťaž odborníkov, z ktorej vzíde ten najlepší kandidát.

 

Slovensko má už takmer 100 dní novú vládu, ktorá zatiaľ riešila najmä pandémiu koronavírusu. Zvládli tieto prvé kroky dobre?

- Myslím si, že áno. Samozrejme, sú rôzne názory na niektoré čiastkové kroky, ale keď to zoberieme z hľadiska výsledku, ktorým je počet chorých a úmrtí na koronavírus na Slovensku, tak musím povedať, že vláda urobila dobré rozhodnutia v rýchlom čase.

 

Dá sa im niečo vyčítať?

- Priebežne som bola v kontakte s predstaviteľmi jednotlivých rezortov. Chápem, že keď sa prijímali rozhodnutia na centrálnej úrovni, ktoré sa týkali napríklad domovov sociálnych služieb, tak aj dobré rozhodnutia z centra mali problém z hľadiska ich vykonania až po regionálnu úroveň. Predmetom legitímnej polemiky bola aj oblasť ekonomických balíčkov, ktoré sa postupne nastavujú a vylaďujú. V rýchlom čase prijímať rozhodnutia na krízu, akú sme doteraz nezažili a nepoznali, nebolo jednoduché. Stali sa aj veci, ktoré bolo treba vyladiť a opraviť. Z hľadiska dosiahnutého výsledku si však myslím, že úspešne napĺňali cieľ - zachrániť ľudské životy a zdravie.

 

Vo svojej správe o stave republiky ste kritizovali napríklad snahu obrátiť diskusiu na kultúrno-etické témy, ako napríklad interrupcie. Je to najväčší doterajší prešľap súčasnej garnitúry?

- Bol to apel do spoločnosti aj do parlamentu. Považujem debatu o kultúrno-etických otázkach za úplne legitímnu. Je to téma, ktorá ľudí zaujíma a je normálne, že sa o nej bude debatovať. Poukázala som však na prítomnú snahu meniť legislatívu bez toho, aby tomu predchádzala vecná spoločenská debata, a najmä empatické počúvanie názorových oponentov. To je niečo, čo ma vyrušuje, ak by malo dochádzať akýmkoľvek smerom k zmene úpravy kultúrno-etických tém iba z pozície moci bez toho, aby na takúto zmenu dozrela spoločnosť.

 

Sama ste apelovali na to, že Slovensko potrebuje po voľbách zmenu. Teraz vidíme v parlamente vystrčené prostredníky, údajnú bitku dvoch poslancov či vzájomné osočovanie. Neevokuje v ľuďoch podobné správanie poslancov, že sa toho veľa nezmenilo?

- Som predstaviteľka inej politickej kultúry. Považujem za oveľa vhodnejšie, ak verejní činitelia vzájomne komunikujú vecne a nie prostredníctvom osobných útokov. Je to dôležité pre celkovú atmosféru v spoločnosti, za ktorú nesieme  zodpovednosť a náš spôsob komunikácie ju významne ovplyňuje. Dúfam, že incidenty, ktoré sa v parlamente v minulosti stávali, sa už nebudú opakovať.

 

Ako vnímate napríklad komunikáciu súčasného premiéra, ktorý si za platformu na komunikovanie aj dôležitých oznamov vybral sociálnu sieť a často nie veľmi vyberaný slovník?

- Máme odlišný prístup. Hoci máme s pánom premiérom množstvo spoločných tém, ktoré považujeme pre spoločnosť za dôležité, či už ide o boj s korupciou, alebo vyrovnanie sa s následkami koronavírusu, môj spôsob komunikácie je iný. Asi je to prirodzené, pretože každý z nás má iný temperament. Ja sa snažím pôsobiť viac upokojujúco.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!