Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Veľký rozhovor s prezidentkou Čaputovou po roku v paláci: Čo si myslím o Matovičovi!

Presne pred rokom Slovensko s očakávaním sledovalo inauguráciu prvej prezidentky Zuzany Čaputovej (46).

Predchádzajúci prezident mal spočiatku pomerne dobré vzťahy s vtedajším premiérom Robertom Ficom a chodili spolu na pravidelné obedy. Stretávate sa s Igorom Matovičom na takýchto neformálnych schôdzkach?

- Áno, mali sme už viac pracovných stretnutí. Priebežne sa navzájom informujeme a diskutujeme o konkrétnych témach.

 

Čím vás Igor Matovič najviac prekvapil?

- Nepovedala by som, že ma niečím prekvapil. Je autentický. Rovnako ako komunikuje na verejnosti, komunikuje aj na stretnutí medzi štyrmi očami.

 

Slovensko sa podľa Eurostatu ocitlo na chvoste krajín v poklese ekonomického rozvoja spolu s Talianskom či so Španielskom, ktoré kríza zasiahla neporovnateľne viac. Nesvedčí to skôr o tom, že vládne opatrenia boli neprimerané pomerne dobrej zdravotnej situácii na Slovensku?

- Možno je to naopak a práve vďaka tým opatreniam, ktoré síce majú ekonomické konzekvencie, je situácia u nás celkovo priaznivá. Vláda hneď po nástupe rozhodovala o tom, či ochráni život a zdravie ľudí, alebo ekonomickú stabilitu. Ani ja by som na ich mieste neváhala urobiť všetko pre to, aby bolo zachránených čo najviac životov a z hľadiska  dosiahnutého výsledku si myslím, že sa to podarilo. Ekonomický dosah však bude veľký, preto som aj tento týždeň rokovala so skupinou ekonómov o dosahoch krízy. Téme sa venujem a budem venovať aj v súvislosti s balíkom peňazí, ktorý môžeme získať od Európskej únie a môže nám výrazne pomôcť.

 

Po 90 dňoch sa skončí núdzový stav, no zatiaľ nie je ohlásené, že by sa mal obnoviť nedeľný predaj v obchodoch. Je dobré, keď sa toto nariadenie zachováva pod rúškom koronakrízy akoby napriek niektorým koaličným partnerom, ktorí nesúhlasia s jeho uzákonením?

- Na takúto zmenu bude treba prijať rozhodnutie po tom, ako uplynie núdzový stav. To, čo treba zohľadniť, je práve ekonomická situácia. Ak by sa podarilo nájsť rovnováhu medzi nezasahovaním do ekonomiky v tomto smere a zároveň rešpektovaním vôle ľudí, ktorí v nedeľu pracovať v obchodoch nechcú z rôznych iných dôvodov, tak to by som považovala za najlepšie riešenie.

 

Čo považujete za najväčšie výzvy, ktoré čakajú Slovensko v najbližšej budúcnosti?

- Stojíme paradoxne pred veľkou príležitosťou, do ktorej nás doviedli následky krízy. Vďaka finančným prostriedkom, ktoré môžeme získať z Európskej únie - v podobe grantov by to mohlo byť 8 miliárd eur práve na reformy a reštrukturalizáciu ekonomiky. Slovensko v blízkom čase čaká vybudovanie  stratégie na základe poctivej identifikácie konkrétnych oblastí, kam treba investovať. Máme šancu zmeniť našu ekonomiku z hľadiska štruktúry v tom zmysle, že by sme do takej miery neboli závislí od automobilového priemyslu. Táto príležitosť nám umožní prebudovať ekonomiku, ktorá by mala byť viac založená na vlastných silách, menej závislá od vonkajšieho sveta. Zmysel vidím investovať do vedy a výskumu, aby sa vybudovala ekonomika s pridanou hodnotou, ktorá by nás posunula od tzv. montážnej dielne k tomu, že sme schopní produkovať vlastné inovácie. Potenciál na Slovensku bezpochyby máme. Veľkou výzvou je aj zelená ekonomika, keďže čelíme aj klimatickej kríze. Toto sú napríklad odvetvia, ktoré nám môžu veľkým spôsobom pomôcť s riešením tohto problému.

V týchto dňoch zažívate prvé výročie vo funkcii. Keď sa spätne obzriete, čo vás v nej najviac zarazilo?

- Bezprostredne teraz asi táto otázka (úsmev). Ani si nepamätám na nejaký zážitok, ktorý by ma vyslovene zarazil. Ten život išiel za rok veľmi rýchlym tempom. Rok bol plný na množstvo udalostí, zážitkov a dôležitých rozhodnutí, ktoré som musela urobiť. S tým je spojených množstvo dilem, lebo som rozhodovala o podpise zákonov, milostiach, menovaní rôznych sudcov, vlády... Príležitostí zamyslieť a rozhodnúť sa bolo veľmi veľa v mnohých zásadných veciach.

 

Je pre vás naplnením funkcia prezidentky? Nezávidíte napríklad Igorovi Matovičovi, že má dosah na ten exekutívny výkon moci a priamo na životy ľudí?

- Keď som vstupovala do kampane, tak som ako právnička poznala právomoci, ktoré prezident má. Takže teraz neprežívam nepomer medzi očakávaniami a realitou. Navyše, v justičnej oblasti, ktorá je jednou z mojich priorít, má prezident pomerne silné právomoci. Na jednej strane sú právomoci definované v ústave, no na druhej strane mi nič nebráni otvárať témy, o ktorých komunikujem s predstaviteľmi jednotlivých rezortov. Mojou ambíciou bolo aj je byť hlasom tých, ktorých nie je počuť. Keď ľudia majú nejaký problém, tak sa snažím pomôcť.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje