Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.06.2020 09:46 | Správy | Zahraničné správy

Demonštranti v USA strhli sochu prezidenta Konfederácie, Trump odmietol premenovať základne

Demonštranti v meste Richmond ležiacom na východnom pobreží USA strhli v noci na štvrtok sochu jediného prezidenta Konfederovaných štátov amerických Jeffersona Davisa, ktorá sa nachádzala na ulici Monument Avenue.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP. Jeffersonova socha, ktorú v hlavnom meste štátu Virgínia strhli v stredu večer krátko pred 23.00 h miestneho času (štvrtok 04.00 SELČ), zostala ležať na zemi uprostred križovatky. Na miesto neskôr dorazila aj richmondská polícia. K strhnutiu sochy došlo v čase masových protestov v USA, ktoré podnietila smrť Afroameričana Georgea Floyda pri tvrdom zásahu belošského policajta. Cieľom ľudí protestujúcich proti rasizmu sa v posledných dňoch stali viaceré sochy otrokárov či ľudí reprezentujúcich obdobie koloniálnej nadvlády v Spojených štátoch, Holandsku či v Británii.

 

Guvernér štátu Virgínia Ralph Northam z Demokratickej strany ešte minulý týždeň nariadil odstránenie sochy generála Konfederácie Roberta E. Leeho, ktorá je od miesta, kde stála socha Jeffersona, vzdialená len štyri bloky. Sudca však v pondelok vydal súdny príkaz, ktorý guvernérovi nasledujúcich desať dní znemožňuje podniknúť ďalšie kroky. Od Floydovej smrti totiž niektoré úrady v južných štátoch USA, kde až do roku 1863 platilo otrokárstvo, v súčasnosti nariaďujú odstraňovanie pamiatok postavených na počesť Konfederácie, ktorej štáty v minulosti obhajovali zachovanie otroctva.

V približne 130 kilometrov vzdialenom meste Portsmouth demonštranti v stredu odrazili hlavy štyrom sochám, ktoré boli súčasťou pamätníka na Konfederáciu, a zvalili ich na zem. Dav totiž rozhnevalo rozhodnutie portsmouthskej mestskej rady odložiť presunutie pamätníka. K podobnému incidentu došlo v Richomde aj v utorok večer, keď demonštranti zapálili a hodili do jazera sochu moreplavca Krištofa Kolumba.

Trump odmieta premenovať základne nazvané po južanských generáloch

Americký prezident Donald Trump odmietol výzvy na premenovanie desiatich vojenských základní pomenovaných po tzv. južanských generáloch z čias občianskej vojny v USA (1861-1865). Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Trump na Twitteri v stredu večer argumentoval, že uvedené základne sú súčasťou "veľkého amerického dedičstva" a víťazného boja za slobodu v oboch svetových vojnách. Premenovanie týchto "veľkolepých a legendárnych základní" preto Trumpova administratíva neplánuje.

Pre mnohých Američanov symboly južanskej Konfederácie evokujú rasistickú minulosť krajiny, keď boli obyvatelia afrického pôvodu v južných štátoch USA zotročovaní a diskriminovaní. Pamätníky s konfederačnymi symbolmi sa stali častým terčom útokov demonštrantov po nedávnom brutálnom zabití Afroameričana Georgea Floyda v Minneapolise. Minister obrany USA Mark Esper a jeho námestník Ryan McCarthy vyjadrili v pondelok ochotu diskutovať o premenovaní vojenských základní odkazujúcich na južanskú Konfederáciu. Trump však v stredu možnosť premenovania vylúčil.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v stredu vyzvala na odstránenie 11 pamätníkov Konfederácie z budovy Kapitolu vo Washingtone, v ktorej zasadá americký Kongres. "Pamätníky mužov, ktorí obhajovali krutosť a barbarstvo, aby dosiahli jednoznačne rasistické ciele, sú grotesknou urážkou týchto ideálov," napísala Pelosiová v liste adresovanom vedeniu výboru Kongresu USA, ktorý tieto sochy spravuje. "Ich sochy sú poctou nenávisti, a nie dedičstvu. Mali by byť odstránené," dodala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Čelná zrážka skončila tragicky.
Foto
Smrteľná čelná zrážka pri obci Vieska: Zo záberov naskakujú zimomriavky!