Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2020 18:53 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Brat Georgea Floyda († 46): Nezaslúžil si zomrieť kvôli 20 dolárom

George Floyd († 46) si nezaslúžil zomrieť kvôli 20 dolárom (17,58 eura), povedal v stredu jeho brat Philonise členom právneho výboru americkej Snemovne reprezentantov, ktorí sa na mimoriadnej schôdzi zaoberajú návrhmi na policajnú reformu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Philonise pred zákonodarcov predstúpil, pretože si želá, aby smrť jeho brata znamenala "viac než zase ďalšie meno" na zozname ľudí, ktorí zomreli po strete s políciou, povedal brat zosnulého podľa agentúry AP.

George Floyd zomrel po zatýkaní belošským policajtom, ktorý sa podozrivého snažil zadržať na základe udania zamestnancov samoobsluhy v Minneapolise, podľa ktorých sa Floyd snažil zaplatiť falošnou 20-dolárovou bankovkou. Policajt Derek Chauvin kľačal Floydovi takmer deväť minút na krku, hoci muž opakovane hovoril, že nemôže dýchať. Vypočutie v Kongrese sa koná deň po Floydovom pohrebe v Houstone, ktorý nasledoval po šiestich dňoch spomienkových akcií.

Video zachytávajúce Chauvinov zákrok odpálilo najväčšie demonštrácie proti rasizmu a policajnej brutalite, aké USA zažili za niekoľko posledných desaťročí. Spustilo tiež doteraz bezprecedentné debaty o reformách policajných zborov, ktoré sa dostali aj do najvyšších poschodí americkej politiky. "Som unavený. Som unavený tou bolesťou, ktorú cítim teraz, a som unavený bolesťou, ktorú cítim zakaždým, keď bezdôvodne zomrie ďalší černoch," povedal Floydov brat. "Som tu dnes, aby som vás požiadal, aby ste tomu urobili koniec. Zastavte tú bolesť. Zabráňte tomu, aby sme boli naďalej unavení," pokračoval Philonise Floyd. "Prosím vás, vypočujte moje volanie, vypočujte volanie mojej rodiny, volanie, ktoré vychádza z ulíc na celom svete," vyzval Floydov brat zákonodarcov s odvolaním na manifestácie, ktorá sa z USA rozšírili i do ďalších svetových krajín. "Rešpektujte ich a prijmite reformy smerujúce k tomu, aby boli poriadkové sily riešením, a nie problémom," pokračoval štyridsiatnik.

 

Demokrati v pondelok predstavili vlastný návrh reformy polície, ktorý by celoštátne zakázal užívanie škrtiacich chvatov pri zatýkaní a zaviedol by centrálnu databázu neprimeraných zákrokov, aby policajti s minulosťou tvrdých zákrokov nemohli len zmeniť svoje pôsobisko, alebo by znížil právnu ochranu príslušníkov poriadkových síl stíhaných za profesionálnu chybu. Posledný z týchto bodov je však podľa hovorkyne Bieleho domu neprijateľný pre amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa postavil do úlohy prezidenta zákona a poriadku a policajtov pred reformnými snahami naskrz bráni. Demokratický návrh by musel okrem prezidenta schváliť aj republikánmi ovládaný Senát, ktorý je Trumpovi silne naklonený.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Združenie miest a obcí Slovenska žiada o neprijatie novely zákona: S týmto majú problém!
Petr Janda sa vyjadril kriticky na Karla Gotta.
Známy český spevák Petr Janda si nedal servítku pred ústa: Drsné slová na adresu maestra Gotta!
Ako vidia naše šance známe televízne tváre?
Peter Vavrinský na „staré kolená“ prepadol vášni: Hviezdou dedinského futbalu?!
Foto
Hamšíkov odkaz pred Belgickom: Pripúšťam senzáciu! Ako bude vyzerať zostava Slovákov?
Úle sa nachádzajú priamo na streche magistrátu.
Váš Tip
Včely na streche magistrátu priniesli prvý med: Čo povedal o nápade skúsený včelár, primátora Košíc nepoteší!
Horskí záchranári pomáhali v noci v Oravských Beskydách: Zablúdili tu traja poľskí turisti
Ilustračné foto
Kvet agátu má viacero priaznivých účinkov: Pomôcť vám môže aj s týmto problémom
Aj známe tváre si s deťmi užijú svoje.
Foto
Deti našich celebrít: Z Kullyho FOTO odpadnete a Nízlovej INTÍMNY záber zo súkromného archívu!
Trooping the Colour je oficiálne deň kráľa, avšak návrat Kate na verejnosť, ho trochu zatienila.
Foto
Silné chvíle! Veľkolepý návrat Kate niesol skrytý odkaz aj pre jej deti: Čo to pre nich znamenalo?
(ilustračné foto).
Prípad vraždy advokáta Ernesta Valka: Kedy sa uskutoční hlavné pojednávanie?
Výlety vláčikom si obľúbili najmä deti.
Váš Tip
Do Čierneho Balogu sa vráti obľúbená akcia po 10 rokoch: Čo môžu návštevníci očakávať?
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci pokračujú od utorka v schôdzi: O tomto budú rokovať