Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2020 12:09 | Správy | Domáce správy

NAKA zasahovala v Humennom, zadržala jednu osobu: Korupcia na mestskej polícii?

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v Humennom v rámci protikorupčnej akcie Star.

Zadržala pritom jednu osobu. Prípad sa týka výberu mestských policajtov. Vyšetrovateľ obvinil z korupcie dve osoby, V. K. zo zločinu prijímania úplatku a M. Z. z prečinu podplácania. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

V Humennom bolo vyhlásené výberové konanie na funkciu mestského policajta. Primátor mesta preto zriadil výberovú komisiu. Tá mala vyhodnotiť úspešných absolventov. "Jeden z členov komisie mal však zvoliť svojskú metódu výberu. Rozhodovať sa nemal v kolektívnom orgáne, ale na parkovisku pri 'osobnom' pohovore medzi štyrmi očami. Od jedného z uchádzačov mal žiadať 1200 eur," uviedla polícia. Ako podotkla, nešlo o poplatok za konanie, ale o úplatok. Ten mu mal byť následne odovzdaný v obálke pred budovou mestskej polície.

Podobne mal postupovať aj v prípade ďalšieho uchádzača, no priamo v budove vo svojej kancelárii, kde si mal vypýtať 2000 eur. "Za úplatok si mali kúpiť prijatie za mestských policajtov," spresnila polícia. Vyšetrovateľ už obvinil z korupcie dve osoby, V. K. zo zločinu prijímania úplatku a M. Z. z prečinu podplácania. V prípade dokázania viny hrozí za zločin trest odňatia slobody na päť až 12 rokov a za prečin šesť mesiacov až tri roky.

 

V. K. bol zadržaný a v jeho prípade podľa polície realizujú ďalšie úkony. M. Z. bude bezodkladne predvolaný na výsluch obvineného.

"Mesto Humenné je nápomocné policajnému vyšetrovaniu podľa potreby. Doposiaľ prebiehajú svedecké výpovede, na ktorých som sa zúčastnil aj ja ako štatutár mesta," vyjadril sa k prípadu pre médiá primátor mesta Miloš Meričko s tým, že vzhľadom na obvinenie, ktoré voči V. K. vzniesla NAKA, bude obvinený odvolaný zo svojej funkcie zástupcu náčelníka mestskej polície (MsP) a stane sa radovým členom MsP. Vysvetlil, že zákon o obecnej polícii nepozná inštitút postavenie mimo služby. "Musíme rešpektovať prezumpciu neviny a zároveň budeme čakať na závery vyšetrovania. Zároveň chceme rozhodne povedať, že sa budeme jednoznačne stavať proti korupcii v akejkoľvek podobe v našom meste," doplnil Meričko.

Ako dodal, podrobnosti, ako malo ku korupčnému správaniu dôjsť, nevie. "Komisia bola vymenovaná, boli tam viacerí členovia komisie. Podľa mojich informácií vyberala na základe bodovania jednotlivých častí tohto výberu a nemám nijaké informácie od nikoho z členov komisie, že by bolo nejaké podozrenie alebo podozrivé správanie," uzavrel s tým, že nedisponuje ani informáciou, či malo ku korupčnému správaniu dôjsť pred alebo po výberovom konaní.

Predmetné výberové konanie sa malo uskutočniť v závere roka 2019. M. Z., ktorý má byť podozrivý z poskytnutia úplatku, má pracovnú zmluvu s mestom uzatvorenú na dobu určitú, do konca roka 2020. Ako sa Meričko vyjadril, aj on zatiaľ ostane vo svojej funkcii radového policajta MsP.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť
Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského návšteva zahalená rúškom tajomstva: Kde sa chystá a čo tam plánuje robiť?!
Igor Matovič 2,18 %
Matovičov človek pomohol bankám: Za odmenu mu bankári ponúkajú lukratívny job
Sergej Šojgu, Andrej Belousou.
Prvé slová Belousova, ktorý má nahradiť Šojgu: Rusko by malo urobiť VŠETKO pre víťazstvo! Desivé plány
Srdcervúci príbeh Tracy, ktorá trpí smrteľnou diagnózou, a tak sa rozhodla podstúpiť eutanáziu.
Foto
Tracy onedlho podstúpi eutanáziu: Zdrvujúce slová ťažko chorej ženy! Jej posledný ODKAZ a srdcervúci príbeh
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši.
Raši: Od Česka chceme odkopírovať všetky dobré riešenia
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii