Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2020 13:09 | Správy | Politika

Končí: Vláda odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomíra Jahnátka

Vláda odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomíra Jahnátka.

Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý vo štvrtok schválila vláda. Jahnátek bol do funkcie predsedu ÚRSO vymenovaný vládou SR od 25. júla 2017.

Výkon pôsobnosti ÚRSO pod vedením súčasného predsedu Ľubomíra Jahnátka vykazuje podľa MH SR v niektorých veciach znaky nezákonného postupu, ktoré môžu v budúcnosti viesť k zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a súvisiacej právnej zodpovednosti členov vedenia úradu, napríklad niekoľkoročná nečinnosť úradu pri identifikácii daňových a odvodových nedoplatkov výrobcov elektriny s právom na podporu, či medializácia výšky tarify za prevádzkovanie systému na rok 2020 ešte pred predložením podkladov zo strany regulovaného subjektu OKTE, a. s.

Vláda v schválenom materiáli skonštatovala, že Jahnátek nespĺňa ani zákonom stanovené požiadavky na výkon tejto funkcie. Legislatíva požaduje najmenej desať rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike. "Na uvedené účely mu možno započítať najviac štyri roky v pozícii ministra hospodárstva SR," uviedlo ministerstvo hospodárstva. Ďalším dôvodom na odvolanie je porušenie princípu nezávislosti ÚRSO v súvislosti s predložením novely zákona o regulácii sieťových odvetví poslancom NRSR Marošom Kondrótom (Smer-SD). Ten pre médiá uviedol, že novelu predkladal na pokyn MH a ÚRSO. Pokiaľ by bola schválená, zvýhodnila by podnik Duslo, a. s., v ktorom Jahnátek v minulosti pôsobil.

 

Schválený materiál poukázal aj na konflikt záujmov odvolaného predsedu ÚRSO v súvislosti s jeho synom Andrejom. Ten je zamestnancom a členom manažmentu spoločnosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a. s., v pozícii riaditeľa úseku ekonomiky a financovania. Hoci táto firma nespadá pod reguláciu, je dcérskou spoločnosťou spoločnosti ČEZ Bohunice, a. s., Praha (100-% dcérska spoločnosť výrobcu a dodávateľa elektriny ČEZ, a. s., Praha) a spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., ktorá podniká pri výrobe a rozvode tepla. Tieto spoločnosti už pod reguláciu spadajú. Podľa platnej legislatívy vláda odvolá predsedu ÚRSO aj vtedy, ak jemu blízka osoba je členom riadiacich, dozorných alebo kontrolných orgánov regulovaných subjektov.

"Z uvedených dôvodov sa preto navrhuje odvolanie Ľubomíra Jahnátka z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví z dôvodu jeho konania v rozpore s ustanovením paragrafu 5 odseku 7, ako aj odseku 11 zákona o regulácii v sieťových odvetviach," dodal rezort hospodárstva. Jahnátek však dôvody na svoje odvolanie odmietol. "Predseda úradu považuje rozhodnutie vlády SR za nezákonné, nevie ho zmeniť a bude sa domáhať svojich práv súdnou cestou," uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!