Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2020 21:03 | Správy | Zahraničné správy

Česká vláda schválila systém tzv. semaforu, Slovensko medzi zelenými krajinami

Česká vláda schválila v pondelok systém tzv. semaforu, ktorý rozdeľuje štáty do troch kategórií podľa toho, aká je v nich epidemiologická situácia.

Bez negatívneho testu na COVID-19 tak môžu Česi opäť od 15. júna cestovať do zeleno a oranžovo vyznačených krajín. Medzi ne patria napríklad Slovensko, Nemecko, Slovinsko, Chorvátsko či Grécko. Na Twitteri to oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch, informuje portál Novinky.cz.

Vojtěch v príspevku na Twitteri zverejnil aj mapu, na ktorej sú farebne odlíšené - podľa rizika nákazy - jednotlivé európske krajiny.

Zelenou sú podľa neho označené bezpečné krajiny, oranžovou krajiny so stredným rizikom nákazy a červenou krajiny s vysokým rizikom nákazy. Do zeleno a oranžovo označených krajín môžu Česi cestovať bez obmedzenia pri spiatočnom návrate.

 

Zeleno sú vyznačené: Grécko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Švajčiarsko, Fínsko, Nórsko, Cyprus či Island. Ľudia cestujúci do týchto krajín nebudú musieť mať negatívny test na koronavírus, rovnako ako ani turisti prichádzajúci z týchto štátov do ČR.

Do oranžovej zóny zase spadajú: Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Portugalsko, Malta, Írsko, Belgicko, Holandsko a Dánsko. Aj do týchto štátov budú môcť Česi vycestovať bez toho, aby mali pri sebe negatívny test. Návštevníci, ktorí z týchto štátov budú prichádzať do Česka, ho pri sebe budú musieť mať.

Poslednou je červená zóna, v ktorej sú aktuálne z európskych štátov len Británia a Švédsko. Pri návrate z nich musia mať negatívny test aj Česi.

Minister zahraničných vecí Tomáš Petříček ale upozornil na to, že niektoré krajiny nemajú ešte vôbec otvorené hranice a do iných je zase vstup obmedzený. Spomenul v tejto súvislosti napríklad Poľsko, po vstupe do ktorého musia ísť Česi do 14-dňovej karantény. Petříček dodal, že systém semaforu je flexibilný a vyvíjať sa bude podľa epidemiologickej situácie vo svete.

Česká vláda zároveň v pondelok rozhodla, že od 8. júna sa môžu konať hromadné akcie s účasťou do 500 osôb. Týka sa to napríklad divadiel, kín, koncertov či športovísk. Vláda tiež rozhodla, že od rovnakého dátumu zvýši aj povolený počet návštevníkov zoologických záhrad, botanických záhrad a arborét, a to na 250 ľudí na hektár (dosiaľ ich mohlo byť 150). "Vyhliadka je taká, že od 15. júna by sme v nich mohli limit zrušiť úplne," povedal Vojtěch.

Dosiaľ mohlo byť na jednom mieste maximálne 300 osôb, a aj to len pri dodržaní určitých pravidiel. Od 8. júna sa v tomto smere zrušia pravidlá rozsádzania v rámci hľadiska koncertných sál, divadiel či kín. V súlade s nimi museli dosiaľ ľudia zachovávať rozstupy - sedieť o jeden rad a taktiež minimálne jednu stoličku ďalej od ľudí, s ktorými nebývali v spoločnej domácnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Novela robí v systéme povolení akúsi hrubú čiernu čiaru
Novela stavebného zákona umožňuje amnestiu: Chcete zlegalizovať čiernu stavbu? Návod ako na to
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!