Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.05.2020 13:36 | Správy | Domáce správy

Vlaky zadarmo pre študentov sa obnovujú, medzinárodná doprava je stále zastavená

Od pondelka sa obnovia vlaky zadarmo pre všetkých žiakov a študentov.

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal totiž podpísal rozhodnutie, ktorým sa od 1. júna 2020 obnoví bezplatná železničná doprava pre všetkých žiakov a študentov. „V pondelok sa vrátia žiaci do škôl, preto opäť spúšťame aj vlaky zadarmo, tak ako sme sľúbili. Verím, že sa bude epidemiologická situácia už len zlepšovať a postupne budeme môcť obnoviť aj medzinárodnú dopravu,“ povedal vo štvrtok minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.

Bezplatné cestovanie pre žiakov a študentov bude obnovené v celom rozsahu ako pred vyhlásením mimoriadnej situácie. Znamená to, že od 1. júna budú môcť cestovať bezplatne všetci žiaci a študenti bez ohľadu na to, či je vyučovanie na konkrétnej škole obnovené v plnom alebo čiastočnom rozsahu. "Návrh na spustenie niektorých medzinárodných liniek v železničnej doprave sme už predložili na poslednom rokovaní Ústredného krízového štábu. Schválený však nebol, rokovať o ňom chceme opäť," uvádza sa v tlačovej správe.

"Som rád, že ministerstvo zareagovalo na otvorenie škôl a vrátilo späť žiakom a študentom bezplatnú prepravu. Veľké zľavy pre vybrané skupiny cestujúcich vo vlakovej doprave sú, okrem samozrejmých sociálnych efektov, obrovským impulzom investícií do najekologickejšej formy hromadnej dopravy," myslí si predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Filip Hlubocký.

 

Vďaka zľavami vyvolanému záujmu cestujúcich a následnému pridávaniu spojov podľa neho bezplatní cestujúci veľmi prispeli k lepšiemu výberu spojov pre tých, ktorí si priplácajú na cestovné viac. "Verím, že mladí ľudia si vďaka možnosti cestovať vlakmi bezplatne uvedomia potenciál a výhody vlakov a ostanú nám verní, aj keď sa im skončí nárok na využívanie bezplatnej prepravy. Medziročné nárasty našich tržieb pred koronakrízou túto teóriu potvrdzujú," podotkol Hlubocký. Bezplatná preprava je poskytovaná vybraným skupinám obyvateľstva na základe rozhodnutia vlády SR od novembra 2014, pričom jej objednávateľom je MDV.

Návrh na spustenie niektorých medzinárodných liniek v železničnej doprave už rezort dopravy predložil na poslednom rokovaní ústredného krízového štábu. "Schválený však nebol, rokovať o ňom chceme opäť," priblížil hovorca MDV Ivan Rudolf.

Rezort dopravy zároveň pripravil návrh na opätovné vykonávania letov v rámci obchodnej leteckej dopravy s určitými obmedzeniami od piatka (29. 5.). V prvej fáze má ísť o nepravidelnú, tzv. charterovú obchodnú leteckú dopravu lietadlami s kapacitou do 20 cestujúcich pre slovenských občanov. V tomto prípade by sa to malo týkať osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska. Tieto lety by bolo podľa MDV možné vykonať medzi územím SR a územím Maďarska, Poľska, ČR, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka alebo Švajčiarska. Konečné rozhodnutie však určí až ústredný krízový štáb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť