Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2020 11:16 | Správy | Zahraničné správy

Prejav talianskej poslankyne bol plný neprávd o vakcínach a Gatesovi: Zverejnil ho aj slovenský konšpiračný web

Očkovanie je zbytočné či dokonca nebezpečné, Bill Gates má plán na vyľudnenie (depopuláciu) planéty a vďaka jeho vakcínam môžu ľudia v rozvojových krajinách ochrnúť či umrieť.

To sú len niektoré nepravdivé alebo nepodložené informácie, ktoré 15. mája zazneli v talianskom parlamente v prejave poslankyne Sary Cunialovej. Videozáznam jej prejavu sa šíri po sociálnych sieťach a videli ho už státisíce ľudí. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

"Konšpirácie?! Ostrý príhovor talianskej poslankyne o Billovi Gatesovi, korupcii a očkovaní, ktorý v televízii neuvidíte," tak video prezentuje napríklad server Magazín1. Talianska poslankyňa v ňom útočí na spoluzakladateľa Microsoftu Gatesa a jeho plán získať čo najrýchlejšie vakcínu proti chorobe COVID-19. Podľa nej sa za vývojom vakcíny skrýva diabolský plán na ovládnutie zemegule.

Agentúra AFP identifikovala niekoľko jej tvrdení ako lživých či nepodložených. Napríklad tvrdenie, že "Gates už desiatky rokov v rámci globálnej politiky pracuje na pláne depopulácie". Odvoláva sa na Gatesov príhovor, v ktorom vraj povedal: "Ak odvedieme dobrú prácu s vakcínami, zdravotníctvom a reprodukčným zdravím, dokážeme znížiť ľudskú populáciu o desať až 15 percent".

 

Poslankyňa prekrúca slová v prejave, ktorý Gates predniesol na konferencii TED v roku 2010. Rozvíjal v ňom scenáre dosiahnutia uhlíkovej neutrality a v prejave uviedol: "Dnes je na svete 6,8 miliardy ľudí. A bude ich približne deväť miliárd. Ak sa nám podarí vyvinúť nové vakcíny, zlepšiť lekársku a reprodukčnú starostlivosť, možno by sme mohli to číslo znížiť tak o desať až 15 percent, ale aj tak je to 1,3-násobný nárast".

Odvtedy čelil Gates mnohokrát obvineniam, že sa prostredníctvom vakcín snaží o redukciu svetovej populácie. Gates však nehovoril o znižovaní absolútneho počtu ľudí, ale o spomalení populačného rastu. Podľa neho je jedným z podporných faktorov ekonomického rastu najchudobnejších krajín sveta spomalenie rastu ich populácie natoľko, aby miestne vlády mali viac zdrojov na zlepšenie života svojich občanov. Z tohto hľadiska je podľa neho nutné vyvinúť vakcíny, aby sa znížila detská úmrtnosť a ľudia by tým pádom nemuseli mať veľa detí.

Aj tvrdenie, že Gates svojimi vakcínami dokázal sterilizovať milióny žien v Afrike, je nepravdivé. Cunialová oživila už dávno vyvrátenú fámu, že vakcíny posielané do Afriky majú za úlohu spôsobiť u tamojších žien neplodnosť. Táto fáma sa objavila v roku 2014 v Keni. Laboratórne testy objednané kenskými biskupmi vtedy ukázali, že vo vzorkách krvi žien očkovaných proti tetanu bol prítomný aj hormón hCG vylučovaný počas tehotenstva. Z toho kenskí biskupi vyvodili záver, že skutočnou účelom vakcíny bolo ženy sterilizovať.

To poprela Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj UNICEF. V spoločnom vyhlásení uviedli, že vakcína je bezpečná a tieto závažné obvinenia nie sú podložené nijakými dôkazmi a hrozí, že negatívne ovplyvnia imunizačný program pre deti a ženy.

"Zaznamenali sme výsledky testov, podľa ktorých zozbierané vzorky údajne obsahujú isté množstvo hCG. Je však potrebné si uvedomiť, že test musí prebiehať so vzorkou lieku, napríklad vakcíny, a to vo vhodnom laboratóriu, nie na vzorke krvi," uvádza sa vo vyhlásení WHO a UNICEF.

Jeden z lekárov zodpovedných za jedno z laboratórií, ktoré analýzy vykonávali, neskôr pre kenský denník The Daily Nation uviedol, že výsledky testov boli nesprávne interpretované a že uvedená tetanová vakcína hormón hCG neobsahovala.

Nepravdivé je aj tvrdenie, že Gates spôsobil epidémiu obrny, ktorá v Indii postihla takmer 500 000 detí. Cunialová znovu vytiahla fámu, podľa ktorej v rokoch 2000 - 2017 v Indii ochrnulo 496 000 detí po aplikovaní vakcíny proti obrne financovanej Gatesom.

V skutočnosti neexistuje nijaký dôkaz, že by takmer pol milióna indických detí ochrnulo po očkovaní proti obrne. Podľa štatistík WHO bolo v Indii v danom období zaznamenaných len 17 prípadov nákazy vírusom spôsobujúcim detskú obrnu v dôsledku očkovania.

Nie je to prvýkrát, čo poslankyňa Cunialová vystúpila v parlamente proti očkovaniu. V prejave z 24. apríla 2020 uviedla: "Existujú veľmi silné dôkazy o tom, že vakcína proti chrípke vyvoláva o 40 percent vyšší počet prípadov COVID-19 v dôsledku virálnej interferencie".

Bruno Lina, profesor virológie na univerzite v Lyone a člen francúzskej národnej vedeckej rady, pre AFP v uviedol: "Nikdy nebola preukázaná žiadna virálna interferencia medzi sezónnou chrípkou a novým koronavírusom a neexistuje žiadna spojitosť medzi chrípkovou vakcínou a rizikom infekcie novým koronavírusom."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!
Americký prezident Joe Biden.
Uniklo, čo spravia USA pre Ukrajinu: To sa Putinovi nebude páčiť!
V Ostrave nechýbajú známe osobnosti: Aha, kto prišiel fandiť Slovákom!
V Istanbule opäť otvorili mešitu Kariye, bývalý byzantský chrám.
Foto
Starobylý byzantský chrám prerobili na mešitu: Prvé modlitby po ostrej kritike!
Šéf OSN António Guterres
Guterres varuje pred najhorším: Toto spôsobí humanitárnu katastrofu!
(ilustr. foto)
Robíte v sprche potajme túto nechutnosť? Mali by ste s tým okamžite prestať! Dôvod je prekvapivý
Demonštranti sa pokúsili vniknúť do areálu závodu Tesla pri Berlíne
Dráma v závode Tesly, zasahovať musí polícia: Prederie sa naštvaný dav do areálu?!