Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2020 09:55 | Správy | Domáce správy

Slováci pre pandémiu menia preferencie v letných dovolenkách: Tu môžete očakávať nával turistov

Obmedzenia pohybu v súvislosti s pandémiou koronavírusu menia aj preferencie Slovákov v prípade letných dovoleniek.

Zasiahla vašu plánovanú dovolenku koronakríza? Šetrili ste si dlho na dni oddychu a rozhodujete sa, či vziať voucher alebo riešiť kompenzáciu inak? Napíšte nám o vašom prípade a nezabudnite pripojiť telefonický kontakt na tip@novycas.sk!


Mnohí volia dovolenku na Slovensku, najmä domáce hory čaká nával turistov. Uviedla pre agentúru SITA analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková s tým, že podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat si už dlhodobo práve slovenskí turisti volia výlet do hôr častejšie ako ostatní Európania. "Každý štvrtý výlet Slovákov končí na horách. V prípade výletov na hory, ktoré trvajú jeden a viac dní, sú Slováci lídrami v rámci 27 krajín EÚ. Na opačnom konci rebríčka sa ocitlo Lotyšsko, tamojší obyvatelia iba v jednom percente prípadov si na krátkodobejší pobyt vyberajú horskú turistiku," uviedla Buchláková.

V priemere si vyberá práve hory na krátkodobé či dlhodobejšie výlety až 13 % Európanov. Na druhom mieste za Slovákmi (25 %) sa umiestnili Rumuni (24 %), Francúzi a Taliani (po 19 %). Litva, Lotyšsko, Estónsko, Chorvátsko, Švédsko, ale aj Dánsko či Veľká Británia majú najmenej nadšencov hôr. Výlety do hôr trvajú v priemere viac ako šesť nocí, pričom je paradoxom, že najdlhší čas v kopcoch trávia Briti, viac ako 14 dní. Ďalej sú to Gréci (12 dní) a Estónci (11 dní).

"Krátkodobejšie výlety Slovákov zhltnú viac peňazí ako napríklad Čechom. V priemere je to 420 eur za viac ako štyri noci. Dovolenka vytiahne z vrecka najviac peňazí Švajčiarom, a to až 1163 eur, najmenej Rumunom, v priemere 209 eur. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur. Výdavky zahŕňajú ubytovanie, stravu v reštaurácii, dopravu či nákup suvenírov a podobne. Práve z dôvodu, že tohtoročné letné dovolenky v zahraničí Slováci obmedzia, očakávame, že minú podstatne viac práve na Slovensku. K tomu treba prirátať aj možnosť využitia rekreačných poukazov," poznamenala Buchláková.

 

Údaje Eurostatu za rok 2019 ukázali, že podiel ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť týždňovú dovolenku mimo domova, sa za posledné roky znižoval. "Stále je však na Slovensku zhruba 430-tisíc ľudí, ktorí si to z finančného hľadiska jednoducho dovoliť nemôžu. Koronakríza, znižovanie platov či prepúšťanie môže spôsobiť, že v horizonte dvoch rokoch pribudne v tejto skupine ďalších 50-tisíc ľudí," dodala Buchláková. Najčastejšie Slováci financujú svoje dovolenky skôr z úspor. Sú aj takí, ktorí si cez spotrebné úvery financujú aj dovolenku, no nakoľko ide o bezúčelový úver, presné štatistiky o tom neexistujú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Takto si diváci pamätajú Chodúra zo SuperStar.
Foto
Superstarista Chodúr a jeho o 17 rokov staršia Ivona: Sobáš prirovnal k pohrebu