Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2020 15:14 | Šport | Cyklistika

Okolo Slovenska bude v pôvodnom termíne: Uvidia pod Tatrami diváci Sagana?

Organizátori pretekov Okolo Slovenska pracujú s pôvodným termínom 16. - 19. septembra a pomaly začínajú s prípravami.

Ak sa nič nezmení, tak pod Tatrami sa takmer určite nepredstaví Peter Sagan. No ešte žije aj malá šanca, že sa na najväčšom cyklistickom podujatí v krajine objaví.

Pandémia koronavírusu zastavila v polovici marca športový život vrátane cyklistickej sezóny. Vo viacerých krajinách sa však situácia pomaly zlepšuje a tak Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zverejnila pred pár dňami revidovaný kalendár sezóny. Termín Okolo SR koliduje okrem iných pretekov World Tour najmä s tými najslávnejšími Tour de France (29. august - 20. september), na ktorých by mal štartovať aj Sagan.

Pre organizátorov domáceho podujatia bola jedna z priorít priviesť pod Tatry najväčšiu hviezdu. Aj preto sa uvažovalo s možnosťami preteky presunúť. Jednou z nich bolo zorganizovať ich niekedy po majstrovstvách sveta, ktoré by sa mali uskutočniť od 20. do 27. septembra vo Švajčiarsku.

 

"Komunikovali sme s tímom Petra Sagana, dali sme viacero možností a oni nám nevedeli garantovať jeho štart ani v jednom termíne, keďže má povinnosti na podujatiach World Tour a má poriadne nabitý kalendár. Pokiaľ budú veľké klasiky tak, ako sú v súčasnom kalendári, tak by sa nemohol predstaviť na našich pretekoch ani keby sme ich zorganizovali po MS," uviedol pre TASR generálny riaditeľ podujatia a šéf Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

Malá nádej na Saganovu účasť ale ešte zostala. Napríklad v prípade, že by sa MS presunuli na koniec sezóny do niektorej z krajín Blízkeho východu, kde bude teplo aj v novembri či decembri. Prípadne, keď sa v dôsledku pandémie nebudú môcť konať niektoré podujatia v Európe a uvoľní sa termín.

"Ak by boli MS na záver sezóny, vznikol by priestor mať Okolo SR po Tour. Môže sa stať, že viacero podujatí sa nebude dať zorganizovať. Napríklad v Taliansku, kde sú v Lombardsku naplánované napríklad Miláno - San Remo i niektoré etapy Gira. V tomto momente sme pripravení zorganizovať Okolo SR v pôvodnom termíne, no ak by prišlo k nejakej zmene, tak nám UCI v podstate ešte dala možnosť zorganizovať to v inom," uviedol Privara.

Organizátori momentálne čakajú na ďalšie uvoľnenie opatrení na Slovensku. Otázne je, či budú môcť byť v septembri na športových akciách aj diváci. Pri cyklistike je táto otázka špecifická, keďže množstvo ľudí sa pohybuje popri trati. "Keď bude takéto opatrenie, tak zábranami na štarte a v cieli sa dá ten počet obmedziť. Popri trati však bude tých ľudí ťažko niekto odháňať. Myslím si, že o týždeň či dva už budeme pracovať intenzívnejšie s mestami a VÚC, aby sme mohli zasadnúť na rokovania. Už sa nám hlásia aj World Tour tímy, ktoré tu boli v minulosti, pýtajú sa na informácie a podrobnosti. Keď bude situácia v Európe priaznivá, tak verím, že to bude v poriadku a na veľmi dobrej úrovni," povedal šéf SZC.

Prezradil aj najnovšie informácie ohľadom spoločných majstrovstiev Slovenska a Česka v cestnej cyklistike. Pôvodne sa mali konať od 18. do 21. júna v českom Opočne, no organizátori ich museli pre pandémiu odložiť. UCI neskôr stanovila nový termín pre všetky národné šampionáty na 22. a 23. augusta. V prípade zatvorených hraníc by ale nebol reálny ani tento a šampionáty by sa konali v každej krajine zvlášť. "Tento týždeň som komunikoval s prezidentom českého zväzu cyklistiky a v podstate platí, že to bude Mladá Boleslav v termíne 22. a 23. augusta s tým, že sa uskutoční šampionát iba pre kategórie elite ženy a elite muži. Taký je plán, pokiaľ sa neuzavrú hranice, ale ja verím, že v auguste už budeme normálne fungovať," dodal Privara.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj