Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2020 06:00 | Správy | Domáce správy

Súd v kauze Kuciak: Marian Kočner a jeho brat Ivan na seba ani nepozreli! Výpoveď, z ktorej mrazí

Na pondelkovom pojednávaní v prípade vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) sa zúčastnili všetci traja obžalovaní.

Prišiel aj brat Mariána Kočnera (57) Ivan, ktorý si však uplatnil právo nevypovedať. Sudkyňa tak prečítala len jeho výpoveď z prípravného konania. Prečo sa na svojho brata ani nepozrel?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Zaistenie podľa neho nebolo procesné a žiadal, aby bolo trestné konanie prerušené. Prokurátor ho však upozornil, že treba rozlišovať zaistenie mobilu a zaistenie samotnej komunikácie, teda dát z mobilu. „Absolútne nie sú splnené podmienky na prerušenie konania,“ uviedol prokurátor Juraj Novocký.

Pokračovať sa malo výpoveďou Ivana Kočnera. „Poučeniu som porozumel, som v blízkom vzťahu s obžalovaným, som brat Mariána Kočnera, a preto by som chcel využiť právo nevypovedať,“ povedal brat obžalovaného. Sudkyňa tak prečítala jeho výpoveď spred roka. Vtedy vyšetrovateľom v prípravnom konaní porozprával napríklad o rodinnej oslave jeho rodičov, kde bol aj Marián Kočner. Mal mu vtedy povedať, že treba dať „dole“ jedného novinára, potom ešte jedného a potom dajú pokoj.

 

Na súde sa čítal aj rozhovor brata obžalovaného, ktorý dávnejšie poskytol Denníku N. Sudkyňa však upozornila, že to nemožno brať ako riadne svedectvo. „Veľmi si želám, aby to nebol Marián, ale ako prvé mi po vražde napadlo, že je za tým,“ znel titulok článku, v ktorom povedal, že s mafiánom bol naposledy v roku 2013, a z ktorého bolo jasné, že ich vzťah nebol najvrúcnejší. Marián Kočner si potom vzal slovo a vyjadril sa k výpovedi svojho brata, ktorého nazýval pán svedok. Poprel, že by mu hovoril niečo o tom, že novinára treba dať „dole“.

„Je zaujímavé, že použil tú istú vetu ako svedok Tóth,“ povedal obžalovaný Kočner, ktorý narážal na to, že Tóth tvrdil, že mu Kočner povedal to isté. Svojho brata sa snažil všemožne spochybniť. „Svedok je nedôveryhodný, hovorí veci, ktoré sa nikdy nestali a ozrejmil si ich iba z médií,“ tvrdil mafiánsky podnikateľ. Pri odchode zo súdu vysvetlil Ivan Kočner, prečo sa rozhodol nevypovedať. „Všetko, čo bolo potrebné, som povedal v prípravnom konaní. Tam je tá výpoveď ucelená a nemám k nej viac čo dodať,“ povedal. Na otázku, ako na neho pôsobil jeho brat, nevedel odpovedať. „Ja som ho nevidel. Všimol som si, že prišiel, ale nebolo mojím zámerom nadviazať očný kontakt,“ tvrdil Ivan Kočner.

Súd rozhodol o zahrnutí ďalších dôkazov do celého konania. Ide napríklad o údaje, ktoré sa týkajú Kočnerovho majetku – správy z Tatra banky, z katastra alebo z Penty, ktorej zmenky Kočner vlastní. Senát vyhovel požiadavke Daniela Lipšica a zahrnul do dokazovania zvukovú nahrávku rozhovoru Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

 

Výpoveď Ivana Kočnera (úryvok zo spisu)

- Pri výsluchu dňa 28. 5. 2019 uviedol, že naposledy sa s obvineným Mgr. Mariánom Kočnerom na dlhší čas stretli a dlhšie spolu obývali jeden priestor na bratovej oslave 50. narodenín v máji 2013. Svedok si pamätal, že v jednej situácii obvinený povedal, že jedného novinára „treba dať dolu a potom ešte jedného a potom dajú pokoj“. Toto sa odohralo v roku 2012. Svedok v tom čase pôsobil v RTVS.

Už vtedy vedel, že z televízie odíde, že s novým vedením si nový riaditeľ privedie svoj manažment. Asi o 4 dni nato mu obvinený mal povedať, že ak chce v televízii zostať, že on zavolá Robertovi Ficovi, ale že bude musieť poslúchať. Obvinený sa mu mal pochváliť, že má vo svojom archíve záznam z Gorily. Svedok tiež potvrdil, že obvinený mal záujem, aby generálnym prokurátorom bol pán Trnka. Alenu Zsuzsovú mu brat nikdy nespomínal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz