Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2020 11:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

V bratislavskej Rači sa otvárajú vinice: Nová vychádzková atrakcia po vzore Viedne

Vydarí sa smelý plán aktivistov zachraňujúcich bratislavské vinice?

V Rači počas víkendov testujú miestni producenti a pestovatelia novinku - ponúkajú zákazníkom víno formou predaja priamo vo viniciach. Podobný koncept je pritom známou atrakciou už celé roky v okrajových štvrtiach Viedne - v Grinzigu a Nussdorfe, a láka do prírody tisícky turistov. Ako to teda vyzeralo u nás?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V posledných týždňoch si vyskúšali vinohradníci predaj v troch viniciach v lokalitách Tále, Cídle a Stredný Šínveg. Prekvapilo ich, že zakaždým prišlo množstvo záujemcov o tento druh vychádzky spojenej s relaxom pri pekných výhľadoch na panorámu mesta. V ponuke mali vína lokálnych producentov, nechýbala samozrejme Frankovka modrá, ktorá Raču preslávila, ale ani 100-percentná hroznová šťava, med, zaujímavé jedlá z grilu či pripravené priamo v pahrebe.

„Premýšľali sme, čo by sa dalo v tejto situácii ponúknuť Bratislavčanom. Myšlienka na otvorenie viníc nielen za účelom predaja, ale aj osvety či oddychu pre okoloidúcich dozrievala dlho, ale realizácia bola rýchla,“ prezradil nám Jozef Mórik zo združenia, ktoré od roku 2011 revitalizuje historickú vinicu Tále. V Rači sa stále zachovalo okolo 130 hektárov obrábaných viníc a tamojšie spolky sa snažia zo všetkých síl 700-ročnú tradíciu pestovania viniča v obci udržať. Vo zvyšných lokalitách mesta je totiž vinohradníctvo až na malé výnimky v Devíne, Vajnoroch či Novom Meste zlikvidované.

 

„Snažíme sa pomáhať vinohradníkom s osvetou a tiež prilákaním turistov, preto sme pripravili projekt Račanský vinohradnícky chodník, ktorého súčasťou sú aj otvorené vinice. Naším cieľom je pomáhať v propagácii vinohradníctva rôznymi aktivitami. Chceme prilákať nových hostí, aby pomohli pestovateľom kúpou ich výrobkov prežiť a prípadne aj obrábať ďalšie vinice, ktoré už roky pustnú,“ vysvetlil zámery aktivistov Matúš Burian z Račianskeho spolku.

Podľa jeho informácií dobré príklady lákajú a preto očakáva postupné pribúdanie otvorených viníc nad Račou a Krasňanmi, rozširovanie ponuky a tiež nové nápady pri sprievodnom programe.

Heurigen viechy pri Viedni

Slovo Heurigen má dva významy: buď ide o mladé víno, alebo o otvorenú príležitostnú viechu. O jej otvorení informuje vinár vyveseným vencom. Okrem kamenných viech sa ujal tento druh občerstvenia aj priamo vo viniciach. V sezóne, ktorá trvá prakticky od apríla do novembra, mieria tisícky Viedenčanov aj zahraničných turistov do viníc, kde na nich čaká síce len jednoduché sedenie, ale o to srdečnejší personál, neopakovateľná atmosféra, čistý vzduch a neopakovateľné výhľady. Najznámejšie sú v tomto smere okrajové štvrte Grinzig a Nussdorf.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jc, rk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň