Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2020 19:06 | Správy | Zahraničné správy

Najčastejšie príznaky vírusu v Európe odhalené: Horúčka nie je TOP, zásadný rozdiel medzi mužmi a ženami

Bolesti hlavy a strata čuchu sú dva najčastejšie príznaky covidu-19 u európskych pacientov, u ktorých mala choroba mierny až stredne ťažký priebeh. Vyplýva to zo štúdie uverejnenej v prestížnom časopise Journal of Internal Medicine, o ktorej v stredu informovala agentúra AFP.

Podľa vedcov, ktorí skúmali priebeh choroby u viac ako 1 400 pacientov z piatich európskych krajín, súvisí výskyt jednotlivých príznakov aj s vekom a pohlavím pacienta. Bolesťami hlavy a stratou čuchu trpelo podľa štúdie sedem z desiatich pacientov, u ktorých vedci priebeh covidu-19 skúmali.

Častými symptómy boli tiež upchatý nos (67,8 percenta), kašeľ (63,2 percenta) a telesná slabosť (63,3 percenta) nasledované bolesťami svalov (62,5 percenta), výtokom z nosa (60,1 percenta) a stratou chuti (54,2 percenta). Horúčka sa vyskytla len u menej ako polovice pacientov (45,4 percenta).

Štúdia, ktorá sa sústredila na chorých z Francúzska, Belgicka, Talianska, Španielska a Švajčiarska, vznikla na podnet Medzinárodnej federácie otorinolaryngologických spoločností (IFOS). Jej hlavným cieľom bolo zistiť, ako často sa u pacientov vyskytuje anosmia (strata čuchu) a ageúzia (strata chuti), o ktorých sa začalo hovoriť v súvislosti s príchodom koronavírusu do Európy. Výsledky štúdie podľa výskumníkov potvrdili okrem iného to, že strata čuchu je "špecifickým príznakom" covidu-19 a nie je len dôsledkom zhoršenej priechodnosti nosa. Podľa lekárov z Fochovej nemocnice pri Paríži strata čuchu pravdepodobne súvisí so "schopnosťou covidu-19 napádať čuchový bulbus a v dôsledku toho centrálnu nervovú sústavu".

 

Štúdia IFOS navyše ukázala, že strata čuchu u viac ako tretiny (37,5 percenta) chorých pretrváva aj týždeň po uzdravení z covidu-19. V štúdiách z Ázie, odkiaľ sa začal koronavírus SARS-CoV-2 šíriť, sa strata čuchu a chuti vyskytovali len veľmi zriedka, pripomenula agentúra AFP. Čínski vedci opisovali ako hlavné príznaky covidu-19 horúčku, kašeľ a problémy s dýchaním. Podľa štúdie federácie IFOS by rozdiel v popisovaných príznakoch v Ázii a Európe mohol súvisieť aj s tým, že ázijskí vedci skúmali priebeh covidu-19 predovšetkým u vážnych pacientov v nemocnici, zatiaľ čo ich štúdia sa zaoberala pacientmi s ľahkým až stredne ťažkým priebehom ochorenia.

Podľa ďalšej hypotézy by rozdielne symptómy mohli súvisieť aj s genetickými mutáciami koronavírusu a s vyššou hladinou ACE2 (enzým konvertujúci enzým 2) v európskej populácii. ACE2 je podľa nedávnej štúdie receptorom, ktorý využíva nový koronavírus pre vstup do ľudských buniek. Vedci v štúdii tiež potvrdili, že sa príznaky u skúmaných pacientov líšili aj na základe ich veku a pohlavia. Mladší pacienti si častejšie sťažovali na problémy s ušami, nosom a krkom (ORL), zatiaľ čo starší ľudia ako príznaky častejšie uvádzali horúčku, únavu a stratu chuti. Kašeľ a horúčka sa častejšie prejavovali u mužov, strata čuchu, bolesti hlavy a upchatý nos u žien.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!