Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2020 06:30 | Správy | Zahraničné správy

Počet obetí COVID-19 v Brazílii stúpol: Prezident čelí kritike

Počet obetí ochorenia COVID-19 sa v Brazílii v utorok zvýšil o 881, čo je najvyšší denný nárast, odkedy v krajine zaznamenali prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v stredu agentúra AFP.

Brazília je najviac postihnutou krajinou v oblasti Latinskej Ameriky. Nákaze tam podľahlo už 12 400 ľudí a 117 589 je nakazených. Marcos Espinal, šéf úseku infekčných chorôb Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO), povedal, že nárast počtu v prípadov v Brazílii v období niekoľkých posledných dní je znepokojujúci. Experti podľa AFP tvrdia, že skutočný počet obetí je pravdepodobne ešte vyšší. Brazília podľa jedného z expertov testuje len ľudí, ktorí sú hospitalizovaní.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro čelí kritike za to, že nebezpečenstvo koronavírusu zľahčuje a namiesto zavádzania obmedzení v boji proti jeho šíreniu požaduje návrat krajiny do normálu, pripomína AFP. Brazília prvý prípad nákazy koronavírusom oznámila koncom februára a v polovici marca potvrdila prvé úmrtie.

Guvernéri deviatich z 26 brazílskych štátov a jedného federálneho dištriktu avizovali, že sa nebudú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara na opätovné otvorenie salónov krásy, holičstiev a športových akadémií. S odvolaním sa na správy miestnych médií o tom v stredu informovala agentúra DPA.

 

Bolsonaro ešte v pondelok vydal dekrét, v ktorom zmienené tri typy zariadení pridal k 54 ďalším "základným službám", ktoré môžu byť obyvateľom poskytované aj napriek pandémii koronavírusu. "Tieto tri kategórie predstavujú spoločne vyše milión pracovných miest," uviedol prezident, ktorého v pondelok večer citoval spravodajský portál G1.

Napriek Bolsonarovým vyjadreniam ponechal brazílsky najvyšší súd rozhodnutia o opatreniach prijímaných na spomalenie šírenia nákazy v kompetencii jednotlivých štátov a samosprávnych celkov.

Camilo Santana, guvernér brazílskeho štátu Ceará, na Twitteri napísal, že Bolsonarov dekrét "NEMENÍ NIČ na dekréte, ktorý aktuálne platí v štáte Ceará". Dodal, že salóny krásy, holičstvá aj športové akadémie "musia naďalej zostať zatvorené".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slafkovský sa doma dlho neohrial: Po príchode na zraz bol okamžite hlavnou hviezdou!
(ilustračné foto)
Počasie sa vyzúri: Bude to sila, v TÝCHTO krajoch platí výstraha!
Ilustračné foto
Nehoda na bratislavskej D1: Zrážka 3 áut s kamiónom!
K tragédii došlo v sobotu v jednej z hlohoveckých bytoviek.
Mrazivé DETAILY synovraždy v Hlohovci: Zabila Samuela († 19) láska k otcovi?!
Rozsiahly zásah polície: Výbušniny na školách nahlásili na veľkom území Slovenska!
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Po pandémii zdvihli ceny aj dámy ponúkajúce sex na ulici. (Ilustračné foto)
Váš Tip
SPOVEĎ prostitútky z Košíc: Prečo predávam svoje telo! Kto sú jej klienti a koľko zarobí?
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!