Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Starosta z Chyndíc objavil obecný poklad: Pátranie ako z Indianu Jonesa

Strastiplné pátranie ako z filmu o Indianovi Jonesovi. Kým najznámejší filmový archeológ hľadal po celom svete ukradnuté pamiatky, starosta malej obce Veľké Chyndice (okr. Nitra) celé desaťročie pátral po stratenej obecnej kronike.

Aj keď v jej existenciu už nikto neveril, prvý muž obce to nikdy nevzdal. Dnes je kronika, ktorá zachytáva život na dedine od roku 1945 do roku 1978, späť. Starosta Csaba Farkas (60) ju kúpil za neuveriteľných 20 eur!

Všetci krútili nad jeho posadnutosťou hlavou, on však cítil, že niekde predsa len je! Reč je o kronike obce Veľké Chyndice, ktorá sa akoby prepadla do zeme. Obsahovala všetky dôležité obecné udalosti v rokoch 1945 až 1978. „Vedel som, že ju niekto odniesol. Hovorilo sa o viacerých mestách, všetko som zisťoval a preveroval,“ opisuje začiatky pátrania starosta Csaba Farkas (60), ktorý na čele obce stojí od roku 2010.

O zmiznutú kroniku sa však zaujímal už oveľa skôr. Dejiny obce sú totiž jeho srdcovkou. „Hľadal som akúkoľvek zmienku o jej existencii. Bývalá kronikárka Emília Ďuricová (80) ju písala ručne. V zošite mala veci, ktoré korešpondovali s tým, čo bolo v kronike. Nevie však, či si to písala duplicitne a nemala predstavu, kde kronika môže byť,“ pokračuje starosta.

Otvoriť galériu
Nádej svitla pri písaní knihy o histórii obce s 311 obyvateľmi. „Spoluautor publikácie Jozef Trubíny hľadal podklady v archívoch a ja som bol v štátnom archíve v Ivanke pri Nitre. Ale oni nedisponujú kronikami,“ vraví zanietený muž, ktorý pomaly strácal nádej.

 

Neuveriteľný objav

Zrazu sa však stal malý zázrak. „Keďže som hľadal aj na sociálnych sieťach, kamarát z Bánoviec nad Bebravou mi poslal link, že niekto predáva práve našu kroniku za 15 eur. Nemohol som tomu uveriť, okamžite som sa s tým človekom spojil,“ hovorí s nadšením Farkas s tým, že o letopis mali záujem ďalší dvaja ľudia a preto musel licitovať. „Ponúkol som 20 eur.

O pár dní sme sa stretli, ale stále som si nebol istý, či je to ona. Až keď som ju uvidel. Vtedy mi naskočili zimomriavky,“ opisuje s dojatím nájdenie strateného pokladu, ktorý kúpil za vlastné peniaze. „Zapísaných je 70 strán, všetko ručne kronikárkou Emíliou Ďuricovou. Jej zápisy v zošite sú vernou kópiou,“ povedal amatérsky historik, ktorý dokonca ovláda aj švabach. Ako dodal, v kronike bude pokračovať.

Otvoriť galériu

Chceli ju spáliť

A aká bola cesta stratenej kroniky? „Chlap, ktorý mi ju predal, bol údržbár na jednom učilišti. V rámci veľkého upratovania mal spáliť nejaké listiny, medzi nimi aj našu kroniku. Ani nevie, prečo si ju však zobral domov. Tri roky u neho bola len tak položená a potom sa ju rozhodol predať,“ prezrádza horlivý starosta neuveriteľný príbeh. Ako sa však dostala na učilište, netuší nikto. Tým sa však pátranie chyndického Indiana Jonesa nekončí. „V kronike je odkaz na predchádzajúcu, na dátum 13. 6. 1933, takže bola ešte jedna. Mám teda čo robiť,“ so smiechom zakončí starosta.

Top udalosti z kroniky

1956 - prvý autobusový spoj

1959 - v obci otvorili Jednotu

1976 - zanikla ZDŠ s vyučovacím jazykom maďarským

1987 - otvorenie materskej školy

1993 - výstavba vodovodu a plynofikácia

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Najmenej desať osôb utrpelo zranenia krátko pred polnocou v noci na sobotu pri nehode autobusu so slovenskou poznávacou značkou na diaľnici v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko.
Foto
Vážna nehoda slovenského autobusu! Z FOTO mrazí: Hlásia zranených
Aneta bude držať Slovákom palce spolu s jej deťmi a manželom.
Foto
Hlučná fanúšička Parišková: TENTO hokejista je pre mňa najatraktívnejší! Fíha
Tragická dopravná nehoda.
Foto
Tragická dopravná nehoda v nitrianskom kraji: Vodič († 24) na motorke zišiel z cesty
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu, zastrelil ju Rudolf Huliak
Aktualizované
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu: Zastrelil ju Rudolf Huliak
(ilustr. foto)
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji: Koľko peňazí prinesie hokejový šampionát Česku?
Prečo Čechom gól neuznali, keď Nemcom áno? Chceme vysvetlenie, zúri expert!
Muž sa mal vlámať do auta v bratislavskom Ružinove, policajti pri kontrole zistili, že bol naňho súdom vydaný príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody.
Vlámal sa do zaparkovaného auta a zaspal: Neuveríte, čo zistila polícia potom
(ilustračné foto)
Máte 5 z TÝCHTO vlastností? Zrejme ste narcista! Otestujte sa, výsledok vás možno prekvapí
9. kolo Let's Dance. Na snímke Tina
Foto
Tinu si uctili v rodných Košiciach: Jej tvár namaľovali na panelák, AHA!
Kaštieľ v Ostrej Lúke
Váš Tip
V Ostrej Lúke budú oslavovať 200. výročie narodenia Adely Ostrolúckej: Návštevníkov čaká takýto bohatý program!
Vodič prekročil rýchlosť a po zastavení nafúkal.
Foto
Ponáhľal sa na dovolenku, namiesto toho skončil v cele: Pozrite sa, koľko mu namerali!
(ilustračné foto)
Nočná dráma v Bratislave: Muž s podozrením na intoxikáciu drogami zomrel v sanitke