Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Veľké plány a nádeje sa môžu zrútiť: Múzeum Andyho Warhola stále čaká na financie od štátu, čo sa stalo?

Najväčší ťahák v Medzilaborciach, jediné Múzeum Andyho Warhola v Európe, mal dostať atraktívnejšiu tvár.

Štát prisľúbil pomoc vo výške 7,1 milióna €. Tá však zatiaľ neprišla, hoci sa s rekonštrukciou už malo začať.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Múzeum vzniklo na severovýchode Slovenska, lebo z neďalekej dedinky Miková (okr. Stropkov) pochádzali rodičia svetoznámeho umelca. Je umiestnené v budove bývalého domu kultúry, ktorá sa nerekonštruovala dlhé desaťročia. Vláda peniaze na zatraktívnenie múzea priklepla ešte v októbri. V múzeu, aj v meste, sa tešili. “Budova dostane úplne nový vzhľad. Na streche vznikne amfiteáter aj oddychová zóna. Tým, že ho bude obklopovať kovová konštrukcia, budú sa dať robiť podujatia aj na fasáde, nová bude aj plocha pred múzeom. Využijeme tiež rozličné druhy nasvietenia budovy v závislosti od aktuálnych podujatí,“ spokojne vtedy konštatoval riaditeľ múzea Martin Cubjak.

Očakával, že keď ide o uznesenie vlády, peniaze prídu automaticky. Mal ich dostať Prešovský samosprávny kraj (PSK), ako zriaďovateľ múzea.“Do prípravy dokumentov sme už investovali asi 120 tisíc €. Nazdával som sa, že keď boli peniaze schválené vládou, tak prídu automaticky. Podľa toho, čo nám bolo prisľúbené, mala prísť prvá časť financií, približne 2 milióny €, ešte vo februári,” povedal riaditeľ s tým, že chápe zložitú situáciu, iba sa obáva, aby projekt nešiel do stratena. “Máme tu unikátne múzeum, ktoré priťahuje návštevníkov z celého sveta. Ak by sa nám podarilo plány naplniť, mohlo by ich pricestovať ešte viac,” uzavrel Cubjak. 

 

Prešovský samosprávny kraj vlastné peniaze nemá

PSK potvrdilo, že peniaze neprišli. “Naposledy sme komunikovali s Ministerstvom financií v januári tohto roku, keď sa rezort zaoberal poskytnutím dotácie pre múzeum. PSK nemá vlastné finančné prostriedky na rekonštrukciu. Preto nie je možné začať s rekonštrukciou. Práce sa začnú až keď bude jasné, že finančné prostriedky budú od vlády skutočne poskytnuté.

 

Projekt posudzujú

Hovorkyňa ministerstva financií uviedla, že peniaze ešte neodišli. “Vláda rekonštrukciu múzea schválila ako projekt, financovanie sa riešilo v samostatnom uznesení. V ňom sa spomína, že rezort financií poskytne peniaze po splnení všetkých zákonných podmienok. V tomto prípade sa posudzuje súlad s pravidlami štátnej pomoci. MF SR v súčasnosti komunikuje s VÚC Prešov a múzeom o dodaní podkladov potrebných pre posúdenie štátnej pomocí. Ministerstvo si uvedomuje význam Múzea A. Warhola, ktorý prekračuje hranice Slovenska a rezort urobí všetko, aby sa situácia vyriešila čo najskôr,” vysvetlila Alexandra Gogová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej