Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2020 17:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Muž si všimol čudnú stenu v novom dome: To, čo objavil za ňou, ohromilo všetkých

Znudený muž, ktorý sa v karanténe rozhodol vlastnoručne si niečo zmajstrovať, našiel pod svojim domom 120-ročný tunel.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Jake Brown si nedávno kúpil nový dom v Plymouthe a počas karantény sa v ňom rozhodol majstrovať. Všimol si, že jedna stena má trochu inú štruktúru ako tie ostatné. Ako informuje Mirror, Jake pokračoval v skúmaní tejto steny, až do nej urobil dieru dosť veľkú na prepchatie hlavy. Pod jeho domom sa nachádzal obrovský tunel.

V ňom objavil napríklad plechovky od farby alebo aj staré noviny, ktoré dokazujú, že tunel bol zapečatený minimálne 50 rokov. Podľa fľašiek zistil, že vykopaný bol niekedy okolo roku 1900. "Stál som pred dverami pivnice a vychutnával som si kávu, keď som si zrazu všimol, že jedna stena má inú textúru," hovorí Jake. Táto stena sa nachádzala neďaleko miestnosti, pôvodne určenej na skladovanie uhlia, ktorú už Jake preskúmal. "Zvedavosť a aj nuda mi nedovolili nechať to tak. Schmatol som vŕtačku a začal som robiť diery do steny."

 

Najprv urobil dve diery, jednu na pozeranie, druhú na baterku. Keď nazrel dnu, zistil, že sa tam nachádza akýsi ďalší, veľmi tmavý priestor. "Kladivom som rozšíril otvor, aby som sa mohol pozieť dnu a zistiť, či mám pokračovať v robení neporiadku." Keď bola diera dostatočná, prestrčil sa ňou aj s baterkou a zistil, že priestor je oveľa väčších rozmerov, než predpokladal. 

Vliezol dnu a rozhodol sa tunel bližšie preskúmať. "Potešilo ma, že kamenný strop bol v skvelom stave. Jeho šírka bola 5 metrov, výška tri metre a hĺbka tiež tri metre."

V jaskyni sa nachádzalo množstvo stavebného materiálu a iného odpadu z minulých dôb. Zistil, že tunel bol skrytý dlhé roky. Priestor sa zrejme používal na skrývanie odpadu, ktorý vznikol pri rekonštrukciách strechy, dvier, okien, odkvapov.

Začal hľadať dôkazy, aby zistil, ako dlho sa tu už tento tunel nachádza. "V tme som zozbieral fľašky, plechovky s farbou, najlepšie bolo, keď som objavil noviny, síce vyzerali ako bahno." Rozhodol sa ich jemne očistiť vodou a onedlho ich už mohol otvoriť a pohľadať dátum. "Nájdené predmety som vystavil na svetlo, aby som zistil, ako sú staré. Plechovky s farbou boli zničené, ale dokázal som určiť, že štýl etikiet pochádza z 50. a 60. rokov. Na fľaškách som po utretí prachu objavil vzor, ktorý sa používal na začiatku 20. storočia."

Najviac sa natrápil s novinami, z ktorých postupne pomocou vody odlupoval zhrubnutú vrstvu. "Našiel som tu malé nápovedy - štýl písania, fotiek, žiadne farby, mena, a nakoniec som našiel aj dátum!" Horko-ťažko prečítal, že noviny pochádzajú z roku 1964, čo sa zhoduje aj s ostatnými nájdenými predmetmi. To znamená, že tunel bol zapečatený vyše 50 rokov. 

Jake sa rozhodol kontaktovať svojho priateľa, historika Richarda Fishera. Ten vysvetľuje, že domy v danej oblasti často skrývajú takéto priestory. "Videl som, že ľudia ich pretvárajú na vínne pivnice, pestujú tam huby, a ak je miestnosť dosť veľká, spravia z nej umelú jaskyňu aj s možnosťou kúpania."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia sú po roku od svadby ešte šťastnejší.
Foto
Zlý zdravotný stav Otta Weitera nezlomí: Aha, ako sa zvŕta okolo domu! Čo naňho prezradila manželka
Andrea Verešová s dcérou Vanessou.
FotoVáš Tip
Ťažké chvíle v živote modelky Andrei Verešovej: Veľký strach o dcéru Vanessku! Museli ju urgentne operovať
Cesnak je superpotravina, ktorá znižuje cholesterol.
Dávate vašej pečeni zabrať? 5 potravín, ktoré musíte zaradiť do svojho jedálnička
Spredu budí rešpekt
Foto
Volvo XC40: Severský premiant! Poriadny kus auta, ktorý budí rešpekt
Americkí astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová sedia v dodávke, ktorá ich odváža po zrušení pvého štartu kozmickej lode Boeing Starliner.
Kozmická loď Boeing Starliner nakoniec nepoletí: Bude znovu pripravená na štart?
(ilustračné foto)
Čistíte si zuby poriadne a stále sú žlté? Nezúfajte: S týmto krokom môže byť všetko inak
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Orbán má zarobené na problém: Jeho najsilnejší kritik podáva žalobu, tohto sa mal premiér dopustiť
Radosť Dávida po expresnom góle.
Foto
Ponuky na Hancka pribúdajú: Slovenský obranca je v hľadáčiku ďalšieho anglického klubu
Talianska premiérka Giorgia Meloniová.
Meloniová pred nadchádzajúcimi voľbami do EP: Prišiel čas na zmenu! Drsný odkaz pre Úniu
Photo Young Contemplated Woman Lying On Bed
Nemôžete zaspať? Prinášame vám pár tipov, ako zlepšiť svoje návyky!
(ilustračné foto).
Leňošenie môže byť pre naše srdce nebezpečné: Dodržiavajte týchto 7 tipov a budete sa cítiť lepšie!
Benátky, Taliansko
Jedno z najnavštevovanejších miest zavádza ďalšie zákazy: Na toto radšej ani nepomyslite